Παρασκευή, Δεκεμβρίου 13

Ιστορική νίκη για τους Συντηρητικούς--Το σύνθημά του «Επιτέλους, υλοποιήστε το Brexit»

ΗΧΗΡΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΟΡΜΠΙΝ - ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΑΝ ΟΙ ΤΟΡΙΣ ΣΤΑ "ΚΟΚΚΙΝΑ ΚΑΣΤΡΑ" ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ
Ιστορική νίκη για τους Συντηρητικούς
Δεν έχει καμία σημασία αν είναι συμπαθής ή αν προκαλεί συχνά αντιπάθειες. Ούτε το ότι συνειδητά αδιαφορεί για τις... λεπτομέρειες τόσο όσον αφορά στη συμπεριφορά του όσο και (αυτό είναι σημαντικότερο) την πολιτική του σκέψη. Οι Βρετανοί, οι οποίοι έχουν τον τελευταίο λόγο, όχι μόνον τον ψήφισαν, αλλά του έδωσαν και μία ενισχυμένη αυτοδυναμία, προσφέροντας στους
Συντηρητικούς μία ιστορική νίκη. Είναι αλήθεια ότι το κόμμα των Τόρις είχε να κερδίσει εκλογές με τέτοια σαρωτική διαφορά από το 1987 και τη Μάργκαρετ Θάτσερ.
Ο Μπόρις Τζόνσον, λοιπόν, έχει κάθε λόγο να είναι ευτυχής. Το σύνθημά του «Επιτέλους, υλοποιήστε το Brexit», το οποίο επαναλαμβανόταν ad nauseam (μέχρι αηδίας), όπως επισημαίνει με καυστικό χιούμορ, η γαλλική «Le Monde», τελικά και πέρα από κάθε αμφιβολία αντιπροσώπευε τη συντριπτική πλειοψηφία των Βρετανών ψηφοφόρων.

Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου ήθελαν το Brexit , ψήφισαν για την έξοδο από την ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016, επανήλθαν με την ψήφο τους στις εκλογές του 2019 δίνοντας φρέσκια και ρητή  εντολή στον Μπόρις Τζόνσον να βγάλει έως την 31 Ιανουαρίου 2020 την Μεγάλη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ψήφος της 12 ης Δεκεμβρίου 2019 ήταν η επιβεβαίωση του « Όχι στην Ευρώπη» στο δημοψήφισμα του 2016. Είναι χαρακτηριστικό πώς στις εκλογικές περιφέρειες όπου κυριάρχησε το Όχι στην Ευρώπη οι ψηφοφόροι αν και παραδοσιακά ανήκαν στους Εργατικούς, την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου ψήφισαν Τζόνσον και μάλιστα «δαγκωτό».
Πρόκειται για τις περιφέρειες που ανήκουν στο περίφημο «Κόκκινο Τείχος» , τα παλιά κάστρα του κόμματος των Εργατικών όπου λειτουργούσε η βαριά βιομηχανία και βρίσκονταν τα ανθρακωρυχεία. Τώρα ούτε οι Φάμπρικες υπάρχουν ούτε και οι ανθρακωρύχοι που τους εξαφάνισε η Θάτσερ την δεκαετία του 1980. Οι αριστεροί ψηφοφόροι και τα παιδιά τους που εν τω μεταξύ ενηλικιώθηκαν ψήφιζαν παραδοσιακά Labor. Από το 2016 όμως κάτι άλλαξε. Οι πολίτες θεώρησαν πώς φταίει η ΕΕ και οι Βρυξέλλες για την οικονομική παρακμή της Μεσαίας αλλά και της Μικρομεσαίας τάξης στην Μεγάλη Βρετανία. Πίστεψαν τότε τον Φάραντζ και προτίμησαν την έξοδο από το ευρωπαϊκό κοινοτικό σχήμα. Αυτή η αλλαγή συνέβαλε και στην πολιτική μετατόπιση της αριστερή ψήφου προς τα Δεξιά και μάλιστα πολύ προς τα Δεξιά. Ο πολιτικός χάρτης του Ηνωμένου Βασιλείου άλλαξε .
Το Εργατικό Κόμμα μία ιστορική ήττα χάνοντας δεκάδες έδρες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν  ο αριστερός Σοσιαλιστής που «τράβηξε» τους εργατικούς από τον κεντρώο χώρο που τους είχε αφήσει ο Τόνι Μπλερ ανακοίνωσε πώς δεν θα ηγηθεί πλέον του κόμματος. Οι εκλογείς τον έστειλα σπίτι του και μάλιστα με μία θεαματική πολιτική αποδοκιμασία. Η ανταπόκριση της γαλλικής Liberation από το Λονδίνο είναι χαρακτηριστική :
« Η «σφαλιάρα» που εισέπραξαν οι Εργατικοί είναι τρομακτική. Ενδεχομένων να μην καταφέρουν να συγκεντρώσουν πάνω από 191 έδρες όταν στην προηγούμενη Βουλή διατηρούσαν 267 έδρες.» Όντως ,μετά την θεαματική υποχώρηση των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών του SPD , η ήττα των Εργατικών στην Βρετανία σηματοδοτεί την γενική οπισθοχώρηση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας με κάποιες εξαιρέσεις (Ισπανία, Φινλανδία, Ολλανδία ) οι οποίες ωστόσο επιβεβαιώνουν τον κανόνα
Αποδοκιμάστηκε όμως και ο πνευματικός πατέρας του BREXIT ο φλύαρος λαϊκιστής που λειτούργησε ως πολιτικό παράσιτο. Δεν κατάφερε να εκλέξει ούτε έναν βουλευτή. Θα χάσει και την έδρα του Ευρωβουλευτή. Καταστροφή δηλαδή.
Η Στερλίνα αναθάρρησε με την νίκη του Μπορίς Τζόνσον και την Παρασκευή το πρωί ,13 Δεκεμβρίου,άρχισε να σκαρφαλώνει σημειώνοντας ιστορικά υψηλές ισοτιμίες με το δολάριο και το ευρώ. Οι αγορές αντέδρασαν θετικά και αυτή η συμπεριφορά τους αποτελεί άλλο ένα θετικό μήνυμα που εισπράττει ο Μπορίς Τζόνσον.  
 zougla.gr