Τουρκικός κλοιός γύρω από την Κύπρο - Η Ελλάδα απλώς συμπαρίσταται

Τουρκικός κλοιός γύρω από την Κύπρο - Η Ελλάδα απλώς συμπαρίσταται, Κώστας ΒενιζέλοςΚώστας Βενιζέλος
Η Κύπρος είναι περικυκλωμένη και βαθμηδόν δημιουργείται ένας ασφυκτικός τουρκικός κλοιός, που αποσκοπεί στην υποταγή της Λευκωσίας στην κατοχική δύναμη. Η τουρκική προέλαση στο προσφάτως αδειοδοτημένο σε Total και ENI θαλασσοτεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, αποτελεί ένα ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των τετελεσμένων. Μια στρατηγική επιλογή της Κυπριακής Δημοκρατίας τείνει να λειτουργήσει --εάν δεν έχει ήδη γίνει-- σαν μπούμερανγκ για τη χώρα μας.
Ένα στρατηγικό άνοιγμα αναβάθμισης του ρόλου μας, πολιτικά και οικονομικά, για αναβάθμιση ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας φαίνεται να οδηγείται στους βηματισμούς της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας. Ένας ακόμη καταλύτης δεν θα λειτουργήσει. Ένας ακόμη καταλύτης ενδέχεται να οδηγήσει στην προσαρμογή της Κύπρου στις τουρκικές επιδιώξεις, που είναι ο πλήρης έλεγχός της από την κατοχική δύναμη.
Η Κύπρος φαίνεται να είναι μόνη σε αυτή την επίθεση που δέχεται. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι αιχμάλωτη του μεταναστευτικού και ως εκ τούτου θα συνεχιστεί το θέατρο του παραλόγου αναφορικά με την αντίδραση της ΕΕ. Από λόγια έχουμε χορτάσει και η Τουρκία ούτε καν ασχολείται. Την ίδια ώρα δεν ισχύει, δεν ίσχυσε ποτέ, η άποψη ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται εντός της κυπριακής ΑΟΖ μπορούν να λειτουργήσουν ως ασπίδα προστασίας.
Η Ελλάδα; Σαφώς και δεν αρκούν τα επαναλαμβανόμενα μελοδραματικά για συμπαράσταση και συνεργασία. Η Αθήνα, πέραν από τις αδελφικές σχέσεις, τις συμβατικές υποχρεώσεις, μπορεί να αποκτήσει και στρατηγικά πλεονεκτήματα στην περιοχή. Άλλες χώρες το επιδιώκουν, αξιοποιούν τη γεωγραφική θέση της Κύπρου. Η Αθήνα που μπορεί και έχει τις δυνατότητες, γιατί να μην το πράξει; Δεν θα το πράξει. Δεν έδειξε καμία διάθεση διαφοροποίησης. Αν και θα μπορούσε.

Τι πρέπει να γίνει

Η μόνη περίοδος κατά την οποία υπήρχε διαφορετική πολιτική, πολιτική δράσης και πρωτοβουλιών στο Κυπριακό ήταν επί Νίκου Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών. Τι μπορεί να γίνει τώρα;
  • Πρώτον, να συνεχιστεί απρόσκοπτα το ενεργειακό πρόγραμμα. Αναστολή του θα προκαλέσει αλυσιδωτές επιπτώσεις.
  • Δεύτερον, οι προσφυγές σε διεθνείς Οργανισμούς (ΟΗΕ και ΕΕ) είναι μεν αναγκαίες, αλλά δεν αποτελούν αποτρεπτικά εργαλεία.
  • Τρίτον, η Κυπριακή Δημοκρατία είτε μόνη είτε με άλλες χώρες θα πρέπει να αποτρέψει αποφάσεις της ΕΕ που αφορούν στην Τουρκία. Η συζήτηση του μεταναστευτικού μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα. Το θέμα αφορά πρωτίστως τους εταίρους μας και μια τέτοια κίνηση μπορεί να τους ενεργοποιήσει. Χρειάζεται ψύχραιμος και αποφασιστικός χειρισμός για να μην στραφούν οι πιέσεις προς τη δική μας πλευρά.
  • Τέταρτον, να υιοθετηθούν μέτρα που θα αγγίξουν και το κατοχικό καθεστώς. Είναι γνωστό πως υπάρχουν επεξεργασμένα μέτρα, τα οποία παραμένουν στο ψυγείο μέχρι να ληφθεί πολιτική απόφαση. Τώρα είναι η ώρα.
Μια χώρα-μέλος της δέχεται επίθεση και η ΕΕ δεν μπορεί να εκδώσει μια κοινή θέση, ένα ανακοινωθέν, δεν μπορεί και να αντιδράσει αποτελεσματικά. Μια χώρα που δέχεται επίθεση αντί να ασχοληθεί με κινήσεις αποτροπής δεν μπορεί να ασχολείται με την πεπατημένη. Η τριμερής, η πενταμερής, η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, θα σταματήσουν την τουρκική προέλαση;
ΣΗΜ: Δεν μπορεί κανείς να αντιληφθεί αυτή τη χαιρεκακία. Προελαύνει η Τουρκία στην ΑΟΖ και κάποιοι βρίσκουν ευκαιρία να αυτοδικαιωθούν! Δεν είναι της ώρας.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
 https://slpress.gr/ethnika/toyrkikos-kloios-gyro-apo-tin-kypro-i-ellada-