Παρασκευή, Νοεμβρίου 1

Εικόνες ντροπής και κατάρρευσης! Δείτε πως έχει καταντήσει το ιστορικό σπίτι της Σοφίας Βέμπο στον Βόλο! (ΦΩΤΟ)

1
Οι λαοί που δεν έχουν ιστορική μνήμη είναι καταδικασμένοι να βρεθούν στο περιθώριο της Ιστορίας! Αλλά ιστορική μνήμη δεν έχει πάντοτε άυλο περιεχόμενο. Έχει και το μνημειακό της μέρος, που αποτελεί κάτι χειροπιαστό, που «δένει» τις νεότερες γενιές με το ιστορικό παρελθόν, βοηθώντας να το κατανοήσουν και να το αφομοιώσουν καλύτερα.


Η μεγάλη τραγουδίστρια Σοφία Βέμπο, δικαίως ονομάστηκε »τραγουδίστρια της Νίκης», του Αλβανικού μετώπου.
Ταυτίστηκε τόσο πολύ με το Έπος του 1940, ώστε σε όλους τους εορτασμούς, από χρόνο σε χρόνο, να ακούγονται μαζί με τα στρατιωτικά εμβατήρια της εποχής και τα δικά της τραγούδια.
Τι ποιο ζωντανό, λοιπόν, για να κρατηθεί ατόφια η ιστορική μνήμη, από τη διατήρηση του πατρικού σπιτιού της Βέμπο στο Βόλο και από την μετατροπή του σε μουσείο?…
Κι όμως… Εγκαταλελειμμένο και αναξιοποίητο καταρρέει στον Βόλο το σπίτι στο οποίο διέμενε για περίπου 18 χρόνια η κορυφαία ερμηνεύτρια Σοφία Βέμπο.
Η ιστοσελίδα «thenewpaper.gr» δημοσιεύει φωτογραφίας του κτιρίου, το οποίο «
ακόμα δεν έχει πουληθεί, καθώς βρίσκεται εγκλωβισμένο ανάμεσα σε πολυκατοικίες».

Το σπίτι της Σοφίας Βέμπο βρίσκεται στο στενό μεταξύ της κλινικής Παπαγεωργίου και του Παπασωτηρίου στην οδό Δημητριάδος στο κέντρο της πόλης, μεταξύ Κουμουνδούρου και Γκλαβάνη. «Αντί ο Δήμος Βόλου να αγοράσει αυτό το σπίτι και να το μετατρέψει σε Μουσείο Βέμπο, ακόμα ψάχνουμε να βρούμε την προτομή, που κάποιοι αφαίρεσαν μπροστά από το Δημαρχείο της πόλης», σχολιάζει το δημοσίευμα.

Το πραγματικό της ερμηνεύτριας του έπους του ’40 και όχι μόνο ήταν Σοφία Μπέμπου. Το όνομα Βέμπο επέλεξε η ίδια να υιοθετήσει κάνοντας και τις απαραίτητες νόμιμες διαδικασίες επειδή έτσι είχε συνηθίσει να προφέρει το όνομά της το κοινό.
Γεννήθηκε στην Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης στις 10 Φεβρουάριου του 1910 όπου ο πατέρας της Αθανάσιος Μπέμπος, καταγόμενος από την Τσαριτσάνη είχε εγκατασταθεί εκεί δουλεύοντας ως καπνεργάτης. Το 1912 η οικογένειά της μετεγκαταστάθηκε στη Κωνσταντινούπολη, όπου εκεί γεννήθηκε ο αδελφός της Γιώργος, που τον αποκαλούσαν Τζώρτζη, η αδελφή της Αλίκη και ο μικρότερος αδελφός της Ανδρέας.
Στον Βόλο η Σοφία Βέμπο, αναγκάστηκε λόγω φτώχειας να δουλεύει για να βοηθήσει την οικογένειά της. Ξεκίνησε να δουλεύει ως ταμίας στο κατάστημα «Φλωρία» του Βόλου. Παράλληλα της άρεσε η μουσική και αγοράζοντας μία κιθάρα άρχισε να εξασκείται σ’ αυτή με τη βοήθεια της φίλης της Μαρίτσας Χασάπη.