Δευτέρα, Δεκεμβρίου 16

Όλα τα μυστικά που σου εγγυώνται μακροζωία και υγεία!

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική » Υγεία » Όλα τα μυστικά που σου εγγυώνται μακροζωία και υγεία!
ipop.gr
Τα τελευταία χρόνια ο μέσος όρος ζωής έχει μειωθεί, αφού βλέπουμε όλο και περισσότερους νέους ανθρώπους να φεύγουν από τη ζωή.
Δεν χρειάζεται, όμως, να είσαι από την Ικαρία για να μπορέσεις να φτάσεις τα 100 έτη. Όμως, πώς θα ζήσεις πολλά χρόνια κάνοντας μια φυσιολογική ζωή και αν δεν ζεις στην Ικαρία; Παρακάτω θα βρεις τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχεις για να ζήσεις περισσότερο και που θα σε βοηθήσουν εν γένει στη ζωή σου.

Άρα, πώς θα ζήσεις πολλά χρόνια;

Γενετική προδιάθεση

πώς θα ζήσεις πολλά χρόνια
Η αλήθεια είναι ότι τα γονίδια παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στη μακροζωία και είναι αυτά που ενδιαφέρουν πολύ τους επιστήμονες. Αν και δεν έχουν βρεθεί ειδικά γονίδια μακροζωίας, υπάρχουν κάποιες ομοιότητες μεταξύ των ανθρώπων που ζουν πολύ. Οι περισσότεροι άνθρωποι ηλικίας άνω των 100 ετών έχουν στενούς συγγενείς που έχουν, επίσης, μεγάλη διάρκεια ζωής. Επιπλέον, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει μια σειρά από παρόμοιες γενετικές μεταλλάξεις που βρέθηκαν σε ανθρώπους που έχουν ζήσει 100 χρόνια ή περισσότερο. Αυτό μπορεί να συμβαίνει, γιατί η βιολογική τους ηλικία είναι 10 με 30 χρόνια κάτω από την πραγματική ηλικία τους.

Υγιεινή και προσεγμένη διατροφή

πώς θα ζήσεις πολλά χρόνια
Το φυσιολογικό βάρος και η προσεγμένη διατροφή είναι τα δύο πράγματα που διακρίνουν αυτούς τους ανθρώπους. Οι Ιάπωνες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκουμε το υψηλότερο ποσοστό των εκατονταετών, έχουν τη λαϊκή πεποίθηση ότι είναι αρκετό για να χορτάσουμε το 80% φαγητού, δηλαδή ότι πρέπει να σηκωθούμε από το τραπέζι, ενώ εξακολουθούμε να είμαστε λίγο πεινασμένοι. Άλλες χώρες με υψηλό ποσοστό μακροζωίας επιβεβαιώνουν αυτή τη θεωρία. Δεν τρώνε όλοι τελείως υγιεινά, αλλά ο δείκτης μάζας σώματος για καθέναν από αυτούς παραμένει ελαφρώς κάτω από το μέσο όρο.

Μεσογειακή και Ιαπωνική διατροφή

πώς θα ζήσεις πολλά χρόνια
Το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής είναι αυτό των κατοίκων της Ιαπωνίας και η μεγαλύτερη γυναίκα στον κόσμο ζούσε στο νότο της Γαλλίας. Οι διατροφολόγοι έχουν επισημάνει ότι αυτά τα μέρη στον πλανήτη είναι τα πιο ευεργετικά όσον αφορά τη διατροφή. Οι Ιάπωνες καταναλώνουν πολλά ψάρια και θαλασσινά και οι μεσογειακές χώρες, όπως η νότια Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, αλλά και η Ελλάδα, έχουν μεγάλη κατανάλωση ελαιόλαδου και πολλών φρούτων και λαχανικών. Όλα αυτά είναι πολύ πιο ευεργετικά από τα ψημένα κόκκινα κρέατα, τις λιπαρές σάλτσες και άλλα δημοφιλή πιάτα σε πολλές χώρες του κόσμου.

Κοινωνική δραστηριότητα

πώς θα ζήσεις πολλά χρόνια
Τα άτομα που φθάνουν σε μεγάλη ηλικία ξεχωρίζουν χάρη στην ψυχολογική τους ισορροπία. Δεν πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ ή άλλα προβλήματα στον εγκέφαλο. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι με τη γενετική, η διατήρηση του εγκεφάλου εγγυάται την κοινωνική δραστηριότητα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν για πολλά χρόνια συμμετέχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες μέχρι πολύ μεγάλης ηλικίας.

Συστηματική άσκηση

πώς θα ζήσεις πολλά χρόνια
Η τακτική άσκηση βοηθά πραγματικά να παρατείνει κάποιος σημαντικά τη ζωή του, και οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 100 ετών αποτελούν απόδειξη γι’ αυτό. Οι περισσότεροι από αυτούς δραστηριοποιούνται στον αθλητισμό από τη νεαρή ηλικία τους και έχουν διατηρήσει αυτή τη συνήθεια μεγαλώνοντας. Φυσικά και ένας μεγάλος σε ηλικία άνθρωπος δε θα πάει στο γυμναστήριο, όμως θα μπορούσε να εντάξει στη ζωή του το περπάτημα έστω και μισή ώρα την ημέρα ή και την κηπουρική, που θα τον βοηθήσει να ασκηθεί.

Πνευματική δραστηριότητα

πώς θα ζήσεις πολλά χρόνια
Με την ηλικία, είναι όλο και πιο δύσκολο να διατηρηθεί μια πνευματική δραστηριότητα, αλλά εκείνοι που ζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε καλή υγεία έχουν πάντα σε εγρήγορση το μυαλό τους μέχρι την προχωρημένη ηλικία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμη και στην ηλικία των 115, πολλοί από αυτούς ήταν ακόμη σε θέση να λύσουν μαθηματικά προβλήματα και να διαβάσουν πολύ περίπλοκα βιβλία. Η έλλειψη πνευματικής δραστηριότητας επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου και συμβάλλει στην ανάπτυξη προβλημάτων στη λειτουργία του. Αν πιστεύεις, όμως, πως μεγαλώνοντας δεν πρόκειται να διαβάσεις ένα βιβλίο, μπορείς να λύσεις σταυρόλεξα και να παρακολουθείς τις ειδήσεις για να μην μείνει ο εγκέφαλός σου ποτέ αδρανής.

Επικοινωνία μεταξύ γενεών

πώς θα ζήσεις πολλά χρόνια
Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι, στην ενηλικίωση, η επικοινωνία με τους νέους έχει θετική επίδραση στην ψυχολογική κατάσταση και κάνει κάποιον να αισθάνεται νεότερος. Οι άνθρωποι που εργάζονται ή επικοινωνούν με τους νεότερους ανθρώπους συχνά αισθάνονται καλύτερα. Επιπλέον, η επικοινωνία με τη νεότερη γενιά σε κάνει να νιώθεις πιο σημαντικός και δημιουργικός.

Θρησκευτικότητα

πώς θα ζήσεις πολλά χρόνια
Σχεδόν όλοι όσοι ζουν πάνω από 100 χρόνια πιστεύουν στον Θεό και είναι λάτρεις της θρησκείας. Οι επιστήμονες το επιβεβαιώνουν. Η ανάπτυξη της πνευματικότητας και της θρησκευτικότητας μπορεί πραγματικά να παρατείνει τη διάρκεια ζωής. Αλλά δεν έχει σημασία σε ποια θρησκεία πιστεύει αυτό το άτομο, αφού δεν είναι η ίδια η θρησκεία που βοηθά, αλλά μάλλον το αίσθημα της κοινωνικότητας και πίστης που αισθάνονται οι πιστοί. Όσοι συμμετέχουν ενεργά στη ζωή της θρησκευτικής τους κοινότητας έχουν συνήθως ένα αναπτυγμένο κοινωνικό δίκτυο. Και οι άνθρωποι που έχουν κοινά πράγματα με τους άλλους αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι, έχουν λιγότερο άγχος και είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Εργασία σε ανοιχτό χώρο

πώς θα ζήσεις πολλά χρόνια
Πολλοί που έχουν ζήσει 100 χρόνια ή περισσότερο έχουν σωματική άσκηση και περνούν πολύ χρόνο στη φύση. Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι σε μια περιοχή της Ελλάδας όπου η γεωργία και η εκτροφή προβάτων ήταν οι κυριότερες δραστηριότητες, υπήρχαν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι με πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής απ’ ό,τι σε άλλες περιοχές της χώρας. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία. Είναι πολύ πιθανό η συχνή σωματική άσκηση, η οικολογική διαβίωση και η προσεγμένη διατροφή να έχουν βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους να παραμείνουν σε φόρμα και να ζήσουν περισσότερο. Επιπλέον, η εργασία στη γη μειώνει το στρες, βελτιώνει την ευημερία και αυξάνει την αυτοεκτίμηση. Και για να επιτευχθεί αυτό, δεν είναι απαραίτητο να αλλάξεις ριζικά τις συνήθειές σου. Η υιοθέτηση της κηπουρικής ως χόμπι είναι ήδη αρκετή.

Bonus

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου και καρδιακών παθήσεων μειώνεται μετά τα 80 έτη ζωής.
Μελετώντας αυτούς που έχουν φτάσει τα 100, οι επιστήμονες έχουν έρθει σε μια περίεργη ανακάλυψη. Είναι πιθανό από μια ορισμένη ηλικία και μετά να είναι η ίδια η ηλικία που βοηθάει να ζήσεις περισσότερο. Αυτοί οι άνθρωποι, δηλαδή, δεν πεθαίνουν από καρκίνο ή καρδιακή προσβολή, αλλά από φυσικές αιτίες. Όσοι έχουν περάσει την ηλικία των 80 ετών είναι πολύ λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν κακοήθεις όγκους ή ασθένειες του καρδιαγγειακού συστήματος. Και αυτές είναι ακριβώς οι δύο πιο συχνές αιτίες θανάτου παγκοσμίως.
Το πώς θα ζήσεις πολλά χρόνια νομίζω πως στο απαντήσαμε. Σειρά έχει τώρα να εντάξεις κάποιες από αυτές τις συνήθειες στη ζωή σου και σίγουρα θα καταφέρεις να ζήσεις περισσότερο κι από τους Ικαριώτες./ipop.gr