Τετάρτη, Δεκεμβρίου 18

Αυγενάκης: Η ενίσχυση του θεσμού «Άθληση για Όλους» αποτελεί προτεραιότητά μας

Μαλάκα Αυγενάκη ο κόσμος πεινά βοηθήστε τους Έλληνες και αφήστε τις βλακείες

«Ο Προϋπολογισμός του 2020 πυροδοτεί την έναρξη ενός ενάρετου κύκλου οικονομικής προόδου για τα επόμενα χρόνια. Ενός κύκλου που θα χαρακτηρίζεται από δυναμική ανάπτυξη, αύξηση της απασχόλησης και του διαθέσιμου εισοδήματος όλων των πολιτών, με ταυτόχρονη τήρηση των εκάστοτε τιθέμενων δημοσιονομικών στόχων και προώθηση της κοινωνικής συνοχής».

Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020 επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «η ενίσχυση του θεσμού Άθληση για Όλους αποτελεί προτεραιότητά για το υπουργείο».
«Υλοποιούμε 5.000 προγράμματα, όπου απασχολούνται 1.200 πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής και συμμετέχουν 100.000 συμπολίτες μας. Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο δρομικό αθλητισμό ενώ παράλληλα ολοκληρώνουμε τη διαδικασία για υλοποίηση την περίοδο 2020-2021 του νέου οργανωτικού πλαισίου υλοποίησης προγραμμάτων άθλησης για όλους», τόνισε ο κ Αυγενάκης και προσέθεσε:
«Το πρόγραμμα μας για τον αθλητισμό περιλαμβάνει πολιτικές για τη στήριξη του επαγγελματικού και αγωνιστικού αθλητισμού. Προχωράμε με βήματα σταθερά, μετρημένα και αποφασιστικά για τη στήριξη του αθλητισμού υψηλών επιδόσεων και τη βελτίωση του αθλητικού νόμου, δίνοντας έμφαση στη διαφάνεια, στην αντιμετώπιση της κακοδιαχείρισης και την εξάλειψη της βίας».
Ο κ. Αυγενάκης έδωσε έμφαση στις δύο νομοθετικές διατάξεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα και αφορούν την αύξηση του ποσοστού έκπτωσης φόρου δωρεών για τα αθλητικά ερασιτεχνικά σωματεία, και τη μείωση της φορολογίας των συμβολαίων αθλητών από 45% σε 22%.
Όπως είπε, «συνδέεται έτσι η κοινωνία, οι τοπικές αλλά και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις με τα ερασιτεχνικά σωματεία και δίνεται η δυνατότητα βοήθειας τους από την ιδιωτική πρωτοβουλία που χρειάζονται».
«Η έκπτωση του φόρου των δωρεών κατά 20% δίνει ώθηση, κίνητρο και ενισχύει στην πράξη τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Φέρνει τα δεκάδες χιλιάδες σωματεία και των 48 αθλητικών ομοσπονδιών ακόμη πιο κοντά στους πολίτες, αλλά τους δίνει και τη δυνατότητα να λειτουργούν σε συνθήκες οικονομικής βιωσιμότητας, χωρίς να εξαρτώνται αποκλειστικά από την κρατική χρηματοδότηση. Με αυτή την απόφαση ικανοποιούμε ένα αίτημα πολλών χρόνων χιλιάδων Ερασιτεχνικών Αθλητικών Σωματείων που ας σημειωθεί, μόνο στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο έχουμε περίπου 3.500 σωματεία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγενάκης και συνέχισε:
«Η μείωση της φορολογίας στα συμβόλαια του επαγγελματικού αθλητισμού, θα λειτουργήσει ευεργετικά στην αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ των ελληνικών ομάδων, αλλά και με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, καθιστώντας τες πιο ευέλικτες στην απόκτηση αθλητών ακόμη καλύτερων επιδόσεων. Και αυτό αποτελούσε λογικό αίτημα όλων των επαγγελματιών αθλητών καθώς και όλων των ΠΑΕ και ΚΑΕ της χώρας μας».
«Καινοτομία για το 2020» χαρακτήρισε ο υφυπουργός Αθλητισμού, το πρόγραμμα ύψους 53 εκατ. ευρώ για την πιλοτική εφαρμογή του Προϋπολογισμού των Προγραμμάτων, με το οποίο οποία συνδέονται οι δράσεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού με συγκεκριμένους στόχους.
Το πρόγραμμα αυτό, όπως είπε, δίνει έμφαση σε τρεις βασικούς τομείς για τον αθλητισμό: «Ερασιτεχνικό και Επαγγελματικό Αθλητισμό», «Αθλητικές Υποδομές» και «Άθληση για όλους» και «η ορθή εκτέλεσή του διασφαλίζει την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των χρημάτων του Έλληνα φορολογούμενου».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ