"Παράνομη επαναπροώθηση μεταναστών στην Τουρκία" Θα πρέπει όσοι εισβάλουν στη χώρα μας να τους κρατάμε ΟΛΟΥΣ ακόμη και αποκεφαλιστές ! Αυτό μας ζητάει το Γερμανικό SPIEGEL και η ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ

"Παράνομη επαναπροώθηση προσφύγων στην Τουρκία"
Στο θέμα που δημοσίευσε το Spiegel Online, σύμφωνα με το οποίο γίνονται παράνομες και βίαιες απωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από την περιοχή του Έβρου προς την Τουρκία, εστιάζουν πολλά γερμανικά Μέσα.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «TAZ», βάσει των όσων γράφει το Spiegel, επικαλούμενο έγγραφα του τουρκικού Υπουργείου Εσωτερικών, μέσα στους προηγούμενους 12 μήνες σχεδόν 60.000 άνθρωποι επαναπροωθήθηκαν παράνομα στην Τουρκία από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

«Η Ελλάδα απορρίπτει τις κατηγορίες» αναφέρει η «TAZ», ενώ από τη μεριά της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ «θεωρεί συνολικά τα στοιχεία αξιόπιστα». Η Στέλλα Νάνου, υπεύθυνη επικοινωνίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, επεσήμανε στη γερμανική εφημερίδα: «Έχουμε καταγράψει εδώ και χρόνια έναν σημαντικό αριθμό αντίστοιχων επαναπροωθήσεων χωρίς νομικό έρεισμα. Η Ελλάδα δεν εκπληρώνει τις διεθνείς υποχρεώσεις της».
Σύμφωνα με την «TAZ», πρόσφυγες και μετανάστες που συλλαμβάνονται από τη συνοριοφυλακή επαναπροωθούνται στην Τουρκία «συνήθως με βία», αντί να στέλνονται σε κέντρα πρώτης υποδοχής. Η γερμανική εφημερίδα κλείνοντας σημειώνει: «Τον Ιούλιο αναδείχθηκε πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Νέα Δημοκρατία και ανακοίνωσε μια πιο σκληρή πολιτική στα θέματα ασύλου. Η Άγκυρα φοβήθηκε προφανώς την αύξηση των παράνομων επαναπροωθήσεων και έδωσε τώρα στη δημοσιότητα στοιχεία για τα push-back».
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται και η Zeit Online, παραθέτοντας την ελληνική αντίδραση στα τουρκικά στοιχεία που επικαλείται το Spiegel. Εκπρόσωπος του Υπ. Εξωτερικών ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση «έχει διαψεύσει αυτές τις κατηγορίες πολλές φορές», συμπληρώνοντας ότι «η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου». Από την άλλη, η Zeit Online σημειώνει ότι «εδώ και χρόνια υπάρχουν υπόνοιες για push-back» και παρατηρεί ότι «πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις και δικηγόροι επιρρίπτουν εδώ και χρόνια στην Ελλάδα ότι οι ελληνικές Αρχές απωθούν άμεσα πρόσφυγες και μετανάστες από το μεθοριακό ποτάμι του Έβρου στην Τουρκία». Συμπληρώνει επίσης ότι «αυτές οι παράνομες επαναπροωθήσεις, γνωστές ως push-back, απαγορεύονται από το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο. Αντίθετα, τα κράτη που δέχονται αιτούντες άσυλο υποχρεούνται να τους δώσουν πρόσβαση σε μια αποτελεσματική διαδικασία ασύλου».
Για το ίδιο θέμα το περιοδικό «Focus» στην ηλεκτρονική του έκδοση επισημαίνει: «Στο μεταξύ, οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία προς την Ελλάδα διαρκώς αυξάνονται (…) Αυτό έχει ως συνέπεια, τα κέντρα πρώτης καταγραφής στα ελληνικά νησιά να παραμένουν υπερπλήρη, μολονότι καθημερινά εκατοντάδες μετανάστες μεταφέρονται στην ενδοχώρα. Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν καλές πιθανότητες να λάβουν άσυλο στην Ελλάδα».
Πηγή: Deutsche Welle
 zougla.gr