Σάββατο, Δεκεμβρίου 28

Πολωνία: Το Ανώτατο Δικαστήριο σπρώχνει την χώρα εκτός ΕΕ;

Το πολωνικό Ανώτατο Δικαστήριο προειδοποίησε ότι η χώρα θα πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση με αφορμή τις προτάσεις δικαστικής μεταρρύθμισης.

Οι νέες προτάσεις που διατυπώθηκαν από το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας για το Συντηρητικό Νόμο και τη Δικαιοσύνη λέγεται ότι ενισχύουν την πειθαρχική ευθύνη των δικαστών ενώ αλλάζουν τους κανόνες για την επιλογή του πρώτου προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου.


«Το κυβερνών κόμμα λέει ότι απαιτούνται αλλαγές στον νόμο για την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, το οποίο, όπως λέει, εξακολουθεί να στοιχειοθετείται από την εποχή του κομμουνισμού. Ωστόσο, η ΕΕ έχει κατηγορήσει το PiS ότι πολιτικοποιεί το δικαστικό σώμα από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2015 «, γράφει το BBC.

Ένα σχέδιο της πρότασης που υποβλήθηκε στο πολωνικό κοινοβούλιο την Πέμπτη, επικρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προσπάθεια του κυβερνώντος «Κόμματος του νόμου και της δικαιοσύνης» να «πολιτικοποιήσει το δικαστικό σώμα για το δικό του κέρδος».

Παρ ‘όλα αυτά, η στήριξη για την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Πολωνία είναι υψηλή. Νωρίτερα αυτό το έτος, τον Μάρτιο, μια δημοσκόπηση που διεξήγαγε η CBOS αποκάλυψε ότι το 91% των ερωτηθέντων υποστηρίξαν στην ΕΕ, ενώ το 85% πιστεύει ότι η ένταξη στο ευρωπαϊκό μπλοκ συνέβαλε στην τόνωση της οικονομίας.