Τετάρτη, Οκτωβρίου 23

Η Άγκυρα αμφισβητεί την Ελληνική κυριαρχία σε Κάρπαθο, Καστελόριζο & Ρόδο – «Είναι τουρκική περιοχή»

Άνευ προηγουμένου ένταση παρατηρείται στο Αιγαίο. Τις τελευταίες εβδομάδες η Τουρκία συστηματικά επιλέγει περιοχές για ασκήσεις που …οδηγούν σε κλιμάκωση της έντασης καθώς καθιστούν σχεδόν αναπόφευκτες τις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, ακόμη και την υπέρπτηση ελληνικών νησιών.



O στόχος της Άγκυρας ξεκάθαρος. Στο πλαίσιο αναθεώρησης ολόκληρου του status quo που διέπει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις οι Τούρκοι επιδιώκουν με δηλώσεις και έγγραφα στο ΟΗΕ, να αναθεωρήσουν συνθήκες της εποχής των δύο βαλκανικών πολέμων καθώς και την συνθήκη  της Λωζάνης με διάφορες  «νομικές δικαιολογίες», για να απαιτήσουν άδεια εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο μισό Αιγαίο αλλιώς θα προκαλέσουν …πολεμικό επεισόδιο.

Η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει ξεκάθαρα και να στείλει μήνυμα στην Άγκυρα!

NEEΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ NAVTEX
Με τις τρεις παράνομες προσπαθεί να «καπελώσει» αντίστοιχες περιοχές που έχουν δεσμευθεί από τις ελληνικές Αρχές για ασκήσεις των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σήμερα, αύριο και στις 30 Οκτωβρίου.

Η σημερινή αφορά την γνωστή πλέον περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου και οι άλλες δύο για περιοχές νοτιοανατολικά της Καρπάθου.


Η Τουρκία όμως δεν μένει μόνο στις NAVTEX με δεσμεύσεις περιοχών αλλά με μία ακομα, την δεύτερη σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, αναφέρει πλέον και εγγράφως πως οι ελληνικές NAVTEX στην περιοχή αυτή δεν ισχύουν καθώς αυτές εμπίπτουν σε τουρκική περιοχή ευθύνης, αναφέρει το news.gr

Αναφέρει χαρακτηριστικά πως «ο σταθμός Ηράκλειο δεν είναι εξουσιοδοτημένος να εκδίδει μηνύματα NAVTEX μέσα σε τουρκική περιοχή υπηρεσιών NAVTEX».

Παράλληλα η Άγκυρα «ξαναχτυπά» και στο Αιγαίο με δύο εξίσου παράνομες NAVTEX δεσμεύοντας για ασκήσεις με χρήση όπλων αύριο, το Ικάριο πέλαγος και μια περιοχή στην καρδιά του Αιγαίου μεταξύ Σκύρου, Ψαρών, Λέσβου και Άη Στράτη.