Σάββατο, Δεκεμβρίου 14

Ή στρατηγική αποτροπής ή εθνική καταστροφή, ανάλογη με τη Μικρασιατική (Σ. Καλεντερίδης)


 
Την ώρα που ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει τους Έλληνες ότι δυσκολίες στη σχέση με την Τουρκία, υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν και αναζητά τους συμμάχους της Ελλάδας, η αδελφή του συνιστά ψυχραιμία και υπενθυμίζει στους Έλληνες ότι θα είναι μόνοι τους σε περίπτωση πολέμου, άρα, πρέπει να επιδιώξουν πολιτική λύση. Όλα αυτά δείχνουν τη διάθεση να αναδειχθεί η Ελλάδα «νικήτρια» στο μέγεθος

της πρώτης της ήττας: Να χάσει το Καστελόριζο την δυνατότητα να έχει ΑΟΖ. Η Τουρκία ζητάει τα πάντα και η Ελλάδα δείχνει έτοιμη να πανηγυρίσει επειδή έχασε λίγα. Επειδή, πολιτικά, η Ελλάδα έχει «επιτύχει» εδώ και πολλά χρόνια την αυτοαπομόνωσή της.
Ο γεωπολιτικός αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης υποστηρίζει ότι η Ελλάδα είναι μια ανοχύρωτη και ανυπεράσπιστη χώρα, επειδή δεν λειτουργεί το πολιτικό της σύστημα. Η Τουρκία επικοινωνιακά έχει ήδη «καταπιεί» την υφαλοκρηπίδα αλλά και την επήρεια της ΑΟΖ του νησιωτικού συμπλέγματος στο Καστελόριζο και γι’ αυτό δεν μιλάει κανείς. Η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει ανακηρύξει ΑΟΖ με την Κύπρο εδώ και 10 χρόνια. Δεν το έκανε. Έχει ανεχθεί το casus belli της Τουρκίας για τα χωρικά ύδατα των 12 μιλίων και δείχνει ανυπεράσπιστη στην λαθρομετανάστευση.



karavaki.wordpress.com