Σάββατο, Δεκεμβρίου 28

6 Απλοί Τρόποι για να Καθαρίσεις το Σίδερο σου!

πώς να καθαρίσω το σίδερο
Πώς να καθαρίσω το σίδερο;». Αυτή είναι μία απορία που σίγουρα έχεις κάθε φορά που κάτι πάει λάθος στο σιδέρωμα σου και τα ρούχα σου καταλήγουν λεκιασμένα. Όπως όλες οι ηλεκτρικές συσκευές χρειάζονται φροντίδα και συντήρηση, έτσι και το σίδερο απαιτεί τακτικό καθαρισμό για να λειτουργεί σωστά για χρόνια.
Ένα καλά διατηρημένο και καθαρό σίδερο ρούχων θα αποδίδει πιο σωστά και φυσικά θα σου εξασφαλίσει καλύτερη εξοικονόμηση. Η σωστή περιποίηση θα σε βοηθήσει να αποφύγεις τις στάμπες στα ρούχα σου, τις μαυρισμένες πλάκες στο σίδερο, τα άλατα και την σκουριά. Μπορείς λοιπόν, να καθαρίσεις το σίδερό σου και να φροντίσεις για την καλή λειτουργία του καθαρίζοντάς το με υλικά που βρίσκονται μέσα στο σπίτι σου.
Πώς να καθαρίσω το σίδερο, χωρίς να του προκαλέσω ζημιά; Συγκεντρώσαμε όλους τους φυσικούς τρόπους για να κάνεις την διαδικασία πιο εύκολη από ποτέ και το σίδερο θα μοιάζει σαν καινούργιο!

5+1 Απλές Λύσεις για να καθαρίσεις το σίδερο σου!

Σε περίπτωση που καεί ο πάτος του σίδερου, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να το αποσυνδέσεις αμέσως από την πρίζα. Έπειτα πρέπει να αφαιρέσεις γρήγορα το ύφασμα που έχει κολλήσει επάνω στην πλάκα. Αν δεν μπορείς να το πιάσεις λόγω της θερμότητας, πιάσε τα υπολέιμματα με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών. Είναι σημαντικό να τα αφαιρέσεις όλα αν θες το σίδερό σου να λειτουργήσει και πάλι σωστά. Για να μην μείνει πάνω στην πλάκα η στάμπα, βάλε στην επιφάνεια ένα βρεγμένο σφουγγάρι καθώς η ξαφνική αλλαγή θερμοκρασίας θα βοηθήσει να ξεκολλήσεις το ύφασμα. Στη συνέχεια μπορείς να ακολουθήσεις τους παρακάτω τρόπους για να το καθαρίσεις σωστά!

1. Μαγειρική σόδα

Αφού τελειώσεις με το σιδέρωμα και αφήσεις την συσκευή να κρυώσει τότε μπορείς να αρχίσεις τον καθαρισμό του. Μία πάστα φτιαγμένη από 2 κουταλάκια μαγειρικής σόδας και νερό θα κάνει θαύματα στην μαυρισμένη πλάκα του σίδερου. Θα λειτουργήσει ως λειαντικό και θα εξαφανίσει τους επίμονους μαύρους λεκέδες. Άπλωσε την πάστα σε ένα μαλακό καθαρό πανάκι και με απαλές κινήσεις τρίψε την πλάκα στα σημεία που υπάρχει το πρόβλημα. Αφού σιγουρευτείς για το επιθυμητό αποτέλεσμα, με ένα άλλο καθαρό νωπό πανάκι αφαίρεσε τα υπολείμματα. Μην ξεχάσεις με μία μπατονέτα να καθαρίσεις όμοια και τις τρύπες του ατμού στον πάτο. Η βρωμιά συγκεντρώνεται και σε αυτές και είναι αρκετά πιθανό να τις ξεχάσεις!

2. Αλάτι

Η βρωμιά από την πλάκα του σίδερου μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί με χοντρό αλάτι. Το κόλπο είναι να απλώσεις την ποσότητα του αλατιού πάνω σε μία βαμβακερή πετσέτα που δεν χρειάζεσαι ή σε μία λαδόκολλα. Το σίδερο πρέπει να είναι συνδεδεμένο στην πρίζα, σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία και με απενεργοποιημένο το σύστημα του ατμού. Στη συνέχεια με ελαφρές κινήσεις σιδέρωσε την επιφάνεια όπου βρίσκεται το αλάτι. Η βρωμιά θα μείνει στο αλάτι και στην πετσέτα και έτσι η πλάκα θα καθαρίσει εντελώς! Αν στην πλάκα έχουν μείνει ουσίες που κολλάνε, τότε ρίξε το αλάτι πάνω σε μία παλιά εφημερίδα και σιδέρωσέ την. Θα τις εξαφανίσεις αμέσως!

3. Οδοντόκρεμα

Το σιδέρωμα των ρούχων και των πουκαμίσων θα γίνει πιο ευχάριστο αν το σίδερο είναι πεντακάθαρο και σε καλή κατάσταση. Με λίγη οδοντόκρεμα, όχι σε μορφή τζελ, μπορείς να απαλλάξεις την πλάκα από βρομιές και λεκέδες. Άπλωσε απευθείας την παχύρρευστη κρέμα σε κρύο σίδερο και τρίψε με ένα καθαρό πανάκι ή πετσέτα. Αφού την αφαιρέσεις με ένα νωπό ύφασμα, ρύθμισε το σίδερο στην λειτουργία του ατμού. Πέρασε για περίπου 5 λεπτά ένα ρούχο ή μία πετσέτα που δεν χρησιμοποιείς ιδιαίτερα. Η μαυρισμένη πλάκα θα αποτελεί πλέον παρελθόν!
πώς να καθαρίσω το σίδερο

4. Αλουμινόχαρτο

Στην ερώτηση «Πώς να καθαρίσω το σίδερο;» το αλουμινόχαρτο δίνει μία σίγουρη λύση. Δεν χρησιμεύει μόνο για να γυαλίσεις τα ασημικά σου, αλλά και την μεταλλική πλάκα του σίδερου. Αν, λοιπόν, υπάρχουν γρατσουνιές, χαρακιές και σημάδια που θες να ξεφορτωθείς τότε πάρε ένα φύλλο αλουμινόχαρτου. Τσαλάκωσε το κομμάτι και προσπάθησε να το σιδερώσεις μέχρι να ισιώσει πλήρως. Τα σημάδια θα αφαιρεθούν σημαντικά και η επιφάνεια θα γίνει λεία και πάλι. Επίσης, αν έχει κολλήσει πλαστικό στο σίδερο σου από τις στάμπες των ρούχων ή από κάποια απροσεξία, τότε πασπάλισε με αλάτι το αλουμινόχαρτο και πάτησε το με το σίδερο. Ποτέ μην προσπαθήσεις να ξύσεις το πλαστικό για να το αφαιρέσεις με κάποιο μεταλλικό αντικείμενο. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να προκαλέσεις μόνιμη ζημιά στο σίδερο.

5. Απορρυπαντικό πλυντηρίου

Αν η πλάκα του σίδερου είναι αντικολλητική τότε μπορείς κάλλιστα να εφαρμόσεις λίγο ήπιο απορρυπαντικό πλυντηρίου. Σε ένα μπολ βάλε ζεστό νερό, λίγο απορρυπαντικό και έπειτα καθάρισε με ένα μαλακό καθαρό πανάκι. Φρόντισε το απορρυπαντικό να είναι σε υγρή μορφή και όχι σε σκόνη. Οι κόκκοι μπορεί να “τραυματίσουν” την μεταλλική πλάκα. Φυσικά πριν την επόμενη χρήση, ξέβγαλε τα υπολείμματα με ένα νωπό πανάκι και στέγνωσε το καλά.

6. Υγρό πιάτων

Ο πιο απλός τρόπος αν οι λεκέδες δεν έχουν μείνει καιρό και η ζημιά δεν είναι πολύ μεγάλη, είναι αυτός με το υγρό απορρυπαντικό πιάτων. Όπως και προηγουμένως ρίξε μερικές σταγόνες μέσα σε ζεστό νερό και καθάρισε την λερωμένη πλάκα. Είναι ιδανικό και για τις τρύπες του ατμού που έχουν βουλώσει από την βρωμιά και τα άλατα. Βεβαιώσου ότι θα στεγνώσεις το σίδερο πριν το εφαρμόσεις ξανά επάνω στα ρούχα σου.
πώς να καθαρίσω το σίδερο (2)

Πώς να καθαρίσω το σίδερο εσωτερικά;

Πώς να καθαρίσω το σίδερο σε βάθος; Δεν αρκεί να καθαρίσεις το σίδερο μόνο εξωτερικά. Είναι βασικό να απομακρύνεις τις βρομιές από το εσωτερικό του καθώς είναι υπεύθυνες για τα άλατα και τη σκουριά. Το μαγικό εργαλείο, το ξύδι, θα σε σώσει. Γέμισε λοιπόν το εσωτερικό με ίσα μέρη από νερό και λευκό ξύδι και ρύθμισε την θερμοκρασία σε μέτρια προς υψηλή. Άφησε το σίδερο σε κατάσταση ατμού και περίμενε για 5-10 λεπτά έως ότου το ξύδι εξατμιστεί. Στο μεταξύ, μπορείς να περνάς οριζόντια το σίδερο επάνω σε σεντόνια ή το ύφασμα της σιδερώστρας. Έτσι το ξύδι θα κυκλοφορήσει σε όλους τους σωλήνες και τα τοιχώματα και θα διασπάσει τα άλατα. Για να μην μείνουν υπολείμματα και μυρωδιές επανέλαβε την διαδικασία μόνο με νερό. Το σίδερο σου θα είναι πεντακάθαρο και έτοιμο για το σιδέρωμα!

Extra Tips που πρέπει να γνωρίζεις για το καθάρισμα του σιδέρου!

Μην ξεχνάς να αδειάζεις το νερό

Μπορεί το ξύδι να εξαφανίζει τα άλατα, όμως η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη λύση. Για να μην συσσωρευτούν τα άλατα και κάθε φορά να λερώνεις τα μαύρα ρούχα σου με άσπρη σκόνη, φρόντισε να αδειάζεις το νερό από το σίδερο κάθε φορά που τελειώνεις το σιδέρωμα.

Απόφυγε σκληρά σφουγγάρια και χημικά καθαριστικά

Η μεταλλική πλάκα είναι αρκετά ευαίσθητη και απαιτεί μαλακά υλικά και εργαλεία. Απόφυγε τα σκληρά σφουγγάρια και τα βαριά χημικά καθαριστικά όπως η χλωρίνη γιατί υπάρχει κίνδυνος να την καταστρέψεις ανεπανόρθωτα.

Διάβασε τις Οδηγίες Χρήσης

Μην ξεχνάς ότι κάθε ηλεκτρική συσκευή διαφέρει στον τρόπο λειτουργίας της. Γι΄αυτό να διαβάζεις εκ των προτέρων τις οδηγίες χρήσης του σίδερου ώστε να προσαρμόζεις την θερμοκρασία του, να γνωρίζεις με τι πρέπει να το καθαρίσεις κάθε φορά και έτσι να το χρησιμοποιείς για χρόνια!
Ελπίζουμε οι προτάσεις να σε βοήθησαν να απαντήσεις στην ερώτηση: «Πώς να καθαρίσω το σίδερο». Αν, όμως, ψάχνεις τρόπους να ξεφορτωθείς το σιδέρωμα και θες να αφιερώνεις τον ελεύθερο χρόνο σου σε άλλες ασχολίες τότε το Douleutaras.gr Cleaning θα σου δώσει την λύση που ψάχνεις! Άφησέ το λοιπόν στα χέρια μίας έμπειρης οικιακής βοηθού και ξέχνα πλέον τις στοίβες με τα ασιδέρωτα ρούχα!
πώς να καθαρίσω το σίδερο
blog.douleutaras.gr