Τετάρτη, Νοεμβρίου 27

Ξεκίνησε η Φίμωση του U-tube: διαγράφουν κανάλια με την πρόφαση του “Hate Speech”!!




Κάτι απίστευτο (αν και αναμενόμενο όπως πάνε τα πράγματα) συνέβη την περασμένη εβδομάδα (20/11/2019).
Το U-tube εντελώς ξαφνικά, χωρίς καμία προειδοποίηση και χωρις καμία αιτιολόγηση κατέβασε τρία κανάλια (εκ των οποίων τα δύο τα παρακολουθουσα), αυτό του πατρός Αρσενίου Βλιαγκόφτη, το Δίκτυο Ελλήνων Συντηρητικών και το κανάλι του Διονυσίου Μακρή, τον Στύλο Ορθοδοξίας!

Χιλιάδες κόσμος έβλεπε τα κανάλια αυτά και ενημερωνόταν από αυτά για τις τρέχουσες και μείζονες πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις. Η αιτιολογία απ ο,τι εικάζουμε είναι ότι -και καλά- τα κανάλια αυτά προεβαιναν σε Hate Speech*.
Προσωπικά παραμένω ψύχραιμος αλλά σε πλήρη εγρήγορση. Πρεπει να δούμε τι θα κάνουμε. Σε πρώτη φάση να μάθουν όλοι τι συμβαίνει. Εύχομαι και προσευχομαι όλοι μας, πραγματικά όλοι, “αλληλεγγυοι” και “πατριωτες” να αντιληφθουμε άμεσα ότι είναι πολύ σοβαρή η κατάσταση.
Και μόλις αντιληφθούμε πως είναι πολύ σοβαρή η κατάσταση, μετά να προσπαθησουμε να συμφωνήσουμε όλοι μας στο οτι εδώ πέρα θίγονται θεμελιωδη ανθρώπινα δικαιώματα της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης.
-Από που κι ως που γίνεται αυτό??
-Ασκεί πολιτική το U-tube? Έχει αυτό το δικαίωμα**??
-Ποιος ορίζει τι είναι Hate Speech?? Από που κι ως που βάλαμε έναν άγνωστο τύπο εν ονόματι Παναγιώτης Δημητράς του “Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι” να μηνύει τη μισή Ελλάδα με το πρόσχημα της Ρητορικής Μίσους;; Τι πρωτόγνορα και άκρως τραγελαφικά είναι αυτά που ζούμε;;;
-Οι “αλληλεγγυοι” δηλώνουν-αισθανονται ικανοποίηση με όλη αυτή την εξέλιξη?? Αλήθεια τώρα?? Περιμένω σχόλια από κάτω!! Με ενδιαφέρει πάρα πολύ να μάθω πώς βλέπουν οι Αριστεροί όλο αυτό που συμβαίνει. Αν και ήδη έχω εισπράξει κάποια σχόλια (ευτυχώς μεμονωμένα) του στυλ “Επιτέλους, όσοι έχουν Ρητορική Μίσους να τους διαγράφει το U-tube”!! Μήπως αυτοί ακριβώς είναι οι λεγόμενοι Useful Idiots που δεν αντιλαμβάνονται τίποτα;; Κι όσο δεν αντιλαμβάνονται τίποτα το Σύστημα-Μάτριξ τους άγει και τους φέρνει όπου αυτό γουστάρει;
Εκφραστειτε ελεύθερα παιδιά, στο Διαδίκτυο και στην πραγματική ζωή, όσο προλαβαινετε ακόμη!! Τα πράγματα και οι εξελίξεις τρέχουν με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς!! Ο πολιτικός χρόνος έχει εντυπωσιακά επιταχυνθεί. Και ο πιο κοσμάρας το βιώνει αυτό (Γιατί άραγε?? Μήπως κάποιος βιάζεται?? Ποτέ ξανά δεν ήταν τόσο ταχύτατος ο πολιτικός χρόνος. Επίσης όλοι μπορούμε να συμφωνησουμε σ αυτό).
Κι αν αύριο μεθαύριο θεωρηθεί απ το U-tube “Hate Speech” ο εν γένει αντι-ΕΕ λόγος; Η δριμεια κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στους θεσμούς της?? Τότε θα ξεσηκωθει το “Σύμπαν”; Ναι προφανώς!! Τώρα θα ξεσηκωθει?? Που πήγε τωρα η αιώνια ρήση του Βολταίρου “Διαφωνώ μαζί σου αλλά θα δώσω και την ψυχή μου αν χρειαστεί προκειμένου να έχεις εσύ το δικαίωμα να λες αυτό που θέλεις”;Μήπως έκανε φτερά επειδή ένα μεγάλο ποσοστό της χώρας εξυπηρετείται ιδεολογικά με όλες αυτές τις απίστευτες εξελίξεις; Το να πράττουμε όμως όπως μας βολεύει ακόμα κι αν πλήττονται καίρια ανθρώπινα δικαιώματα, μήπως αυτό λέγεται στρουθοκαμηλισμός; Μήπως υποκρισία; Μήπως υποκειμενική αίσθηση του δικαίου εφαρμόζοντας δύο μέτρα και δύο σταθμά; Μήπως δείχνει όλο αυτό έναν απύθμενο εγωισμό που σε τελική ανάλυση δεν έχει καμμία σχέση με την Αγάπη;; Αλλά τουναντίον αποδεικνύει τις υστερόβουλες και μικρονοικές σκοπιμότητες (για να μην το πάμε στο οικονομικό σκέλος και χάσουμε τη μπάλα) που κρύβονται στο παρασκήνιο;
Ας μετρήσει η κάθε γήινη ψυχή το πόση δημοκρατία έχει μέσα της. Αυτό προτείνω να κάνουμε όλοι μας.
*Για όσους δεν γνωρίζουν τί σημαίνει ο όρος «Hate Speech» να ενημερώσουμε ότι είναι η «Ρητορική μίσους».
«Η ρητορική μίσους, εκτός των ειδικών περιγραφών που προβλέπουν νόμοι κρατών, είναι η ομιλία που προσβάλλει ένα άτομο ή μια ομάδα με βάση χαρακτηριστικά όπως το φύλο, την εθνοτική καταγωγή, τη θρησκεία, τη φυλή, την αναπηρία ή το γενετήσιο προσανατολισμό.»
Κατά την εγκυκλοπαίδεια, «Nockleby, John T. (2000), “Hate Speech,” in Encyclopedia of the American Constitution».
** από τον δικηγόρο Δημήτρη Ζιαμπάρα το κείμενο που ακολουθεί και βάζει τα πράγματα τόσο ως προς το θέμα της Ρητορικής Μίσους όσο και ως προς την πολιτική που ακολουθεί το U-Tube: “Δεν θα ασχοληθώ με το να ορίσω το τι είναι «ρητορική μίσους», για τον απλούστατο λόγο πως δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ δήλωσε ξεκάθαρα προ διετίας πως δεν υπάρχει καμιά εξαίρεση, που να ονομάζεται hate speech, στο συνταγματικά κατοχυρωμένο Δικαίωμα της Ελευθερίας του Λόγου (γιατί δεν το ακούσαμε άραγε αυτό από τα ΜΜΕ;). Κοντολογίς, δεν υφίσταται ελευθερία του λόγου, χωρίς την ελευθερία να προσβάλλεις.
Θα εκφέρω κάποιες νομικές σκέψεις για το αν μπορεί το YouΤube να απαγορεύει πολιτικά κανάλια με οποιοδήποτε πρόσχημα. Η κρατούσα άποψη που συνήθως διαβάζω είναι πως είναι μια ιδιωτική εταιρία και μπορεί να απαγορεύει ό,τι θέλει, σε όποιον δεν αρέσει ας κάνει το δικό του YouΤube. Δεν είναι όμως έτσι. Αν το YouΤube ανήκει στην κατηγορία των Εκδοτών, όπως οι εφημερίδες, τα περιοδικά, τα τηλεοπτικά κανάλια, τότε έχει το δικαίωμα να επιτρέπει μόνο τα δημοσιεύματα ή τις εκπομπές που επιθυμεί στο μέσο του. Κάθε δικαίωμα όμως έχει μια δίδυμη αδελφή: την ευθύνη. Έτσι κάθε Εκδότης ασκεί το δικαίωμα της λογοκρισίας, διότι υπέχει ευθύνη για όσα προβάλλονται ή δημοσιεύονται μιας και μπορεί ανά πάσα στιγμή να τον εγκαλέσουν ή ενάγουν για εκπομπές ή δημοσιεύματα συκοφαντικά, δυσφημιστικά, που προσβάλλουν την έννομη τάξη κοκ.
Tο YouΤube ωστόσο αρνείται την ευθύνη για ό,τι εκπέμπεται ή δημοσιεύεται σε αυτό, διότι θεωρεί πως αδυνατεί να ελέγξει όλα τα κανάλια του, όπως λ.χ. το να παρουσιάσει κάποιος μια συνταγή για την κατασκευή μιας βόμβας χημικής ή μολότοφ (παρεμπιπτόντως, το κανάλι του Ρουβίκωνα δεν έχει λογοκριθεί από το YouΤube). Οπότε το YouΤube δεν αποδέχεται τον χαρακτηρισμό του Εκδότη που έχει μεν το δικαίωμα να καθορίζει το τι εκπέμπεται ή δημοσιεύεται, έχει όμως παράλληλα και την υποχρέωση της λογοδοσίας. Αφ’ ης στιγμής το YouTube αρνείται την υποχρέωση της λογοδοσίας, απεμπολεί και το δικαίωμα να ορίζει πόσο πολιτικά liberal ή antiliberal θα είναι τα κανάλια του και οι εκπομπές τους.
Ούτε φυσικά το επιχείρημα βγες από το YouΤube, αν αισθάνεσαι αδικημένος, ευσταθεί. Σκεφθείτε γιατί κάποιοι άνθρωποι φτιάχνουν κανάλια στο YouΤube. Οι συντελεστές των καναλιών ανταλλάσσουν συναισθήματα, επιχειρήματα, σκέψεις, απόψεις με άλλους ανθρώπους όπως πολιτικοί ακόλουθοι, γνωστοί & άγνωστοι φίλοι και κυρίως ανακαλύπτονται από άγνωστους ομοϊδεάτες τους μέσω αναζητήσεων. Χτίζουν έτσι μια προσωπική εικόνα και μια πολιτική ή επαγγελματική ταυτότητα, οι οποίες, ούτε λίγο ούτε πολύ, αποτελούν το σήμα κατατεθέν τους στον δημόσιο βίο. Το να αποχωρήσεις λοιπόν «οικειοθελώς» από το YouΤube δεν αποτελεί επιλογή, αλλά αυτοχειρία μέσω προσωπικής, πολιτικής και επαγγελματικής ασφυξίας.
Συνελόντι ειπείν, το YouΤube είναι ένα Forum (λατινική λέξη για την αντίστοιχη ελληνική της «Αγοράς»), στο οποίο ο καθένας μπορεί να πάει και να εκφράσει ελεύθερα τις απόψεις του έχοντας και την ποινική ή αστική ευθύνη αυτών που λέει – ορθώς ο νομοθέτης δεν επιρρίπτει ευθύνες στον κύριο του Forum για αυτά που λέγονται ή γράφονται. Αν όμως το YouΤube επιμένει να ελέγχει πολιτικώς όσα εκπέμπονται ή δημοσιεύονται, τότε δεν είναι Forum, αλλά Εκδότης και θα πρέπει να υπέχει αστική και ποινική ευθύνη για αυτά. Το να το παίζει ταυτόχρονα σε διπλό ταμπλό, Εκδότης που ελέγχει και Forum που δεν ευθύνεται, αποτελεί βάναυση παραβίαση κάθε έννοιας δικαίου. Φανταστείτε οι πάροχοι τηλεφωνίας & Internet να εφάρμοζαν παρόμοιες πολιτικές πρακτικές.
Το YouΤube, ως ιδιωτική εταιρία διαχείρισης ενός Forum, οφείλει να σκέφτεται μόνο κερδοσκοπικά – όχι πολιτικά.katohika.gr