Πέμπτη, Δεκεμβρίου 5

Αλκυόνη Παπαδάκη: «Καλύτερα να είσαι μόνος σου, παρά με τον λάθος άνθρωπο»

«… Καλύτερα να είσαι μόνος σου.. παρά με τον λάθος άνθρωπο. Μπορεί αύριο το πρωί να ξυπνήσεις και πάλι μόνος. Μπορεί το βράδυ να μην κοιμήθηκες μέσα σε μία αγκαλιά, αλλά πολύ κρίμα σε εκείνους, που ξυπνούν και δεν ξέρουν που βρίσκονται.» – Αλκυόνη Παπαδάκη
Δύσκολο πράγμα η μοναξιά. Θέλει τόλμη και θάρρος να είναι κάποιος μόνος, γιατί τη φοβόμαστε τη μοναξιά μας. Μας κινητοποιεί βαθιά συναισθήματα, μύχιους φόβους.

Φόβους εγκατάλειψης, φόβους μοναξιάς, φόβους απόρριψης. Φόβους για τη δημόσια εικόνα μας και για πράγματα και στιγμές που φοβόμαστε ότι δεν θα ζήσουμε. Φοβόμαστε ότι δεν θα βρούμε κάποιον να μας αγαπήσει, φοβόμαστε ότι δεν θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε και συχνά επιλέγουμε τον λάθος άνθρωπο.
Τον λάθος άνθρωπο, τη λάθος σχέση, την οποία προσπαθούμε να σώσουμε καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια, στην οποία προσπαθούμε να μείνουμε, στην οποία υποκρινόμαστε ότι δεν βλέπουμε τα προβλήματα. Και συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον εαυτό μας, γιατί η αλήθεια είναι ότι όλους μπορούμε να τους ξεγελάσουμε, όχι όμως τον εαυτό μας.
Ο λάθος άνθρωπος λοιπόν, η λάθος σχέση, που τελικά γίνεται ένας φαύλος κύκλος σκέψεων και συναισθημάτων, ένας φαύλος κύκλος λαθών, ένας φαύλος κύκλος λανθασμένων επιλογών και λανθασμένων ρόλων. Ρόλων που συχνά τους ενστερνιζόμαστε γιατί δεν θέλουμε να αφήσουμε τη σχέση να τελειώσει, ίσως γιατί δεν θέλουμε ή δεν μπορούμε να παραδεχθούμε ότι ήταν μια λανθασμένη επιλογή. Οι συνέπειες αυτών των φαύλων κύκλων τις περισσότερες φορές είναι εμφανείς στην αυτοεικόνα μας, στην αυτοπεποίθησή μας, στην προσωπικότητά μας, στην ανάπτυξη φόβων και άγχους για το μέλλον.
Καλύτερα να είσαι μόνος, παρά με το λάθος άνθρωπο, είπε σοφά η Αλκυόνη Παπαδάκη. Κρίμα σε εκείνους, που ξυπνούν και δεν ξέρουν πού βρίσκονται. Δύσκολη η επιλογή να φύγεις. Ιδιαίτερα όταν είσαι χρόνια μέσα στη σχέση ή όταν υπάρχουν ανασταλτικοί παράγοντες.
Να θυμάσαι όμως πάντα ότι όταν είσαι στη λάθος σχέση, θα ξυπνάς και θα νιώθεις πιο μόνος. Θα μιλάς και θα νιώθεις ότι κανένας δεν σε ακούει ουσιαστικά, κανένας δεν σε καταλαβαίνει. Ίσως γιατί εσύ ο ίδιος, εσύ η ίδια δεν ακούς τις αληθινές σου ανάγκες.
Ελένη Σολταρίδου

Συγγραφέας Ελένη Σολταρίδου

Η Ελένη Σολταρίδου είναι ψυχολόγος, εξειδικευμένη στη Γνωσιακή και Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία. Είναι υποψήφια διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Κάνει συνεδρίες στα γραφεία της (ένα στην Θεσσαλονίκη και ένα στην Αθήνα) και μέσω skype. Ασχολείται με την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών στο αντικείμενο της Ψυχολογίας και της Διοίκησης Ανθρώπινων Πόρων.
Είναι υπεύθυνη συγγραφής άρθρων σε θέματα ψυχολογίας για το Γραφείο Διασύνδεσης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και επιστημονική συνεργάτης ιστοσελίδων εξειδικευμένων σε θέματα παροχής συμβουλών για την ποιότητα ζωής, τις διαπροσωπικές σχέσεις, την μητρότητα

 enallaktikidrasi.com