Παρασκευή, Δεκεμβρίου 6

«Δωράκι» 50.000.000 ευρώ στους δήμους για να δέχονται τους μετανάστες

ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ ΡΕ ΘΑ ΣΑΣ ΓΕΜΙΣΟΥΝ ΜΕ ΛΑΘΡΟ ΚΑΙ ΘΑ ΦΟΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΡΑ ΝΑ ΒΓΕΙΤΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΑΣ !
Μπορεί τα αρμόδια υπουργεία να προωθούν μετανάστες στην ενδοχώρα, προκειμένου να ανασάνουν τα νησιά, όμως ταυτόχρονα κάθε εβδομάδα τα… κενά συμπληρώνονται, αφού καταγράφονται χιλιάδες νέες αφίξεις. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να δελεάσει τους δήμους, για να δέχονται μετανάστες στην ενδοχώρα με «μποναμά» ύψους 50.000.000
ευρώ από Ειδικό Ταμείο που προβλέπει «Ανταποδοτικά μέτρα ενίσχυσης τοπικών κοινωνιών» και αφορά βελτίωση δομών Υγείας, Παιδείας, Κοινής Ωφέλειας και Τουρισμού.
Επίσης, το σχέδιο υπόσχεται ακόμα και δουλειές, λαμβάνοντας υπόψη την εντοπιότητα κατά τις αναγκαίες προσλήψεις στις δομές.
Παράλληλα, η κυβέρνηση πιέζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπάρξουν αλλαγές στον Κανονισμό του Δουβλίνου, με ενίσχυση της Frontex και απλοποίηση των διαδικασιών επαναπατρισμού των μεταναστών.

Επιστροφές

Αλλαγές στον κανονισμό του Δουβλίνου σημαίνει το εξής: ο μετανάστης που επέστρεψε στην πατρίδα του με ευθύνη της Ελλάδας, αλλά καταφέρνει να φτάσει στη Γαλλία, να μην προωθείται πάλι στην Ελλάδα. Επίσης, να γίνονται επιστροφές ανά χώρα προέλευσης με κοινές πτήσεις και όχι ανά κράτος-μέλος, δηλαδή μια πτήση από Ευρώπη για Αφγανιστάν.
Μόλις για τον μήνα Νοέμβριο -και ενώ είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια να καμφθούν οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών προκειμένου να δεχθούν μετανάστες- πέρασαν στα νησιά του βόρειου Αιγαίου συνολικά 7.049 αιτούντες άσυλο. Οι περισσότεροι από αυτούς –4.105- πέρασαν στη Λέσβο, 1.120 στη Χίο και 1.637 στη Σάμο. Από τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου και έως χθες τα ξημερώματα στη Λέσβο πέρασαν 549 άτομα, στη Χίο 152 και τη Σάμο 252.