Δευτέρα, Νοεμβρίου 18

Οι βίσονες επιστρέφουν στη Ροδόπη μετά από… 800 χρόνια

visonrodopi-702x336
Εξαφανίστηκαν για πάνω από 800 χρόνια αλλά πια οι βίσονες επιστέφουν και πάλι στην οροσειρά της Ροδόπης στη νότια Βουλγαρία.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Telegraph, μία μικρή αγέλη επτά βισόνων αφέθηκε ελεύθερη σε ένα καταφύγιο στα βουνά της Ροδόπης στη Βουλγαρία φέτος το καλοκαίρι και εκεί έγινε το… θαύμα της γέννησης του μικρού βίσονα.

«Είναι ο πρώτος άγριος βίσονας που γεννήθηκε νότια του Δούναβη από τον Μεσαίωνα», δηλώνει στην Telegraph ο Χρίστο Χριστόφ, μέλος της ομάδας που σχεδίασε την επανεισαγωγή των βισόνων. «Δεν είμαστε σίγουροι πότε γεννήθηκε ο βίσονας γιατί η γέννα έγινε σε ένα από τα πιο άγρια σημεία του δάσους. Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός για εμάς. Είμαστε περήφανοι που μετά από οκτώ αιώνες, ο πρώτος άγριος βίσονας γεννήθηκε στη φύση στη Βουλγαρία», προσθέτει.
Στον μικρό βίσονα έδωσαν το όνομα Nadezhda, που σημαίνει «ελπίδα» στα βουλγαρικά. Το ζώο είναι «σύμβολο ελπίδας για την άγρια βιοποικιλότητα στην οροσειρά της Ροδόπης», δήλωσε ο Χρίστοφ.
Το σχέδιο επιστροφής του βίσονα έχει εκπονηθεί από μια οργάνωση που ονομάζεται Rewilding Europe, η οποία επανεισάγει επίσης αγριογούρουνα και άγρια άλογα σε περιοχές άγριας φύσης σε ολόκληρη την ήπειρο. Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να υπάρξει ένα κοπάδι έως 50 βισόνων στα ορεινά της Ροδόπης. Συνολικά, υπάρχουν σήμερα περίπου 3.500 βίσονες που ζουν σε άγρια ή ημι-άγρια περιβάλλοντα σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Οι ευρωπαϊκοί βίσονες έχουν ύψος 1,8 μ. και ζυγίζουν έως και 900 κιλά. Εξαφανίστηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα ενώ λίγοι επέζησαν σε καθεστώς αιχμαλωσίας.