Σάββατο, Νοεμβρίου 30

Κλιμακώνει η Τουρκία

ΝΕΕΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΛΙΒΥΗ ΚΑΙ ΑΟΖ - ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΑΓΩΓΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Κλιμακώνει η Τουρκία
 
Νέες προκλητικές δηλώσεις και ειδική αναφορά στο μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Αδριανούπολη, για τη σύνδεση του αγωγού TANAP, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη,
μέσω Τουρκίας. Οι εν λόγω δηλώσεις δυναμιτίζουν το ήδη τεταμένο κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας.
«Τα πλοία μας συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν θα αποσύρουμε τα πλοία μας από εκεί. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να παραβιάσει τα δικαιώματά μας, τόσο τα δικά μας όσο και των Τουρκοκυπρίων», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Μάλιστα, αναφερόμενος στο πρόσφατο μνημόνιο με τη Λιβύη, πρόσθεσε: «Αυτή η συμφωνία θα αποκτήσει άλλη διάσταση όταν περάσει από το κοινοβούλιό μας.Τώρα η Λιβύη απειλείται. Σύντομα όμως νέοι πυλώνες αυτής της συμφωνίας θα τεθούν σε ισχύ».
Κλιμακώνοντας τις προκλητικές του αναφορές πρόσθεσε: «Αντί μίας δίκαιης μοιρασιάς, στην Ανατολική Μεσόγειο, κάποιοι υποκινούν εντάσεις στην περιοχή. Καμία χώρα δεν είναι πάνω από τον διεθνή νόμο. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει με τετελεσμένα».
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα Τουρκία και Λιβύη υπέγραψαν συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες της Ανατολικής Μεσογείου. Συγκεκριμένα, με το μνημόνιο που υπέγραψαν οι ηγέτες τους, οι δύο χώρες αναγνωρίζουν τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τους στον θαλάσσιο χώρο.
Η συμφωνία πυροδότησε την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, που προειδοποίησε με απέλαση του πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα, σε περίπτωση που δε γνωστοποιήσει το περιεχόμενο του MoU μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης για τις θαλάσσιες ζώνες άμεσα.
Η αντίδραση της Αθήνας
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση παρούσα ήταν και ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Δημήτρη Οικονόμου.
Η παρέμβαση και οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της ελληνικής αντιπροσωπείας, η οποία αποχώρησε εις ένδειξη διαμαρτυρίας.