Τρίτη, Δεκεμβρίου 10

Ο κίνδυνος στα μανό που όλες οι γυναίκες αγνοούν!


Όλες οι γυναίκες λατρεύουν να περιποιούνται τον εαυτό τους, να φτιάχνουν τα νύχια τους και να τα βάφουν συνεχώς. Αλλάζουν χρώμα ακόμα και κάθε βδομάδα ή μήνα και επιθυμούν τα νύχια τους να είναι επίκαιρα και στις νέες τάσεις της μόδας. Όμως, ποιος είναι ο κίνδυνος στα μανό που όλες οι γυναίκες αγνοούν; 
Σύμφωνα με έρευνες του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, τα βερνίκια νυχιών δεν είναι απαλλαγμένα από χημικές ουσίες, αλλά αντιθέτως μπορεί να περιέχουν επικίνδυνες ουσίες που σχετίζονται ακόμα και με τον καρκίνο.

Γιατί υπάρχει κίνδυνος στα μανό;

Οι κατασκευαστές βερνικιών νυχιών άρχισαν να καταργούν τρεις τοξικές χημικές ουσίες στην αρχή της δεκαετίας του 2000 και να επισημαίνουν τα μανό τους ως «3-free», δηλαδή χωρίς αυτές τις ουσίες. Παρ’ όλα αυτά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ορισμένα από τα βερνίκια περιείχαν μια χημική ουσία που ονομάζεται τριφαινύλιο, η οποία έχει συνδεθεί με θέματα υγείας. Επίσης, παρατήρησαν ότι ορισμένα προϊόντα περιείχαν φθαλικό διεθυλεξυλεστέρα, χημικό που διεγείρει τις ορμόνες και έχει καρκινογόνο παράγοντα.
Στην έρευνα αυτή, οι επιστήμονες μελέτησαν 40 διαφορετικά βερνίκια νυχιών που υποτίθεται πως δεν περιείχαν τοξικές ουσίες, σύμφωνα με τις σημάνσεις στις ετικέτες τους. Όπως παρατήρησαν, ακόμα και αυτά τα βερνίκια περιείχαν ουσίες και συστατικά επικίνδυνα για την υγεία. Για παράδειγμα, το τριφαινύλιο διαταράσσει τις ορμόνες του ανθρώπινου σώματος και παρ’ όλα αυτά βρέθηκε σε υψηλά επίπεδα σε τρεις μάρκες βερνικιών. Το ίδιο ακριβώς έχει παρατηρηθεί και με άλλες ουσίες που σχετίζονται με τον καρκίνο και την υπογονιμότητα, όπως το φθαλικό διεθυλεξυλεστέρα και ο μόλυβδος.
Έτσι, καταλαβαίνουμε πως ο κίνδυνος στα μανό είναι τεράστιος και δύσκολα ανιχνεύσιμος από τον άνθρωπο. Καλό θα ήταν, όλες οι γυναίκες να εκτίθενται όσο το δυνατόν λιγότερο σε αυτές τις χημικές ουσίες που σχετίζονται με ποικίλα προβλήματα υγείας, από τη γονιμότητα μέχρι τον καρκίνο κι άλλες ακόμα.

newsup.gr