Κυριακή, Δεκεμβρίου 22

Ο τιμοκατάλογος στην Βαρβάκειο: Πιο «τσιμπημένες» οι τιμές από πέρσι – Πόσο θα κοστίσει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

xristougenniatiko-trapezi2
Συγκρατημένο, βγάζοντας επιλεκτικά χρήματα από τις τσέπες του, παραμένει μέχρι στιγμής το καταναλωτικό κοινό στην Βαρβάκειο αγορά ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων.
Όπως λένε έμποροι κρεάτων οι τιμές σε σχέση με την περσινή χρονιά είναι «τσιμπημένες» με χαρακτηριστικό παράδειγμα το χοιρινό. Ο λόγος της αύξησης της τιμής του «κρέατος του φτωχού»
όπως εξηγούν οφείλεται κατά κύριο λόγο στην Κίνα, η οποία λόγω της αφρικανικής πανώλης έχει χάσει κοντά στο 50% των χοιρινών της. Συνεπώς, η χώρα αναγκάζεται να κάνει εισαγωγές από ολόκληρο τον κόσμο προκειμένου να καλύψει την τεράστια ζήτηση που υπάρχει.
Τσιρώνης: Πιο ακριβό το χοιρινό σε σχέση με το 2018
Την αύξηση της τιμής του χοιρινού, η οποία φτάνει ακόμη και τα 6 ευρώ (ανάλογα με το κομμάτι κρέατος) επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος της Βαρβακείου αγοράς, Κλεάνθης Τσιρώνης. «Πράγματι, σε σχέση με την περσινή χρονιά παρατηρείται μια αύξηση της τιμής του χοιρινού από ένα έως δύο ευρώ», λέει προσθέτοντας ότι η κίνηση μέχρι στιγμής στην Κεντρική Αγορά της Αθήνας δεν είναι ικανοποιητική. «Τώρα που οι συνταξιούχοι πήραν τις συντάξεις τους, θέλω να πιστεύω πως θα υπάρξει μια αναθέρμανση, καθώς η μεσαία τάξη είναι αυτή που κινεί εδώ την αγορά».
Σταθερή η τιμή στο κοτόπουλο -Οι τιμές σε γαλοπούλες, αρνιά & κατσίκια
Όπως αναφέρει ο κ. Τσιρώνης αυτό που παραμένει σταθερό για άλλη μια χρονιά είναι το κοτόπουλο το οποίο κανείς μπορεί να το βρει στην «Βαρβάκειο» από 2,10 έως 2, 20 ευρώ. Από την άλλη, η τιμής της… παραδοσιακής γαλοπούλας -πλέον δεν είναι στις πρώτες προτιμήσεις του καταναλωτικού κοινού- φτάνει έως και τα 8,00 ευρώ το κιλό. Οσο για εκείνους που θέλουν αρνί ή κατσίκι στο εορταστικό τους τραπέζι θα πρέπει να βάλουν… βαθιά το χέρι στην τσέπη αφού η τιμή τους στην Βαρβάκειο κυμαίνεται από 7,5- 8,00 ευρώ, ενώ στα περιφερειακά καταστήματα φτάνουν μέχρι και τα 11 ευρώ. Σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με τις προτιμήσεις του κόσμου, ο κ. Τσιρώνης επεσήμανε πως πλέον οι πολίτες «επιλέγουν τα οικονομικότερα προϊόντα, αφού όσο χαμηλότερη είναι η τιμή, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ποσότητα».
Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές
Τέλος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βαρβακείου οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα ψώνια τους κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. «Ζούμε στην εποχή της εξαπάτησης, επομένως το καταναλωτικό κοινό θα πρέπει να είναι υποψιασμένο. Θα πρέπει να αποφεύγονται τόσο οι υψηλές τιμές στα προϊόντα, αφού επιτήδειοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ακρίβεια που υπάρχει, όσο και οι ιδιαίτερα χαμηλές τιμές που παρουσιάζονται ως προσφορές». «Τα Χριστούγεννα είναι μια ιδιόμορφη γιορτή, οπότε ο κόσμος θα πρέπει να εξετάζει και διαφορετικές επιλογές για το τραπέζι τους», καταλήγει ο κ. Τσιρώνης.