Τρίτη, Δεκεμβρίου 17

Άκυρες οι συμφωνίες Λιβύης-Τουρκίας

zougla.gr
Μετά την αποστολή της ναυαρχίδας του αιγυπτιακού στόλου, το σύγχρονο ελικοπτεροφόρο γαλλικής κατασκευής τύπου Mistral στις ακραίες περιοχές της αιγυπτιακής ΑΟΖ και εκεί που συνορεύει με την κυπριακή, η κυβέρνηση του Καΐρου αποφάσισε να κλιμακώσει την αντιπαράθεσή της με την Τουρκία και τη Λιβύη επεμβαίνοντας και στο διεθνές διπλωματικό επίπεδο. Είναι γνωστό ότι το Κάιρο
στηρίζει την κυβέρνηση του Τομπρούκ και τον ηγέτη της Χαλίφα Χαφτάρ και όχι την κυβέρνηση της Τρίπολης η οποία υπέγραψε με την Άγκυρα τη μεταξύ τους συμφωνία.
Συγκεκριμένα με επιστολή της προς τον γγ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και την πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Αίγυπτος χαρακτηρίζει άκυρα και ανυπόστατα τα δύο memoranda που υπεγράφησαν μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας και ζητά να μην πρωτοκολληθούν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Εν τω μεταξύ, συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, πραγματοποίησε χθες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος, Δένδιας στη Γενεύη και του παρέθεσε τους λόγους για τους οποίους αυτά τα memoranda θεωρούνται -κατά την κρίση της Ελλάδας- ανύπαρκτα.


Ο Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες θα παραπέμψει το θέμα στις νομικές υπηρεσίες του ΟΗΕ, ώστε να έχει και τη δική τους άποψη.

Την περασμένη εβδομάδα και ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Λιβύη κ. Ghassan Salamé, του μετέφερε την άποψη ότι τα μνημόνια που υπέγραψε ο Λίβυος πρωθυπουργός Φαγέζ αλ Σαράτζ με την Τουρκία θα διαταράξουν την πολιτική διαδικασία για την εξασφάλιση πολιτικής λύσης και την αποκατάσταση της σταθερότητας στη χώρα.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε την ανάγκη αποτροπής οποιασδήποτε ενέργειας που θα μπορούσε να υποδαυλίσει την πολιτική διαδικασία που αφορά τη Λιβύη.
zougla.gr