Σάββατο, Νοεμβρίου 30

Στον «αέρα» 502 δημοτικά έργα-«Βόμβα» Θεοδωρικάκου για ανύπαρκτους πόρους

Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι παρέλαβε εντάξεις 502 έργων στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» ύψους 1,23 δισ. ευρώ, την ώρα που η δανειακή σύμβαση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ήταν 134 εκατ. ευρώ. Οργισμένη απάντηση από Σκουρλέτη και Χαρίτση
«Στον αέρα» μένουν εκατοντάδες έργα -από μεγάλα αντιπλημμυρικά έως μικρότερα διαφόρων ειδών- που έχουν δρομολογήσει οι δήμοι από το πρόγραμμα «Φιλόδημος», με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο να καταγγέλλει την προηγούμενη κυβέρνηση ότι τα εξήγγειλε με ψέματα και χωρίς να έχει εξασφαλίσει σχετικούς πόρους.

Οι καταγγελίες που εκτόξευσε ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), προκάλεσαν ανησυχία στους δημάρχους και την οργισμένη ανταπάντηση των πρώην υπουργών Εσωτερικών και «πατέρων» του «Φιλόδημου» Αλέξη Χαρίτση και Πάνου Σκουρλέτη.

Τους δημάρχους καθησύχασε ο ίδιος ο υπουργός, αναφέροντας ότι θα γίνει προσπάθεια να ενταχθούν τα περισσότερα από τα έργα είτε στο ΕΣΠΑ είτε στο νέο πρόγραμμα έργων 2020-2023, εισπράττοντας μάλιστα και χειροκρότημα από τμήμα των παρισταμένων. Ας δούμε, όμως, πώς εξελίχθηκε η όλη υπόθεση:

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση της ΚΕΔΕ που θα εκλέξει τη νέα ηγεσία της Ενωσης, όπου είναι εμφανής η υπεροπλία των «γαλάζιων» δημάρχων, ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στο νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα έργων και δράσεων της Αυτοδιοίκησης, που θα ξεκινά τον Ιανουάριο του 2020 και θα ολοκληρώνεται το 2023.

Εντάξεις ύψους 1,23 δισ. ευρώ
Εκεί έριξε τη βόμβα που αιφνιδίασε πολλούς, αν και υπήρχαν κάποιοι που ήδη γνώριζαν ότι η κυβέρνηση αναζητά άλλες πηγές χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ) για έργα ήδη δρομολογημένα. Οπως είπε, «σήμερα από αυτό το βήμα, έχω την υποχρέωση να σας πω όλη την αλήθεια για θέματα που σας απασχολούν, αλλά αμφιβάλλω πάρα πολύ αν εσείς γνωρίζετε την αλήθεια. Και αυτό το κάνω γιατί από την πρώτη μέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης μού έδωσε τη βαριά ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών. Έχω πει ότι μαζί σας θέλω να έχω σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης».

Ο κ. Θεοδωρικάκος, λοιπόν, κατέγραψε ένα ιστορικό για τον «Φιλόδημο», λέγοντας ότι:

Για έργα στους δήμους υπεγράφη δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στις 11 Νοεμβρίου 2013, που τροποποιήθηκε στα 134 εκατομμύρια στις 6 Ιουνίου 2017. Τα έργα, όπως είπε, θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2019.
Στις 22 Δεκεμβρίου 2017 ο τότε υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης νομοθετεί τον «Φιλόδημο» με τον νόμο 4509/17 (άρθρα 69 και 70). Στις 24 Απριλίου 2018 δημοσιεύεται σε ΦΕΚ η ΚΥΑ (13022), η οποία αναφέρει ότι το ύψος του «Φιλόδημου» είναι 2 δισ. ευρώ.
Μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί δανειακές συμβάσεις μεταξύ του Ταμείου Παρακαταθηκών-Δανείων και δήμων για δημοπρατημένα 21 έργα, ύψους 30 εκατ. ευρώ. Έχουν γίνει δημοπρατήσεις ύψους 450 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 170 έργα. «Και όταν ανέλαβα υπουργός, παρέλαβα από τον προκάτοχό μου, από την κυβέρνηση την προηγούμενη, εντάξεις στο πρόγραμμα "Φιλόδημος" ύψους 1,235 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 502 έργα».
«Κυρίες και κύριοι, αυτή είναι η αλήθεια. Και προκαλώ οποιονδήποτε έχει κάτι διαφορετικό επ' αυτού να το πει. Εδώ και στο δημόσιο διάλογο. Αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα» είπε ο υπουργός, αντιλαμβανόμενος, όπως ανέφερε, ότι, εάν έμενε στην παράθεση της αλήθειας, αυτό «θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα την ίδια τη λειτουργία των δήμων, τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, την αξιοπιστία της χώρας. Αυτή την αξιοπιστία που δίνουμε μάχες εδώ και μερικούς μήνες να την ξανανεβάσουμε εκεί που αξίζει στην Ελλάδα».

«Δεν είναι ο δικός μας δρόμος να λέμε ψέματα και δεν είναι ο δικός μας δρόμος να αφήνουμε τα πράγματα να εξελίσσονται όπως τα είχαν προγραμματίσει οι προηγούμενοι» συνέχισε.

Ως προς τα 502 έργα των 1,235 δισ. ευρώ «που με τόση άνεση, με τόση ευκολία, χρηματοδοτήθηκαν από ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα 134 εκατ. ευρώ», ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι «τα περισσότερα από αυτά με ταχύτατες διαδικασίες, τις οποίες πρέπει από κοινού να οργανώσουμε, θα πρέπει να ενταχθούν στα Περιφερειακά Προγράμματα και στα Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ».

Συμπλήρωσε ότι έχει προχωρήσει «σε πολύ σοβαρές  συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Και η συζήτηση που έχω κάνει, είναι ότι θα είμαστε σε θέση να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ότι το υπουργείο Εσωτερικών και οι Δήμοι και οι Περιφέρειες έχουν την ικανότητα να ωριμάσουμε τα έργα με μεγαλύτερη ταχύτητα, από αυτήν που υπήρξε μέχρι σήμερα και έχω κατ' αρχάς την έγκριση ότι θα διασφαλίσουμε ένα πολύ σημαντικό ποσό για να κάνουμε πράξη το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα έργων για το οποίο σας μίλησα προηγούμενα».

Οι εξαγγελίες προκάλεσαν έντονες συζητήσεις μεταξύ των εκατοντάδων δημάρχων, καθώς έως και πριν λίγες ημέρες ο ίδιος ο κ.Θεοδωρικάκος εξέδιδε δελτία τύπου και ανακοίνωνε εντάξεις έργων στον Φιλόδημο μετά από συναντήσεις μαζί τους.

Στις 15 Νοεμβρίου είχε ανακοινώσει ότι «επιχορηγούνται όλοι οι δήμοι με πληθυσμό κάτω των 50.000 κατοίκων με 150.000 ευρώ από το πρόγραμμα Φιλόδημος για την αναβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας (απορριμματοφόρα, σάρωρθρα κ.λπ.) και με συνολικό ύψος προϋπολογισμού της συγκεκριμένης πρόσκλησης στα 40 εκατ. ευρώ».

Στις 6 Νοεμβρίου, ύστερα από συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ.Τζιτζικώστα, είχε υπογράψει «απόφαση ένταξης για τη χρηματοδότηση της κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων προϋπολογισμού 29.380.800 ευρώ, από το Πρόγραμμα Φιλόδημος», και συγκεκριμένα το δίκτυο ομβρίων περιοχής Νικόπολης Δήμου Παύλου Μελά, έργα διευθέτησης του ρέματος Κυψέλης στη Δ.Ε. Πυλαίας του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, έργα διευθέτησης ρέματος Ευκαρπίας στη Δ.Ε Ευκαρπίας του Δήμου Παύλου Μελά, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας οικισμών Ορμύλιας – Ψακουδιών του Δήμου Πολυγύρου και αποστράγγιση ομβρίων υδάτων στην ευρύτερη περιοχή της παραλιακής ζώνης του Δήμου Νέας Προποντίδας.

Στις 30 Οκτωβρίου, έπειτα από συνάντηση με τον δήμαρχο Καβάλας Θ. Μουριάδη, ανακοίνωσε την χρηματοδότηση της υδροδότησης των έργων του δήμου Καβάλας, η οποία έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Φιλόδημος», με το ποσό των 3 εκατ. ευρώ. Ανάλογες ανακοινώσεις είχαν γίνει μετά από συναντήσεις με τους δημάρχους Τρίπολης, Ναυπλίου και Δυτικής Λέσβου όπου τα εκατομμύρια πήγαιναν και έρχονταν.

Απάντηση Σκουρλέτη-Χαρίτση
«Δεν σταματούν να μας εκπλήσσουν οι άριστοι του κ. Μητσοτάκη. Αυτήν τη φορά την αριστεία τίμησε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος, ο οποίος, ενώ χθες ανακοίνωσε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, παράταση του προγράμματος "Φιλόδημος", σήμερα στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση της ΚΕΔΕ, ανακοίνωσε ότι για το πρόγραμμα δεν υπάρχει διαθέσιμη χρηματοδότηση!» ανέφεραν στη δήλωση-απάντηση οι πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης και Αλ. Χαρίτσης.

«Η αλήθεια είναι απλή, ανέφεραν: Το πρόγραμμα "Φιλόδημος" είναι από τις πιο εμβληματικές και καινοτόμες δράσεις που ενεργοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καθώς με πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) χρηματοδοτούνται έργα υποδομών για το σύνολο των Δήμων της χώρας χωρίς να επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί των δήμων. Έχει κερδίσει την πλήρη αποδοχή των τοπικών κοινωνιών και των Δημάρχων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας καθώς μεταμόρφωσε ένα παλιό και αποτυχημένο πρόγραμμα από το οποίο δεν μπορούσαν να επωφεληθούν οι καταχρεωμένοι, στο πλαίσιο της κρίσης, δήμοι σε ένα σύγχρονο χρηματοδοτικό εργαλείο. Αυτό μάλλον είναι και το στοιχείο που προκαλεί δυσφορία στον κ. Θεοδωρικάκο καθώς το πρόγραμμα εξελίσσεται δυναμικά με 502 ενταγμένα έργα ύψους 1,236 δισ. ευρώ. Από αυτά, 170 έργα έχουν δημοπρατηθεί με προϋπολογισμό που ανέρχεται σε 450 εκ. ευρώ. Σύμβαση εκτέλεσης έργου έχει ήδη υπογραφεί για 21 έργα συνολικού ποσού 30 εκατ. ευρώ. Όπως είναι εύλογο και αυτονόητο, το τμήμα της χρηματοδότησης που αντιστοιχεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα αυξάνεται σταδιακά ανάλογα με την πρόοδο των έργων και τις ανάγκες σε πληρωμές.

Παρεμπιπτόντως πρέπει να πληροφορήσουμε τον κ. Θεοδωρικάκο ότι η πορεία εκτέλεσης των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έχει επιβραδυνθεί τόσο δραματικά το 2ο εξάμηνο του 2019 με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ που μάλλον δεν θα χρειαστεί καν το δάνειο της ΕΤΕπ για να πληρώσει τα έργα του "Φιλόδημος". Θα αρκούν οι πόροι του ΠΔΕ που δεν εκταμιεύονται δυστυχώς σε άλλα έργα και προγράμματα.Επιπλέον η δυνατότητα μεταφοράς έργων του "ΦιλόΔημος" ή άλλων αντίστοιχων προγραμμάτων στο ΕΣΠΑ είναι δεδομένη αρκεί να πληρούνται οι σχετικοί κανόνες επιλεξιμότητας του ΕΣΠΑ. Αποτελεί πάγια τακτική δεκαετίες τώρα, δεν πρόκειται για καινοτομία του υπουργού Εσωτερικών.

Αντί λοιπόν ο κ. Θεοδωρικάκος να τρέξει τα έργα που τόσο ανάγκη έχουν οι Δήμοι καταστρέφει το πρόγραμμα "Φιλόδημος". Αντί να συνεχίσει μια πετυχημένη προσπάθεια περνάει το χρόνο του κάνοντας αντιπολίτευση στην … αντιπολίτευση η βγάζοντας φωτογραφίες με κάθε Δήμαρχο που έχει προηγουμένως καλέσει στο γραφείο του. Κάποιος πρέπει να πει στον υπεύθυνο προπαγάνδας της ΝΔ ότι έτσι έργα δεν υλοποιούνται» καταλήγουν οι δυο πρώην υπουργοί.

Στην ανταπάντησή του ο κ.Θεοδωρικάκος περιορίζεται να σχολιάσει: «Η ανακοίνωση των κ.κ. Σκουρλέτη και Χαρίτση είναι η ομολογία ενοχής τους, αφού στην πραγματικότητα παραδέχονται ότι η χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ είναι πολύ μικρότερη από τη χρηματοδότηση των έργων».