Τετάρτη, Νοεμβρίου 13

Πως η Royal Sugar έγινε βασιλιάς της ζάχαρης στην Ελλάδα

Τόσα χρόνια, τόσα λεφτά χαμένα δημιούργησαν μία καταστροφική συνταγή που τελικά οδήγησε ή καλύτερα οδηγεί στο σβήσιμο από το χάρτη την παραγωγή ζάχαρης υπό την περίφημη εταιρεία Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, με ιστορία από το 1960. Αποδείχθηκε για μία ακομα φορά, ότι
εταιρείες υπό κρατικό έλεγχο που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και αργούν να πάρουν αποφάσεις εξυγίανσης με τους συνδικαλιστές να παίζουν πρωτερύοντα ρόλο στις αποφάσεις, συνεχίζουν να λειτουργούν εις βάρος όλων των φορολογουμένων με την έννοια ότι οι έκτακτες χρηματοδοτικές ενέσεις κατέληγαν χωρίς μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα απλώς έκλειναν πρόσκαιρα κάποιες τρύπες.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Royal Sugar Χρήστος Καραθανάσης ανάμεσα στον υφυπουργό Νίκο Παπαθανάση και τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.
Έτσι μετά τις παλινωδίες των πολιτικών που έβαζαν πάντα εμπόδια στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας αλλά και το προβληματικό καθεστώς της ιδιοκτησίας και του πιστωτή (ο μέτοχος ήταν το τμήμα bad bank της πρώην Αγροτικής και ο πιστωτής το καλό κομμάτι της πρώην Αγροτικής, δηλαδή η Τράπεζα Πειραιώς) δημιούργησαν ένα γόρδιο δεσμό.
Από ιδιωτική εταιρεία η παραγωγή ζάχαρης στην Ελλάδα 
Ο δεσμός αυτός φαίνεται να λύνεται χωρίς ακόμα μεγάλες αντιδράσεις από πολιτικούς και συνδικαλιστές μέσω της συμφωνίας με την Royal Sugar η οποία πανυγηρίζει και δηλώνει το αποτέλεσμα ότι «είναι η πρώτη φορά που η παραγωγή ζάχαρης στη χώρα μας θα γίνεται από μία ιδιωτική επιχείρηση».
Όπως η εταιρεία αναφέρει στην ανακοίνωσή της στόχος της συμφωνίας είναι η διάσωση και αναβίωση της τευτλοκαλλιέργειας και της παραγωγή ζάχαρης στην Ελλάδα. Η Royal Sugar, που προκρίθηκε στο δημόσιο διαγωνισμό που προκήρυξε η ΕΒΖ να μισθώσει βάσει της συμφωνίας τα εργοστάσια Πλατέος και Σερρών για 28 μήνες με αποκλειστικό δικαίωμα αγοράς τους, έναντι 15,2 και 10,8 εκατομμυρίων αντίστοιχα, με τη λήξη της μίσθωσης.
Η εταιρεία σημειώνει σε ανακοίνωση της για τη συμφωνία ότι «έχει το όραμα, τη γνώση της παγκόσμιας αγοράς ζάχαρης, τα μέσα και τις συμμαχίες για να πετύχει. Από σήμερα θέτει σε ισχύ ένα λεπτομερές πενταετές στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης και επενδύσεων που θα αλλάξει τον χάρτη της ζάχαρης σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Ευρώπη».
Για την τρέχουσα χρήση 2019, η Royal Sugar δεσμεύεται για την άμεση παραλαβή όλων των τεύτλων που έχουν σπαρθεί και την πληρωμή των παραγωγών. Τις προσεχείς ημέρες, η Royal Sugar θα απευθύνει πρόσκληση προς όλους τους Έλληνες παραγωγούς, παρέχοντας συγκεκριμένα κίνητρα και εγγυήσεις, ζητώντας συνεργασία και υπογραφή συμβάσεων για την άμεση σπορά τεύτλων προς πώληση και παραγωγή ζάχαρης από τη Royal Sugar κατά την προσεχή καμπάνια 2020.
Η Royal Sugar προσβλέπει στην σταδιακή αύξηση των καλλιεργήσιμων στρεμμάτων, στην εφαρμογή σύγχρονων πρακτικών καλλιέργειας βελτίωσης της στρεμματική απόδοσης και του ζαχαρικού τίτλου, στην πλήρη αξιοποίηση της παραγωγικής ικανότητας και στην εκμετάλλευση όλων των υποπροϊόντων.
Η Royal Sugar, όπως αναφέρει η εταιρεία, ξεκινάει άμεσα τις εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης, εφαρμόζοντας τεχνογνωσία από το εξωτερικό, με στόχο τη μείωση του παραγωγικού κόστους. Το στρατηγικό πλάνο της Royal Sugar, προβλέπει εντός του 2020 μια μεγάλη επένδυση σε γραμμή ραφιναρίσματος ακατέργαστης ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο. Αυτή η επένδυση θα εξασφαλίσει τη δυνατότητα παραγωγής ζάχαρης, όχι μόνο τις ημέρες της καμπάνιας επεξεργασίας των τεύτλων, αλλά όλο τον χρόνο, δημιουργώντας απαραίτητες οικονομίες κλίμακας. Ταυτόχρονα, οδηγεί σε και περισσότερες μόνιμες, νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
Προτεραιότητα της Royal Sugar είναι η κάλυψη της ελληνικής αγοράς. Η ζάχαρη είναι προϊόν στρατηγικής σημασίας για κάθε οικονομία και βασικό συστατικό πληθώρας προϊόντων. Η αναβίωση της παραγωγής ζάχαρης στην Ελλάδα θα καταστήσει τις ελληνικές βιομηχανίες περισσότερο ανταγωνιστικές στις εξαγωγές τους. Το μόνιμα γεμάτο σιλό αποθήκευσης ζάχαρης στο εργοστάσιο Πλατέος, χωριτικότητας 50.000 τόνων ζάχαρης, θα παρέχει ασφάλεια. Δεδομένης όμως της γεωγραφικής θέση της Ελλάδας και της έλλειψης εργοστασίων παραγωγής ζάχαρης στις γείτονες χώρες, η ελληνική ζάχαρη θα παίξει ρυθμιστικό ρόλο στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο.
Η Royal Sugar κλείνει την ανακοίνωση αναφέροντας πως τα τελευταία χρόνια είναι ο μόνος εκπρόσωπος της Ελλάδας στα διεθνή συνέδρια ζάχαρης και έχει εδραιώσει σχέσεις με πληθώρα παραγωγών και traders ζάχαρης και καταλήγει επισημαίνοντας πως «η δυναμική μας ανάπτυξη οφείλεται στην εφευρετικότητά μας και την ευελιξία μας και γι’ αυτό παραμένουμε πάντα ανοιχτοί σε προτάσεις συνεργασίας. Η εταιρία μας επιβεβαιώνει την προσήλωσή της σε μια διεθνοποιημένη και ανταγωνιστική ελληνική βιομηχανία, που θα αποτελέσει τον πυλώνα ανάπτυξης και σταθερότητας για το μέλλον της χώρας, και ευελπιστεί στη στήριξη όλων της μεγάλης αυτής προσπάθειας.»

ceo.gr