Πέμπτη, Δεκεμβρίου 19

ΕΚΤΙΝΑΞΗ των αναγκαίων κονδυλίων για σίτιση - στέγαση μεταναστών και αφήνουν τους Έλληνες να πεθαίνουν στη πείνα !!!

ΕΚΤΙΝΑΞΗ των αναγκαίων κονδυλίων για σίτιση - στέγαση μεταναστών και αφήνουν τους Έλληνες να πεθαίνουν στη πείνα !!!

ΠΛΗΡΩΝΕ ΕΛΛΗΝΑ....
ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ
Με τους αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου να ξεπερνούν τις 40.000 και τον αριθμό τους να αυξάνεται καθημερινά, οι ανάγκες σίτισης στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) των νησιών έχουν εκτοξευτεί.
Παράλληλα, το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε φάση αλλαγής των χαρτοφυλακίων και των επιτρόπων εδώ και αρκετούς μήνες, δημιουργεί ακόμη περισσότερες δυσκολίες και καθυστερήσεις στην εκταμίευση των κονδυλίων, ενώ οι ανάγκες φροντίδας και τουλάχιστον σίτισης όσων φτάνουν είναι επείγουσες και επιτακτικές.
Ενδεικτική του ύψους των κονδυλίων που απαιτούνται είναι η σύμβαση που αφορά τη σίτιση (πλήρης ημερήσια διατροφή) 17.016 ατόμων στο ΚΥΤ της Λέσβου για πέντε ημέρες (από 29 Νοεμβρίου έως 3 Δεκεμβρίου 2019) το ύψος της οποίας είναι 499.419,60 ευρώ όπως προκύπτει από τα σχετικά έγγραφα.
Επιπλέον, όπως προκύπτει από τις συμβάσεις που υπογράφονται εδώ και αρκετούς μήνες τουλάχιστον, μεγάλο μέρος των εξόδων για τη σίτιση στα νησιά προς το παρόν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί για τη σίτιση στα νησιά προβλέπεται 4% κράτηση υπέρ Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ).
Η σχετική επιβάρυνση όπως και οποιαδήποτε άλλη υπέρ τρίτου δεν επιτρέπεται όταν πρόκειται για χρηματοδότηση μέσω κοινοτικών κονδυλίων.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Ενωση για τα κονδύλια που δίνονται στην Ελλάδα για την κάλυψη των αναγκών στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, η τελευταία φορά που αποδόθηκαν –με την έννοια της έγκρισης– χρήματα (AMIF - έκτακτα κονδύλια) ήταν στις 31/07/2018 για την κάλυψη αναγκών στα ΚΥΤ των νησιών μεταξύ των οποίων η σίτιση.
Συνολικά προβλέπονταν 25,9 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία πλην της σίτισης προορίζονταν για να ικανοποιήσουν και τις ανάγκες διαμονής, περίθαλψης, αλλά και μεταφορών από τα νησιά στην ενδοχώρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης, το 2015, έως και τον Σεπτέμβριο του 2019 έχουν δοθεί 1,42 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ενωση στην Ελλάδα για την κάλυψη των αναγκών που έχουν προκύψει, ενώ το σύνολο των πόρων που έχουν προβλεφθεί είναι 2,22 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, τα μισά χρήματα από το συνολικό υπολειπόμενο ποσό, περίπου 391 εκατομμύρια ευρώ από τα 800 εκατομμύρια ευρώ, βρίσκονται καταχωρισμένα στο εθνικό πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας για τη μετανάστευση και για να εκταμιευθούν απαιτούνται εξαιρετικά χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που η προηγούμενη κυβέρνηση απέφυγε να χρησιμοποιήσει αυτήν την πηγή χρηματοδότησης.
Οι ανάγκες που έχουν προκύψει είναι τεράστιες, λόγω ακριβώς της αύξησης του πληθυσμού στα νησιά και δεδομένου ότι υπάρχουν ημέρες που φθάνουν ξαφνικά έως και 500 άνθρωποι σε ένα νησί.
Χαρακτηριστικά, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στις 20/11/2019 δημοσίευσε προκήρυξη ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ για «επείγουσα παρέμβαση για κάλυψη αναγκών στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ)».
Μπορεί οι ανάγκες να είναι επείγουσες, όμως οι διαδικασίες προκήρυξης και εκταμίευσης ειδικά μέσω των εθνικών προγραμμάτων (σ.σ.: τα χρήματα από την Ε.Ε. που δεν έχουν αξιοποιηθεί είναι σε μεγάλο ποσοστό από το εθνικό πρόγραμμα για την Ελλάδα) είναι συγκεκριμένες και χρονοβόρες.
Η δράση αφορά την κάλυψη αναγκών στα ΚΥΤ, όμως οι υποψήφιοι να αναλάβουν τη δουλειά μπορούν να υποβάλουν σχετικό αίτημα από 20/11/2019 έως και 31/05/2020.
Αυτό σημαίνει ότι ο ανάδοχος δεν θα προκύψει πριν από το επόμενο καλοκαίρι!
Eντονα ερωτήματα για το ποια ακριβώς είναι η κατάσταση όσον αφορά τα ευρωπαϊκά κονδύλια για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ιδιαίτερα όσο οι ανάγκες αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, προκαλεί το γεγονός ότι σε ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής στις 11/9/2019 Γιώργος Καμίνης και Βασίλης Κεγκέρογλου για τη διαχείριση των εθνικών και κοινοτικών κονδυλίων για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης, τα στοιχεία που τους δόθηκαν αφορούσαν συμβάσεις που είχαν γίνει έως το 2017.
Χωρίς μάλιστα να παρέχονται περαιτέρω εξηγήσεις για το τι ακριβώς έχει συμβεί τα επόμενα δύο χρόνια για την αντιμετώπιση των αναγκών που προέκυψαν.
Δεδομένου ότι οι παραμένοντες στα ΚΥΤ έως και την προηγούμενη Παρασκευή είχαν φτάσει τις 37.000 –μικρός αριθμός ατόμων στεγάζεται σε άλλες δομές, όπως στο Καρά Τεπέ στη Λέσβο– και το κόστος σίτισης υπολογίζεται επισήμως μαζί με τον ΦΠΑ στα 5,87 ευρώ την ημέρα, μόνο το κόστος σίτισης ανέρχεται σε 217.190 ευρώ την ημέρα.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η γερμανική κυβέρνηση απέστειλε στην Ελλάδα είδη πρώτης ανάγκης αξίας 1,5 εκατομμυρίου ευρώ για την κάλυψη των αναγκών που έχουν δημιουργηθεί, γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος.
ΠΗΓΗ
shmantikanea.blogspot.com