Τρίτη, Οκτωβρίου 29

H διαγραφή ενός ενζύμου μειώνει τον κίνδυνο για την υγεία από την πολλή ζάχαρη

H διαγραφή ενός ενζύμου μειώνει τον κίνδυνο για την υγεία από την πολλή ζάχαρη

Θάνος Ξυδόπουλος
Μια θεραπεία που θα απέτρεπε την ηπατική αντίσταση στην ινσουλίνη θα αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας που προκύπτουν από την παχυσαρκία. Μια τέτοια θεραπεία δεν υπάρχει ακόμα, κυρίως επειδή οι σχέσεις μεταξύ διατροφής και φυσιολογίας του ήπατος είναι ελάχιστα κατανοητές.


Ο Hitoshi Shimano, επικεφαλής του τμήματος μεταβολισμού και ενδοκρινολογίας στο University of Tsukuba, έχει περάσει πολλά χρόνια μελετώντας τους μηχανισμούς του μεταβολισμού των λιπιδίων. Αρκετά χρόνια πίσω, η ερευνητική του ομάδα ανακάλυψε ότι η διαγραφή ενός μόνο γονιδίου -ονομάζεται Elovl6 και κωδικοποιεί ένα ένζυμο που παράγει λιπίδια- προστατεύει τα ποντίκια που ακολουθούν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά από το να αναπτύξουν αντίσταση στην ινσουλίνη.
"Η προηγούμενη έρευνά μας έδειξε ότι η διαγραφή του γονιδίου Elovl6 προστατεύει τα ποντίκια από διάφορα σημάδια του διαβήτη, συμπεριλαμβανομένης της αντίστασης στην ινσουλίνη", λέει ο Shimano. "Εντούτοις, αυτό έγινε με την απομάκρυνση του γονιδίου από κάθε κύτταρο στο σώμα των ποντικιών".
Ενώ η προοπτική μιας στοχοθετημένης θεραπείας για την αντίσταση στην ινσουλίνη είναι εντυπωσιακή, η τελευταία μελέτη της ερευνητικής ομάδας δείχνει ότι η ιστορία γίνεται πιο περίπλοκη.


"Θεωρήσαμε ότι τα ποντίκια με ηπατική στοχευμένη διαγραφή του Elovl6 θα προστατεύονταν από την ηπατική αντίσταση στην ινσουλίνη", λέει ο Takashi Matsuzaka, καθηγητής της ιατρικής και επικεφαλής της μελέτης. "Αντιθέτως, βρήκαμε ένα πιο ξεχωριστό αποτέλεσμα, καθώς μόνο τα ποντίκια που ακολουθούσαν μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη προστατεύονταν. Η διαγραφή δεν είχε καμία επίδραση στα ποντίκια που ακολουθούσαν δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά".
Τι εξηγεί την επιλεκτική επίδραση του Elovl6 στο ήπαρ; Οι ερευνητές αποκάλυψαν μια πιθανή απάντηση. Διαπίστωσαν ότι η αφαίρεση του Elovl6 αλλάζει την ισορροπία πολλών λιπιδίων στο ήπαρ. Συγκεκριμένα, ανακάλυψαν ότι ένα συγκεκριμένο λιπίδιο -σε μια κατηγορία που ονομάζονται κεραμίδια- ήταν πολύ υψηλότερο στα ηπατικά κύτταρα από τα οποία έλειπε το Elovl6.
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι αυτό το κεραμίδιο δημιουργεί μια σειρά από μοριακά σήματα που προστατεύουν τα ποντίκια από την αντίσταση στην ινσουλίνη λόγω υπερβολικής ζάχαρης.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Hepatology.

 .zougla.gr