Παρασκευή, Οκτωβρίου 4

Η έκθεση σε φυτοφάρμακα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου

Η έκθεση σε φυτοφάρμακα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου

Ζήσης Ψάλλας

Η επαγγελματική έκθεση υψηλών επιπέδων φυτοφαρμάκων αύξησε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου σε μια υγιή ομάδα ιαπωνικής προέλευσης Αμερικανών στην Χαβάη.
Τα ευρήματα είναι τα τελευταία που προέκυψαν από το Kuakini Honolulu Heart Program, το οποίο περιέλαβε πάνω από 8.000 ιαπωνικής καταγωγής Αμερικανούς μεταξύ των ετών 1965
και 1968. Οι άνδρες που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν από 45 έως 68 ετών και αυτοαπασχολούμενοι.. Τα στοιχεία σχετικά με τα ποσοστά καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν διαθέσιμα μέχρι τον Δεκέμβριο του 1999, για μέχρι 34 χρόνια παρακολούθησης.
Σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν εκτέθηκαν σε φυτοφάρμακα κατά την εργασία τους, στα πρώτα 10 χρόνια παρακολούθησης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:
  • Υπήρξε 45% υψηλότερος κίνδυνος καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου σε άτομα με υψηλή έκθεση σε φυτοφάρμακα (46% μετά από την προσαρμογή για την ηλικία και 42% μετά την προσαρμογή για άλλους παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου καθώς και ηλικία).
  • Δεν υπήρξε σημαντική συσχέτιση μεταξύ χαμηλής έως μέτριας έκθεσης σε παρασιτοκτόνα και κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων ή εγκεφαλικού επεισοδίου.
Τα φυτοφάρμακα έχουν μακρό χρόνο ημιζωής, επομένως οι επιπτώσεις στην υγεία μπορεί να συμβούν πολλά χρόνια μετά την έκθεση. Αναλύοντας διαφορετικές χρονικές υστερήσεις, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μέγιστη επίδραση της έκθεσης στην καρδιακή νόσο και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν τα πρώτα 10 χρόνια.

Οι προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες μπορεί να ανταποκρίνονται διαφορετικά στην έκθεση σε φυτοφάρμακα. Μία κατηγορία φυτοφαρμάκων μπορεί να δώσει καρδιακές προσβολές στις γυναίκες αλλά όχι στους άνδρες ενώ άλλα φυτοφάρμακα μπορεί να δώσουν καρδιακή νόσο στους άνδρες αλλά όχι γυναίκες.
Η μελέτη διεξήχθη μόνο σε άνδρες ιαπωνικής καταγωγής και τα αποτελέσματα μπορεί να μην ισχύουν για γυναίκες ή άλλους πληθυσμούς. Παρόλο που η μελέτη διεξήχθη αποκλειστικά σε άτομα ιαπωνικής καταγωγής στις ΗΠΑ, πρώτης ή δεύτερης γενιάς, παρόμοια αποτελέσματα βρέθηκαν στην Ταϊβάν για υψηλή έκθεση φυτοφαρμάκων στη μέση ηλικία.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association.zougla.gr