Κυριακή, Δεκεμβρίου 29

Γκρέιπφρουτ: Ποια είναι η διατροφική του αξία και ποια οφέλη μας προσφέρει


Μαζί με τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ είναι ένα από τα πιο δημοφιλή εσπεριδοειδή στην Ευρώπη και στην Αμερική. Είναι γνωστά για τον συνδυασμό της πικρότητας και της ελαφριάς γλυκάδας που έχουν. Είναι επίσης ένα πολυχρηστικό φρούτο, αφού ταιριάζει τόσο σε σαλάτες, σε φρουτοσαλάτες, ως συστατικό σε φρουτοχυμούς, αλλά και σε άλλες συνταγές. Ίσως ακόμα πιο σημαντικό να είναι το διατροφικό του προφίλ, αφού περιλαμβάνει ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Το γκρέιπφρουτ ανήκει στην οικογένεια Rutaceae και το επιστημονικό του όνομα είναι Citrus paradisi. Τείνει να αναπτύσσεται σε πιο τροπικά κλίματα, καθώς το δέντρο του προτιμά το αμμώδες χώμα. Βέβαια, τα πρώτα γκρέιπφρουτ δεν είχαν αυτή την όψη ούτε γεύση. Τα σημερινά φαίνεται να έχουν εξελιχθεί από μια υβριδική εκδοχή στην Τζαμάικα.

Ποια είναι η διατροφική αξία του γκρέιπφρουτ

Ένα μεσαίο σε μέγεθος γκρέιπφρουτ περιέχει μόνο 74 θερμίδες, 0,23 γραμμάρια συνολικά λιπαρά, 18.58 g υδατάνθρακες, 2.5 g διατροφικών φυτικών ινών, 1.45 g πρωτεΐνης, 16.05 g φυσικά σάκχαρα, 28 milligrams ασβέστιο, 0.21 mg σιδήρου, 18 mg μαγνήσιο, 18 mg φωσφόρου, 320 mg καλίου, 0.16 mg ψευδάργυρου και 79.1 mg βιταμίνης C.
Θρεπτικά μιλώντας, το γκρέιπφρουτ είναι ίσως περισσότερο γνωστό για την περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C και βρίσκεται σχεδόν σε όλες τις λίστες με τις πιο υγιεινές τροφές παγκοσμίως.

Ποια είναι τα οφέλη του γκρέιπφρουτ στην υγεία μας

Όπως και με άλλα εσπεριδοειδή, όπως τα μανταρίνια και τα πορτοκάλια, το γκρέιπφρουτ προτιμάται ιδιαίτερα για τη βιταμίνη C του. Αυτό το υδατοδιαλυτό θρεπτικό συστατικό είναι σημαντικό, επειδή:
– βοηθά το σώμα μας να μεταβολίσει αποτελεσματικότερα την πρωτεΐνη
– επιταχύνει την επούλωση πληγών
– διατηρεί το κολλαγόνο για να μειώσει σημάδια πρόωρης γήρανσης
– βοηθά τα νεύρα στο σώμα να επικοινωνούν καλύτερα με τις κινήσεις των μυών
Γι’ αυτό και συστήνεται οι περισσότεροι ενήλικες να καταναλώνουν 75-90 mg βιταμίνης C την ημέρα. Οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα, αλλά όχι περισσότερο από 90 mg. Καθώς η βιταμίνη C είναι υδατοδιαλυτή, κάθε επιπλέον ποσότητα που δεν χρειάζεται ο οργανισμός απομακρύνεται μέσω των ούρων.
Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C είναι επίσης σημαντική για την πρόληψη μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας. Η βιταμίνη έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο διάφορων ειδών καρκίνου, καταρράκτη και καρδιαγγειακών παθήσεων. Τονώνει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει την πιθανότητα κρυολογήματος.

Πώς επιλέγουμε και αποθηκεύουμε το γκρέιπφρουτ

Επιλέγουμε ώριμα γκρέιπφρουτ που δεν έχουν μελανιές και κοψίματα. Η κίτρινη φλούδα υποδεικνύει ότι το γκρέιπφρουτ είναι πλήρως ώριμο. Μπορείτε να το διατηρήσετε σε θερμοκρασία δωματίου για 1 εβδομάδα. Αν το βάλετε στο ψυγείο, διατηρείται για επιπλέον 1-2 εβδομάδες.

Πηγές