Τρίτη, Νοεμβρίου 5

Το μοντέλο “δουλοπαροικίας” της ΔΕΗ πρότυπο για ευρύτερο και στενό δημόσιο

Το μοντέλο για τη ΔΕΗ που εξήγγειλαν πρόσφατα ο Κυρ. Mητσοτάκης και ο Κ. Χατζηδάκης και το οποίο είχαν προετοιμάσει πριν από τις εκλογές, προβλέπει τη σταδιακή απομάκρυνση τα επόμενα 2-3 χρόνια όλου του σημερινού προσωπικού της ΔΕΗ και των θυγατρικών της, που έχει συμβάσεις αορίστου χρόνου και κακώς γράφεται ότι διαθέτει “μονιμότητα”.
Το προσωπικό αυτό θα απομακρυνθεί βίαια και με μεθόδους bullying, τόσο με ένα σύστημα
εθελουσίας εξόδου με παροχές εξαθλίωσης όσο και με ταπεινωτικές μετατάξεις αναξιοπρέπειας σε διάφορους τομείς του δημοσίου.
Το προσωπικό που θα απομακρυνθεί από την ΔΕΗ και μιλάμε για πολλές χιλιάδες -τέτοιας έκτασης “απόλυση” εργαζομένων δεν έχει ξαναϋπάρξει- θα αντικατασταθεί με ένα πολύ μικρότερο αριθμό νέων σε ηλικία εργαζομένων, που θα προσληφθεί  με άγρια ρουσφετολογικά κριτήρια, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και με μισθούς πείνας αλλά και με εργαζόμενους που θα δουλεύουν σε “ευέλικτες” κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Στόχος να μειωθεί στο ελάχιστο το εργατικό κόστος της ΔΕΗ.
Την ίδια ώρα θα εκτιναχθούν στα ύψη οι μισθοί των ανώτερων και ανώτατων στελεχών της ΔΕΗ και των θυγατρικών της, που θα προσληφθούν δήθεν με κριτήρια αγοράς, στην πράξη με  πελατειακό τρόπο από τον κύκλο των ημετέρων, οι οποίοι θα λειτουργούν ως “γκαουλάϊτερ” στην επιχείρηση.
Στο πλαίσιο της “αναδιάρθρωσης” της επιχείρησης θα κλείσουν οριστικά όλες οι λιγνιτικές μονάδες και πιθανότατα να μη λειτουργήσει και η νέα υπό παράδοση σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της Πτολεμαΐδας.
Πρότυπο το μοντέλο της ΔΕΗ για ευρύτερο και στενό δημόσιο τομέα
Ας μην υπάρχουν αυταπάτες κι ας μην πιστεύει κανείς τις σχετικές κυβερνητικές διαψεύσεις. Η ΔΕΗ επιλέχτηκε ως αφετηριακό μοντέλο και ως ο υποτιθέμενος ευάλωτος κρίκος -εξαιτίας της συκοφάντησής της και του “συμβιβασμένου” και αδρανούς τα τελευταία χρόνια συνδικαλισμού της- για να προωθηθεί ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο πελατειακό πρόγραμμα εργασιακής κατεδάφισης και φτηνού κόστους, το οποίο με τις κατάλληλες προσαρμογές να εφαρμοσθεί σε όλο τον εναπομείναντα ευρύτερο δημόσιο τομέα και στη συνέχεια και στο στενό δημόσιο τομέα με την κατάργηση της μονιμότητας (εδώ πράγματι ισχύει) στον τελευταίο.
Σύμφωνα και με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ του Σαββατοκύριακου, μετά την ΔΕΗ σειρά έχουν τα ΕΛΤΑ, η ΛΑΡΚΟ, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, ο ΟΑΣΑ και σύμφωνα με πληροφορίες μας η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ κλπ κλπ.
Ο στρατηγικός στόχος Βρυξελλών, Θεσμών, ΔΝΤ στο πλαίσιο της νεοαποικιοποίησης της χώρας είναι να μεταλλαχθεί σταδιακά σε τόπο πάμφθηνου μισθολογικού κόστους και σε τουριστικήμπανανία“. Ο οποίος θα έχει εκποιηθεί και θα τελεί υπό την κατοχή του διεθνούς χρηματιστικού και πολυεθνικού κεφαλαίου, που θα ελέγχει πλήρως ότι μπορεί να αποφέρει ουσιαστικό κέρδος, ενώ ταυτόχρονα η Ελλάδα πιθανόν και να τελεί υπό την επικυριαρχία της Τουρκίας και σε καθεστώς “συνεκμετάλλευσης” όλων των ενεργειακών πόρων που θα υπάρχουν στις θάλασσες του Αιγαίου και της Ανατ. Μεσογείου.
Αν δεν υπάρξει παλλαϊκή αντίδραση και αγώνας για εθνική και κοινωνική απελευθέρωση, η πατρίδα μας είναι καταδικασμένη. Μην τους πιστεύετε!

Ν.Ζ
iskra.gr