Δευτέρα, Οκτωβρίου 28

Μπορείς να ζήσεις περισσότερο χωρίς γυμναστήριο. Δες πώς!

Μπορείς να ζήσεις περισσότερο χωρίς γυμναστήριο. Δες πώς! Εάν θέλεις να είσαι υγιής και να ζήσεις περισσότερο δεν χρειάζεται να «χτυπηθείς» στα μηχανήματα του γυμναστηρίου. Καθώς διαβάζεις αυτό το άρθρο κάνε κάτι απλό: σήκω από τη θέση σου!
Μπορείς να ζήσεις περισσότερο χωρίς γυμναστήριο: κοίτα απλώς ποιοι άνθρωποι ζουν περισσότερο στον κόσμο. Οι άνθρωποι με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής δεν τρέχουν μαραθώνιους ή δεν
πηγαίνουν σε γυμναστήρια. Αντ 'αυτού ζουν σε περιβάλλοντα που τους ωθούν συνεχώς να βρίσκονται σε κίνηση, χωρίς καν να το σκεφτούν. Αυτό σημαίνει ότι καλλιεργούν κήπο, περπατούν καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας και δεν έχουν ανέσεις όπως π.χ. ασανσέρ για να ανέβουν στο σπίτι τους.

Οι ερευνητές της Blue Zones κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τακτική φυσική κίνηση, κυρίως το περπάτημα, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους για να ενισχύσεις τη μακροζωία σου.

Τι είναι η Blue Zones
Ο όρος Blue Zones δίνεται σε γεωγραφικές περιοχές που φιλοξενούν ορισμένους από τους παλαιότερους ανθρώπους του κόσμου. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον συγγραφέα Dan Buettner, ο οποίος μελέτησε περιοχές του κόσμου στις οποίες υπάρχει αυξημένη μακροζωία. Ονομάζονται Blue Zones επειδή, όταν ο Buettner και οι συνεργάτες του αναζητούσαν αυτές τις περιοχές, έκαναν μπλε κύκλους γύρω τους σε έναν χάρτη. Στο βιβλίο του The Blue Zones, ο Buettner περιγράφει πέντε γνωστές περιοχές Blue Zones:
1 Ικαρία (Ελλάδα): Σε αυτό το ελληνικό νησί οι κάτοικοί της ακολουθούν μεσογειακή διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο, κόκκινο κρασί και εγχώρια λαχανικά. Επίσης, δεν έχουν στρες.
2 Ogliastra, Σαρδηνία (Ιταλία): Η περιοχή Ogliastra της Σαρδηνίας φιλοξενεί μερικούς από τους παλαιότερους άντρες του κόσμου. Ζουν σε ορεινές περιοχές όπου συνήθως εργάζονται σε αγροκτήματα και πίνουν πολύ κόκκινο κρασί.
3 Okinawa (Ιαπωνία): Είναι η πατρίδα των παλαιότερων γυναικών του κόσμου, που τρώνε πολλά τρόφιμα με βάση τη σόγια και κάνουν tai chi, μια διαλογιστική μορφή άσκησης.
4 Nicoya Peninsula (Κόστα Ρίκα): Η διατροφή των κατοίκων της βασίζεται σε φασόλια και tortillas καλαμποκιού. Οι άνθρωποι αυτής της περιοχής εκτελούν τακτικά φυσικές εργασίες μέχρι να γεράσουν και έχουν μια αίσθηση ζωής που είναι γνωστή ως "plan de vida".
5 Οι Αντβεντιστές της έβδομης ημέρας στην Loma Linda, Καλιφόρνια (ΗΠΑ): Οι Αντβεντιστές της Έβδομης Ημέρας είναι μια θρησκευτική ομάδα ανθρώπων, αυστηροί χορτοφάγοι που ζουν σε σφιχτά συνδεδεμένες κοινότητες.
Θέλεις να μάθεις πόσα χρόνια θα ζήσεις; Κάνε το τεστ εδώ

Τρόποι για να ζήσεις περισσότερο
Το να βρισκόμαστε σε κίνηση όλη μέρα δεν φαίνεται να είναι ρεαλιστικό στη ζωή μας, από τη στιγμή που είμαστε σε ένα γραφείο, μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή όλη την ημέρα.
Η φυσική δραστηριότητα όλη την ημέρα μπορεί να φαίνεται ευχάριστη και ρομαντική, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι πριν από 100 χρόνια μόνο το 10% από εμάς είχε καθιστική εργασία, ενώ σήμερα το 90%. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν εύκολοι τρόποι να προσθέσεις περισσότερη φυσική δραστηριότητα στον πολυάσχολο τρόπο ζωής σου.

Ξεκίνα να περπατάς
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γίνει αυτό είναι να χρησιμοποιείς έναν διαφορετικό τρόπο μεταφοράς, πιο οικονομικό, πιο οικολογικό και πιο υγιεινό, όπως το να πηγαίνεις στη δουλειά σου με τα πόδια ή τα παιδιά σου στο σχολείο περπατώντας, ή να χρησιμοποιείς το ποδήλατο για να πας σούπερ μάρκετ ή στο σπίτι ενός φίλου.
Οι έρευνες δείχνουν ότι η καλύτερη μετακίνηση που μπορείς να έχεις είναι 15 λεπτά με τα πόδια, αλλά οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα που κάνεις κατά τη διάρκεια της μετακίνησής σου είναι ένα πλεονέκτημα. Από την άλλη πλευρά, η καθημερινή μετακίνηση με το αυτοκίνητο είναι το νούμερο 2 που οι περισσότεροι μισούν καθημερινά.
Μια πρόσφατη μελέτη από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία αποκάλυψε ότι το περπάτημα για έξι ώρες την εβδομάδα μείωσε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις, αναπνευστικές νόσους και καρκίνο. Αλλά η έρευνα έδειξε επίσης ότι το περπάτημα, ακόμα και δύο ώρες την εβδομάδα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ασθένειας και να σε βοηθήσει να ζήσεις περισσότερο.
Το περπάτημα είναι επίσης θεραπεία για το μυαλό σου. Μια καθημερινή βόλτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά 40%. Εάν οι μακριές βόλτες δεν είναι το φόρτε σου, σπάσε τη διαδρομή, κάνοντας αρκετές αλλά πιο μικρές βόλτες την ημέρα (5 λεπτά ανά ώρα).
Αγόρασε άνετα και μαλακά παπούτσια, που να υποστηρίζουν το κάθε βήμα σου.
Χωρίς καλά παπούτσια δεν πας πουθενά. Ή αλλιώς: δεν θέλεις να ξέρεις τι θα συμβεί στα πόδια σου μετά από 5 χιλιόμετρα περπατήματος με κακά παπούτσια!

Βάλε βηματομετρητή
Ένας βηματομετρητής, fitness tracker ή απλά μια εφαρμογή για να μετράς τα βήματά σου είναι απαραίτητη.

Πήγαινε στο γυμναστήριο με τα πόδια και χρησιμοποίησε το περπάτημα ως προθέρμανση και αποθεραπεία.
Πήγαινε με τα πόδια σπίτι, εάν είσαι κοντά στη δουλειά.

Περπάτα με βήμα ταχύ.
Μπορεί να σου χαρίσει έως τρία χρόνια ζωής παραπάνω.
Σταμάτα μια στάση πριν με το λεωφορείο, τον ηλεκτρικό ή το μετρό.

Περπάτα για 10 λεπτά μετά από ένα γεύμα.
Το περπάτημα μετά το φαγητό ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος και βοηθά στην απώλεια βάρους
Image result for walking
Άκου μουσική.

Εάν θέλεις πραγματικά να δώσεις ρυθμό στη βόλτα σου, πρόσθεσε μερικά up-tempo τραγούδια στην playlist σου. Επίλεξε ένα αγαπημένο τραγούδι και μέτρα πόσα βήματα θα κάνεις περπατώντας κατά τη διάρκεια του τραγουδιού.

Περπάτησε μέχρι το σούπερ μάρκετ.
Αγόρασε μόνο ό, τι χρειάζεσαι και μπορείς να το μεταφέρεις στην επιστροφή.

Πήγαινε λαϊκή.
Και περπατάς και αγοράζεις φρέσκα πράγματα.

Δες τα αξιοθέατα της πόλης σου.
Ο Παρθενώνας είναι ό,τι πρέπει για αρχή.

Κάνε meetings στο γραφείο περπατώντας.

Κατέβασε ένα app.
Πολλές εφαρμογές για το περπάτημα σου επιτρέπουν να μοιράζεσαι τα κατορθώματά σου αλλά σου παρέχουν και υποστήριξη στις καθημερινές σου βόλτες.

Πριν κοιμηθείς κάνε 500 βήματα.
Δεν είναι δα και κάμψεις!
Image result for dog
Βγάζε βόλτα το σκυλί σου.

Θα έχεις ένα ευτυχισμένο και υγιές σκυλί και θα περπατάς. Μαζί του.
Αν δεν έχεις σκυλί, μήπως να βγάζεις το σκυλί του γείτονα;
Σε αυτήν την περίπτωση θα τα έχεις καλά και με τον γείτονα και με το σκυλί του.

Βάλε υπενθύμιση στο κινητό σου για να κάνεις μερικούς γύρους γύρω από το γραφείο κάθε ώρα.

Περπάτα στην πισίνα.
Το περπάτημα στο νερό στρεσάρει λιγότερο τις αρθρώσεις, και αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να τις δυναμώσεις.

Πιες τον καφέ σου σε πάρκο.
Καλύτερα πιες τον καφέ σου περπατώντας μέσα στο πάρκο. Bonus: καθαρός αέρας και καλύτερη διάθεση.

Πήγαινε με τα παιδιά στην παιδική χαρά.
Μην κάθεσαι όμως στο παγκάκι. Παίξε μαζί τους. Περπάτα όσο περιμένεις τα παιδιά να τελειώσουν τα: αγγλικά/ ωδείο/ μπάλα/ μπαλέτο.

Περπάτα την ώρα που βουρτσίζεις τα δόντια σου.

Μαγείρεψε.
Ακόμη και σε μια μικρή κουζίνα, περπατώντας από το ψυγείο στην κουζίνα και τον νεροχύτη και κάνοντας άλλες δουλειές, ισοδυναμεί με 500 - 1000 βήματα (ανάλογα και το τί μαγειρεύεις!).

Κρύψε το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης.
Καλύτερα: κλείσε την τηλεόραση και θα έχεις χρόνο για περπάτημα.

Ανέβα από τις σκάλες αντί το ασανσέρ.
Το ανέβασμα της σκάλας είναι εξίσου ευεργετικό για την καρδιά σε σύγκριση με το γυμναστήριο. Και μην ξεχάσεις να κατεβαίνεις από τις σκάλες!

Μη στέλνεις εσωτερικά μέιλ.
Σήκω και πήγαινε στο γραφείο του συναδέλφου σου. Πες του τα κατάμουτρα.

Περπάτα 10 -15 λεπτά μετά τη δουλειά για να αποβάλλεις την ένταση.
Το περπάτημα βοηθά στην απομάκρυνση του καρδιαγγειακού κινδύνου, του διαβήτη, της υπέρτασης και τη υψηλής χοληστερίνης.

Μην κόβεις δρόμο.
Πάρε την μεγαλύτερη απόσταση και θα δεις πράγματα που δεν ήξερες ότι υπήρχαν.

Κάνε πεζοπορία.
Γράψου σε έναν όμιλο και ξεκίνα.

Πηγαίνε σε Mall όταν έχει κακό καιρό.
Είναι μια καλή ιδέα να περπατήσεις χωρίς πρόβλημα.

Άφηνε το τηλέφωνό σου μακριά από το σημείο που κάθεσαι στο σπίτι.

Βάλε στόχο να περπατάς 10.000 βήματα.
Το ήξερες ότι σχεδόν 5.000 βήματα τη μέρα κάνει ένας άνθρωπος πάνω στη Γη, ενώ ο μέσος Έλληνας 4.350, σύμφωνα με έρευνα; Αν και εδώ που τα γράφουμε οι έρευνες δείχνουν ότι τα 15.000 βήματα είναι καλύτερα από τα 10.000.
Μην σταματάς.
Ο χαλαρός βηματισμός έχει αποδειχτεί πως ρίχνει την αρτηριακή πίεση, όμως η ταχύτητα είναι απαραίτητη για κάψιμο λίπους.
Ξέχνα την απόλυτη ευθεία και περπάτα σε ανηφόρα ή κατηφόρα.

Εάν θέλεις να κάψεις περισσότερες θερμίδες, εκμεταλλεύσου τις καιρικές συνθήκες.
Όταν βαδίζεις κόντρα στον άνεμο, προσθέτεις ένταση στην άσκηση και έτσι καις περισσότερες θερμίδες.

Εάν σου άνοιξε η όρεξη περπάτα.
Το περπάτημα μειώνει τα επίπεδα της γρελίνης, της ορμόνης που προκαλεί αίσθημα πείνας, σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού Πανεπιστημίου Loughborough.

Περπάτησε στην άμμο.
Η άμμος μετατρέπει μια απλή βόλτα σε κανονικό bootcamp.

Σίγουρα είναι μια εύκολη άσκηση το περπάτημα αλλά περπατώντας 10.000 ή 15.000 βήματα κάθε μέρα δεν είναι εύκολο. Αν δεν μείνεις συνεπής, δεν θα ωφεληθείς. Προσπάθησε να το κάνεις συνήθεια, ορίζοντας συγκεκριμένες ώρες της ημέρας για περπάτημα. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι τα σώματά μας σχεδιάστηκαν για να κινούνται. Και αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα να κινούνται μόνον όταν πηγαίνουν στο γυμναστήριο. Δεν χρειάζεται να σηκώνεις βάρη ή να λιώνεις σε προπονήσεις υψηλής έντασης για να ζήσεις πολύ, μια υγιή ζωή. Η απλή, φυσική δραστηριότητα είναι το μυστικό.
Πηγή: wefit

 coremag.gr!