Σάββατο, Δεκεμβρίου 14

5 λύσεις για καλύτερη αιμάτωση του εγκεφάλου

5 λύσεις για καλύτερη αιμάτωση του εγκεφάλουα
Μπορεί να σας ξαφνιάσει το γεγονός ότι ο εγκέφαλός μας χρειάζεται περίπου το 20% του αίματος που παρέχεται από κάθε χτύπο της καρδιάς. Αυτό περιλαμβάνει γλυκόζη η οποία είναι απαραίτητη για να έχει ενέργεια ο εγκέφαλός μας.

Πώς μπορείτε να αυξήσετε τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο;

Ξέρετε τι θα συμβεί αν κάποια στιγμή δεν καταφέρει να φτάσει στον εγκέφαλό μας αρκετή ποσότητα αίματος; Μπορεί να προκληθεί ισχαιμία: ένα μικρό μέρος του εγκεφαλικού ιστού μας αρχίζει να πεθαίνει, υπάρχουν λιγότεροι σύνδεσμοι, η μνήμη μας εξασθενεί, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικών επεισοδίων
Ισχαιμία: Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται φυσικά 
Είναι επίσης πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ότι κάτι τόσο απλό όπως είναι η αύξηση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο, θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε πιο σοβαρές ασθένειες και επιπλέον θα απολαύσουμε έναν υγιή εγκέφαλο και υψηλότερη γνωστική λειτουργία, αυξάνοντας τη μνήμη και τη συγκέντρωσή μας…
Θέλετε να μάθετε πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό; Στο σημερινό άρθρο σας προσκαλούμε να ανακαλύψετε 5 τρόπους για να αυξήσετε τη ροή του αίματος στον εγκέφαλό σας.
1. Ασκήσεις αεροβικής για να αυξήσετε τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο
Οι ασκήσεις αεροβικής μπορούν να αυξήσουν τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και συνεπώς να αυξήσουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα βοηθητικό για την οξυγόνωση του σώματος, η οποία με τη σειρά της θα βελτιώσει την υγεία των εγκεφαλικών κυττάρων και τους συνδέσμους των ιστών.
Θέλετε να μάθετε ποιες είναι οι καλύτερες ασκήσεις αεροβικής για να αυξήσετε τη ροή του αίματος στον εγκέφαλό σας; Μπορείτε να επιλέξετε οποιεσδήποτε από τις παρακάτω απλές δραστηριότητες:
  • Να περπατάτε καθημερινά για μισή ώρα.
  • Να τρέχετε καθημερινά για 15 λεπτά.
  • Να παρακολουθείτε μαθήματα χορού.
  • Να κάνετε ποδήλατο για 15 λεπτά.
  • Να κάνετε ασκήσεις αεροβικής στο σπίτι σας.
Δείτε και Το περπάτημα ωφελεί και ξανανιώνει τον εγκέφαλο
Παραδοσιακοί χοροί: Προστατεύουν τον εγκέφαλο από τη γήρανση 

2. Οι καλύτερες τροφές για την αύξηση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο

Υπάρχουν αρκετές τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την υγεία του εγκεφάλου σας. Όπως σχολιάσαμε και παραπάνω, αυτό το όργανο χρησιμοποιεί περίπου το 20% του αίματος που παράγεται ανά κάθε χτύπο της καρδιάς. Αυτό απαιτεί υψηλό επίπεδο ενέργειας που αποκτάται μέσω της γλυκόζης, των υδατανθράκων και φυσικά ορισμένων κατάλληλων πρωτεϊνών.
Σημειώστε τις καλύτερες τροφές που δεν πρέπει να λείπουν ποτέ από τη διατροφή σας.
  • Σιτηρά ολικής άλεσης όπως κινόα, καστανό ρύζι, βρώμη, κριθάρι, σίκαλη…
  • Βασικά λιπαρά οξέα όπως αυτά που βρίσκονται στο σολομό, στις σαρδέλες, στο αβοκάντο, στο ελαιόλαδο, στα καρύδια και στους κολοκυθόσπορους.
  • Κράνα, φράουλες και εσπεριδοειδή φρούτα.
  • Ντομάτες, κέιλ, μπρόκολο, σπανάκι, σπαράγγια…
  • Αυγά
  • Εγχύματα με φασκόμηλο
3. Πείτε όχι στο κάπνισμα, στο υπερβολικό βάρος και στο στρες
Είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζετε ότι: το κάπνισμα, το υπερβολικό βάρος και το στρες είναι τρεις από τους μεγαλύτερους εχθρούς της υγείας του εγκεφάλου μας. Θα πρέπει να γνωρίζετε για παράδειγμα, ότι ο καπνός εφόσον εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος με τη μορφή νικοτίνης διεγείρει τους επινεφρίδιους αδένες και ελευθερώνουν την επινεφριδιακή ορμόνη.
Επιπλέον, η αδρεναλίνη εμφανίζεται όταν το σώμα μας βιώνει έντονες στρεσογόνες καταστάσεις και έτσι το κεντρικό νευρικό σύστημα διεγείρεται προκαλώντας μας ταχυκαρδία, υπέρταση… Όλα αυτά αναγκάζουν το πάγκρεας να μειώσει την παραγωγή ινσουλίνης, το οποίο αυξάνει το επίπεδο σακχάρου στο αίμα και διεγείρει υπερβολικά τον εγκέφαλό μας. Είναι σαν μια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί.
Και τι γίνεται με την παχυσαρκία; Πώς επηρεάζει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλό μας; Όταν ένας άνθρωπος είναι παχύσαρκος αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων. Η συγκέντρωση του λίπους προκαλεί σκλήρυνση των φλεβών και των αρτηριών και συνεπώς η κυκλοφορία του αίματος είναι πολύ πιο αργή. Όλα αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας τα οποία μπορούν να αποφευχθούν αν είστε προσεκτικοί και υιοθετήσετε καλύτερες καθημερινές συνήθειες. Αξίζει την προσπάθεια!
4. Να κάνετε καθημερινά εγκεφαλικές ασκήσεις για να αυξήσετε τη ροή του αίματος
Σε τι κατάσταση βρίσκονται οι μυς του εγκεφάλου σας; Για να αυξήσετε τη ροή του αίματος στον εγκέφαλό σας είναι επίσης απαραίτητο να εξασκείτε τις γνωστικές σας λειτουργίες: τη μνήμη, τη περιέργεια, τα καθημερινά ενδιαφέροντα, τα κίνητρα… Όλα αυτά θα σχηματίσουν νέους συνδέσμους ανάμεσα στους νευρώνες και σιγά-σιγά θα δημιουργήσουν περισσότερους ιστούς, περισσότερες δομές ανθεκτικές στην πάροδο του χρόνου και στις πιθανές ασθένειες που μπορεί να εμφανιστούν.
Γι’ αυτό το λόγο μην διστάζετε να μαθαίνετε κάθε μέρα καινούργια πράγματα, διαβάστε, παρακολουθήστε μαθήματα, ανακαλύψτε τι μπορεί να σας προσφέρει ο διαδικτυακός κόσμος για να βελτιώσετε τη μνήμη και τη συγκέντρωσή σας. Είναι όλα εξαιρετικά χρήσιμα για την υγεία του εγκεφάλου σας.
Μάθετε περισσότερα για το πώς θα βελτιώσετε τη μνήμη σας και την εσωτερική σας γαλήνη.
5. Η δύναμη των θετικών συναισθημάτων για να αυξήσετε τη ροή του αίματος
Το καθημερινό στρες, το άγχος, η αρνητική πλευρά των πραγμάτων ή οι μοιρολατρικές απόψεις μπορούν να αλλάξουν τη νευροχημεία του εγκεφάλου, να προκαλέσουν την εμφάνιση κορτιζόλης και να αυξήσουν το επίπεδο της αδρεναλίνης στο αίμα. Όλα αυτά προκαλούν διακυμάνσεις στην εγκεφαλική κυκλοφορία η οποία αν διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.
Τα θετικά συναισθήματα είναι καλύτερα από κάθε βιταμίνη ή παυσίπονο. Προσφέρουν ένα είδος ενέργειας που είναι απαραίτητο για την καθημερινότητά μας, όπου τα όνειρα και η ευεξία αντικατοπτρίζονται στην υγεία μας. Έτσι, να προσπαθείτε πάντα να αναπτύσσετε αυτές τις απόψεις:
Να έχετε πάντα αίσθηση του χιούμορ και να μιλάτε για τις χαρές της ζωής!
Να ακολουθείτε τεχνικές χαλάρωσης, γιόγκα… Όλα αυτά θα σας βοηθήσουν να ενωθείτε με τον εσωτερικό σας κόσμο και να δίνετε περισσότερη αξία στην κάθε στιγμή που περνάει από τη ζωή σας.
Αναπτύξτε κοινωνικές σχέσεις, να περνάτε αρκετό χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά σας… Μην κάθεστε μόνοι σας στο σπίτι!
Πηγή: meygeia.gr
proionta-tis-fisis.com