Μάθανε ότι παραβιαζόμαστε, πλακώσανε και οι Πακιστανοί πιλότοι!

Έχουμε στο παρελθόν αναφερθεί στον “ρόλο” του Πακιστάν, ως συμμάχου της Τουρκίας, τόσο στην υπόθεση της κατεχόμενης Κύπρου, όσο και στα όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο. Και από ό,τι φαίνεται επιβεβαιωνόμαστε, καθώς η ειδησεογραφία δείχνει ότι το Πακιστάν έρχεται να “τσιμεντώσει” τις αμφισβητήσεις της Τουρκάις και στον ελληνικό εναέριο χώρο.
Έτσι χτές, σε μια πρωτοφανή πρόκληση προχώρησε το…
Πακιστάν καθώς χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε χθες στο FIR Αθηνών ένα πακιστανικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών τύπου P-3 Orion υποστηρίζοντας έτσι τις παράνομες απαιτήσεις της Άγκυρας.
Το αεροσκάφος μπήκε στο FIR Αθηνών ανατολικά του Καστελόριζου, μετά συνέχισε στο FIR Λευκωσίας και κατόπιν επέστρεψε στην βάση του ακολουθώντας την ίδια πορεία αντίστροφα.
Είναι σαφές ότι στα πλαίσια της στρατηγικής του συμμαχίας με την Τουρκία, το Πακιστάν υποστηρίζει τις τουρκικές θέσεις για αμφισβήτηση της ελληνικής ΑΟΖ και των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο με αεροσκάφος άλλης χώρας, καθώς μέχρι σήμερα με εξαίρεση τα αεροσκάφη της τουρκικής Αεροπορίας και γενικότερα των ενόπλων δυνάμεων της γειτονικής χώρας που δεν καταθέτουν σχέδιο πτήσης ή το κάνουν σπάνια, στο πλαίσιο τακτικής, όλες οι άλλες χώρες το πράττουν.