Κυριακή, Δεκεμβρίου 8

"Μην ξεχνάτε ότι πέσατε στο Αιγαίο"

"Μην ξεχνάτε ότι πέσατε στο Αιγαίο"
zougla.gr
Δριμεία κριτική στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή τα όσα δήλωσε κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου που διοργάνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ασκεί η Άγκυρα.
Σε ανακοίνωση - απάντησή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, κάνει λόγο για «αβάσιμους, ψευδείς, συκοφαντικούς και εχθρικούς
χαρακτηρισμούς» του κ. Μητσοτάκη, «σε βάρος της ιστορίας μας», ενώ παράλληλα, χαρακτηρίζει το Συνέδριο «προπαγανδιστικό».
«Εάν η ελληνική ηγεσία, που δεν πρέπει να ξεχνά ότι έπεσε στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ανεξαρτησίας, θέλει να έρθει αντιμέτωπη με την ιστορία της, πρέπει να δει τους όρους της Συνθήκης της Λωζάννης όπου αποφασίστηκε να καταβάλει αποζημίωση η Ελλάδα στους Τούρκους για τις σφαγές και τις φρικαλεότητες που διέπραξε».
Ολοκληρώνοντας, ο Ακσόι, κάλεσε την ελληνική πλευρά να «αφήσει στην άκρη την ουτοπική ιδεολογία και να ακολουθήσει τις αρχές της φιλίας και της καλής γειτονίας».
Η ανακοίνωση, όπως αναρτήθηκε στο τουρκικό ΥΠΕΞ


«Στην ομιλία του στην Αθήνα στις 6-8 Δεκεμβρίου 2019, υπό την επωνυμία της 6ης Διεθνούς Διάσκεψης για τα Εγκλήματα της Γενοκτονίας , ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης επέρριψε αβάσιμους, ψευδείς συκοφαντικούς εχθρικούς ισχυρισμούς εναντίον της ιστορίας μας.

»Η ελληνική ηγεσία, που δεν μπορεί να ξεχάσει ότι έπεσε στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ανεξαρτησίας μας, πρέπει να δει τους όρους της Λωζάννης όπου αποφάσισαν να καταβάλει αποζημίωση η Ελλάδα στους Τούρκους για τις σφαγές και τις φρικαλεότητες που διέπραξε. Η επιτροπή Ερευνών των Συμμαχικών Χωρών, διαπίστωσε τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο Ελληνικός Στρατός κατά την εισβολή στην Ανατολία.
Καλούμε την Ελληνική ηγεσία να ακολουθήσει το δρόμο του Έλληνα πρωθυπουργού Βενιζέλου που πρότεινε για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης τον μεγάλο ηγέτη Ατατούρκ που ίδρυσε τη Δημοκρατία της Τουρκίας να αφήσει στην άκρη την γεμάτη φαντασία ιδεολογία και την καλούμε να οικειοποιηθούν τις αρχές φιλίας και καλής γειτονία».
Ελληνικό ΥΠΕΞ: «Ύβρις από την Τουρκία η μη αποδοχή της Ιστορίας της»
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς, προέβη σε γραπτή δήλωση απαντώντας στον εκπρόσωπο του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών. Στην δήλωση του ο κ. Γεννηματάς αναφέρει τα παρακάτω:
«Η ύβρις είναι η επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχθεί την Ιστορία του. Εκείνου που δεν έχει επιχειρήματα και προτιμά να προκαλεί και να απειλεί. Εκείνου που αρνείται πεισματικά να σεβαστεί του κανόνες που ισχύουν έναντι όλων και που αξιώνει, αυθαιρέτως, ειδική μεταχείριση.
Η διαρκής προσπάθεια της Τουρκίας να διαστρεβλώσει ιστορικά γεγονότα προκαλεί θλίψη και την εκθέτει. Όπως και η χρήση, από πλευράς της, ανοίκειων εκφράσεων. Δεν θα την ακολουθήσουμε.
Καλούμε την Τουρκία να αποστεί από περαιτέρω προκλήσεις και να εργαστεί προς την κατεύθυνση του διαλόγου και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου.
Ας αντιληφθεί ότι η καλή γειτονία, η ασφάλεια και η σταθερότητα, καθώς και η ευημερία της ευρύτερης περιοχής μας, θα ωφελήσουν και την ίδια.»zougla.gr