Πέμπτη, Δεκεμβρίου 26

Εορταστικές αποδράσεις στα Βαλκάνια!


Εναλλακτικές επιλογές χριστουγεννιάτικων διακοπών…

Βόλτες στον ποταμό Λιουμπλιάνιτσα στη Σλοβενία με ξύλινο σκάφος, χριστουγεννιάτικες αγορές γεμάτες με υπαίθριες δραστηριότητες και γιορτινή διάθεση, εξορμήσεις σε σπήλαια, αλλά και αθλητικές δραστηριότητες με φόντο Αη Βασίληδες που είτε συμμετέχουν σ’ αυτές,
είτε παρακινούν όσους το επιθυμούν, να το πράξουν δίχως φόβο, είναι ορισμένες μόνες από τις εναλλακτικές επιλογές χριστουγεννιάτικων διακοπών που μπορούν να συναντήσουν όσοι ενδιαφέρονται, στις χώρες των Βαλκανίων την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.
Στη Σλοβενία, πέρα από τα μεγάλα αστικά κέντρα και την πρωταγωνίστρια Λιουμπλιάνα, η αναβίωση εθίμων και παραδόσεων στις αγροτικές περιοχές, οι χιονισμένες πλαγιές στα βουνά και οι εξορμήσεις στη φύση, αποτελούν ορισμένες μόνο επιλογές για τους επισκέπτες που αναζητούν ξεχωριστές διακοπές. Η γιορτινή Σλοβενία υποδέχεται τους επισκέπτες της με πληθώρα εκδηλώσεων, που περιλαμβάνουν θεατρικά και άλλα δρώμενα του δρόμου, συναυλίες κ.ά.
Στην πρωτεύουσα Λιουμπλιάνα διοργανώνεται κάθε χρόνο ένα μεγάλο εορταστικό παζάρι, κεντρικό θέμα του οποίου είναι “Ο Δεκέμβριος στην Ανοιχτή Αγορά”, για όσους επισκέπτες θέλουν να συνδυάσουν τη διασκέδαση με τα ψώνια, ενώ και η “παραμυθένια” πολιτεία στη Ζβέζντα αποτελεί πόλο έλξης μικρών και μεγάλων. Με “μπροστάρη” τον Αη Βασίλη, όλη η πόλη “φοράει” τα γιορτινά της και στήνεται μια μεγάλη υπαίθρια γιορτή σε όλους τους δρόμους, ενώ από τις εκκλησίες αντηχούν χριστουγεννιάτικες θρησκευτικές μελωδίες.

Εορταστική είναι η ατμόσφαιρα και στα μεγάλα χειμερινά θέρετρα της Σλοβενίας, όπως το Μάριμπορ, όπου ιδιαίτερο “τόνο” δίνουν οι αναμμένες δάδες στις χιονισμένες πλαγιές. Υπαίθρια happenings και τοπικά εδέσματα δίνουν δυναμικό “παρών” σε εκδηλώσεις που διοργανώνονται για τον εορτασμό των Χριστουγέννων, ενώ σε τουριστικά αγροκτήματα, καθ’ όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, υπάρχουν τα λεγόμενα “δρώμενα του χωριού”, που περιλαμβάνουν- μεταξύ άλλων- τελετές αγιασμού των αλόγων και παραδοσιακά κάλαντα.
Οι φυσιολάτρες που θέλουν να ανακαλύψουν κάτι ξεχωριστό, μπορούν, επίσης, να επισκεφθούν το φημισμένο σπήλαιο της Ποστόινα, όπου γίνεται αναπαράσταση της Θείας Γέννησης, ενώ το “μυστήριο” των Χριστουγέννων μπορεί να βιώσει κάποιος, σε ανάλογα δρώμενα στο σπήλαιο Πέκελ, στην πεδιάδα Σαβίνια.
Όσοι συνδυάζουν διακοπές με τον αθλητισμό, χειμερινά κέντρα, όπως αυτά στο Μπόβετς, το Πόχοριε και την Κράνισκα Γκόρα προσφέρουν ανεπανάληπτες εμπειρίες, ιδίως για όσους είναι έτοιμοι να αψηφήσουν τις χαμηλές θερμοκρασίες και να βουτήξουν, ανήμερα των Χριστουγέννων στη λίμνη Μπλεντ, όπου ο θρύλος λέει ότι υπάρχει μία καμπάνα στο βυθό της λίμνης.

Στη Ρουμανία, πέρα από τις χριστουγενιάτικες αγορές στο Βουκουρέστι και άλλες μεγάλες πόλεις και τις υπαίθριες γιορτές που στήνονται και προσελκύουν χιλιάδες επισκεπτών, η αλήθεια είναι ότι αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής – όπως προκύπτει και από τα στοιχεία των κρατήσεων ταξιδιωτικών πρακτορείων – παραμένει το κάστρο του κόμη Δράκουλα, ο μύθος του οποίου έχει ξεπεράσει τα στενά γεωγραφικά όρια της χώρας.
Όσοι δε επιλέξουν κάποιον προορισμό θρησκευτικού τουρισμού, τότε τα φημισμένα χρωματιστά μοναστήρια της Σουτσεάβα και άλλων περιοχών της βορειοανατολικής Ρουμανίας προσφέρουν κατάνυξη, σε ένα μοναδικό καταπράσινο τοπίο, στο κλίμα των ημερών. Εξάλλου, σταθερή αξία για τις διακοπές είναι και το Δέλτα του Δούναβη, που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον επισκεπτών καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.
“Ντυμένη” με τα γιορτινά της είναι και η Βουλγαρία, όπου στην πρωτεύουσα Σόφια, τα πανέμορφα ιστορικά, επιβλητικά κτήρια φωτίζονται για να “μπουν” στο κλίμα των ημερών, ενώ από καθεδρικούς ναούς ακούγονται οι ψαλμωδίες των ημερών. Την εορταστική “εικόνα” συμπληρώνουν υπαίθρια χριστουγεννιάτικα happenings και δραστηριότητες, ενώ αρκετά χιλιόμετρα μακρύτερα, στις πλαγιές του Μπάνσκο, οι σκιέρ γιορτάζουν τα Χριστούγεννα, με τον δικό τους, ξεχωριστό τρόπο.

Στον ρυθμό των Χριστουγέννων και η Κροατία, όπου στις πλατείες των μεγάλων πόλεων, όπως και της πρωτεύουσας, μουσικές εκδηλώσεις και θεατρικές παραστάσεις “περνούν” το μήνυμα των ημερών, ενώ έως τα τέλη του Δεκεμβρίου, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των αστικών κέντρων έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις υπαίθριες αγορές που έχουν στηθεί, να “ανακαλύψουν” παραδοσιακά εργαστήρια όπου “αναβιώνουν” επαγγέλματα που έχουν χαθεί στο διάβα του χρόνου και να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα σε ένα σκηνικό γεμάτο λάμψη και χριστουγεννιάτικο διάκοσμο.tromaktiko.org