Δευτέρα, Δεκεμβρίου 16

Τα υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα προκαλούν βλάβη στους νεφρούς και τα αιμοφόρα αγγεία

Τα υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα προκαλούν βλάβη στους νεφρούς και τα αιμοφόρα αγγεία
Οι γιατροί που ενδιαφέρονται για τρόπους ελαχιστοποίησης του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων έχουν εδώ και δεκαετίες στοχεύσει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα. Αλλά και άλλοι τύποι λιπιδίων στο αίμα είναι επιβλαβή για την υγεία βρήκε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Immunology.

Ο Timo Speer, από το Saarland University, ο οποίος ήταν ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, εξηγεί: «Η δουλειά μας έχει να κάνει με τη μελέτη μιας ειδικής ομάδας λιπιδίων, των τριγλυκεριδίων. Μπορέσαμε να δείξουμε ότι όταν αυτά τα φυσικώς απαντώμενα λίπη είναι παρόντα σε αυξημένες συγκεντρώσεις, μεταβάλουν τα αμυντικά μας κύτταρα με τέτοιο τρόπο ώστε το σώμα να αντιδρά σαν να ανταποκρίνεται σε μια βακτηριακή λοίμωξη. Αυτό οδηγεί σε φλεγμονή, η οποία, εάν γίνει χρόνια, μπορεί να βλάψει τα νεφρά ή να προκαλέσει αθηροσκλήρωση -στένωση των αρτηριών λόγω της συσσώρευσης αποθέσεων στο εσωτερικό αρτηριακό τοίχωμα. Η αθηροσκλήρωση είναι μια από τις κύριες αιτίες των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων».
Η μελέτη ήταν σε θέση να αποδείξει ότι οι ασθενείς με αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα τους είχαν σημαντικά υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από ό, τι άλλες ομάδες ανθρώπων με παρόμοιο ιστορικό υγείας.

«Μπορούμε να πούμε ότι η υιοθέτηση δίαιτας χαμηλών λιπαρών μπορεί να επεκτείνει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής των ασθενών με υψηλό κίνδυνο, όπως εκείνους με διαβήτη ή εκείνους των οποίων η αρτηριακή πίεση είναι πολύ υψηλή», είπε ο Speer.
Τα επίπεδα τριγλυκεριδίων του αίματος αυξάνονται σε άτομα που καταναλώνουν μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αμέσως μετά την κατανάλωση ενός τέτοιου γεύματος. Το παράδοξο είναι ότι τα τριγλυκερίδια νηστείας (λίγες ώρες μετά το φαγητό) είναι αυξημένα όταν κάποιος καταναλώνει μια διατροφή με πολλούς υδατάνθρακες και χαμηλότερα όταν καταναλώνει μια διατροφή με πολλά λιπαρά.
«Ως αποτέλεσμα των βιοχημικών αλλαγών, τα τριγλυκερίδια αναπτύσσουν τοξικές ιδιότητες που ενεργοποιούν το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος. Αυτό ξεκινά μια σειρά από αυτοκαταστροφικές διεργασίες που περιλαμβάνουν εκείνες οι οποίες επιτίθενται στα τοιχώματα των αρτηριών και τελικά αποφράσσονται τα αιμοφόρα αγγεία», είπε ο Speer.
Η μελέτη καθιέρωσε μια οριστική σχέση μεταξύ της χρόνιας φλεγμονής που προκαλείται από την αυξημένη συγκέντρωση τριγλυκεριδίων στο αίμα και δευτερογενών ασθενειών όπως η νεφρική ανεπάρκεια ή η καρδιακή προσβολή..zougla.gr/