Τρίτη, Δεκεμβρίου 31

Οι πειρατές του Καμερούν και το ρεσάλτο στο "Happy Lady"

Οι πειρατές του Καμερούν και το ρεσάλτο στο "Happy Lady"
Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 
Φαίνεται πως τα νερά της Δυτικής Αφρικής γίνονται κάθε ημέρα και πιο επικίνδυνα για τα ελληνικά πλοία και τα πληρώματά τους, που διασχίζουν τις περιοχές αυτές. Μετά από μια σειρά πειρατικών επιθέσεων σε ελληνικών συμφερόντων εμπορικά σκάφη, με απαγωγές ναυτικών και απαιτήσεις για λύτρα από τους απαγωγείς, ήρθε η σειρά του «Ηappy Lady», το δεξαμενόπλοιο πρόσφατης
κατασκευής που μετέφερε καύσιμα στο Καμερούν, να γίνει στόχος των παράνομων ένοπλων ομάδων που λυμαίνονται τις θάλασσες, κάτω από τους τροπικούς.
Το «Ηappy Lady», ιδιοκτησίας της East Med που ανήκει στον γνωστό εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνο, ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε καθήκοντα πολιτικού διοικητή του Αγίου Όρους, έπεσε στα χέρια μιας τέτοιας ένοπλης ομάδας, λίγες ώρες πριν την αλλαγή του χρόνου. Το πλοίο, το οποίο μετέφερε καύσιμα, και είχε ξεκινήσει από την Αμβέρσα, βρισκόταν αγκυροβολημένο το πρωί της Τρίτης, δύο ναυτικά μίλια από το λιμάνι Limboh στο Καμερούν και ετοιμαζόταν να εκφορτώσει, όταν οι ένοπλοι πειρατές έκαναν ρεσάλτο.
Το συγκεκριμένο τάνκερ,μεταφέρει, κατά κύριο λόγο, χημικά και πετρελαϊκά προϊόντα. Η χωρητικότητα του  είναι 51.390 τόνοι, ενώ διαθέτει ολικό μήκος 183 μέτρων και πλάτος 32 μέτρων.Κατασκευάστηκε το 2013 και φέρει αριθμό IMO 9644225.
Στο «Ηappy Lady», επέβαιναν συνολικά 28 μέλη πλήρωμα. Μεταξύ αυτών και 5 Έλληνες ναυτικοί τους οποίους οι επιτιθέμενοι κρατούν ομήρους. Μεταξύ των απαχθέντων βρίσκονται ακόμη δύο υπήκοοι Φιλιππίνων και ένας υπήκοος Ουκρανίας. Κατά τη διάρκεια του περιστατικού, ένας Έλληνας ναυτικός τραυματίστηκε αλλά όπως έγινε γνωστό, η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία. Μεταφέρθηκε σε τοπικό  νοσοκομείο. Ο τραυματισμός του οφείλεται σε εξοστρακισμό σφαίρας. Σημειώνεται ότι οι πειρατές προχώρησαν με την απειλή των όπλων στην απαγωγή οκτώ μελών του πληρώματος, από τα 28 συνολικά.
Σε ό,τι αφορά τους Έλληνες, θύματα απαγωγής, πρόκειται για τον 45χρονο πλοίαρχο του πλοίου, τον 26χρονο ανθυποπλοίαρχο, τον 38χρονο δεύτερο μηχανικό και δύο δόκιμους 20 και 21 ετών.
Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ το υπουργείο ήρθε σε επαφή με τη διαχειρίστρια εταιρεία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η εταιρεία έστειλε εσπευσμένα στο Καμερούν ειδικό διαπραγματευτή, ο οποίος θα έρθει σε επαφή με τους απαγωγείς ώστε σε πρώτη φάση να γίνουν γνωστές οι προθέσεις τους. Σημειώνεται ότι πάνω στο πλοίο δεν υπήρχαν ένοπλοι φρουροί, όπως συμβαίνει συχνά τα τελευταία χρόνια σε ελληνικά εμπορικά πλοία, τα οποία ταξιδεύουν σε επικίνδυνες θάλασσες, όπως στην Ερυθρά, και στα ανοιχτά του Άντεν και του Τζιμπουτί.
To ακριβές σημείο όπου βρίσκεται το πλοίο
To ακριβές σημείο όπου βρίσκεται το πλοίο
Eνημερώθηκε ο Πρωθυπουργός 
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη για το συγκεκριμένο περιστατικό είχε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το συμβάν και ζήτησε από τον υπουργό  να γίνουν από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας, όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου αυτή η περιπέτεια να έχει αίσιο τέλος.
«Αυτές τις ώρες η σκέψη όλων μας βρίσκεται στους ναυτικούς μας που κρατούνται παράνομα και στις οικογένειές τους. Τους διαβεβαιώνουμε ότι κάνουμε όλα όσα πρέπει ώστε να απελευθερωθούν και να επιστρέψουν στα σπίτια τους» αναφέρει στο facebook ο υπουργός Ναυτιλίας σχετικά με την υπόθεση.

Αναμένοντας τον ειδικό διαπραγματευτή
Μέχρι στιγμής το Υπουργείο Ναυτιλίας τηρεί  σιγή ασυρμάτου αναμένοντας νεότερα από τον ειδικό διαπραγματευτή ο οποίος θα βρίσκεται στο Καμερούν. Το zougla.gr επικοινώνησε το βράδυ της Τρίτης με στελέχη του Υπουργείου Ναυτιλίας τα οποία ανέφεραν πως δεν υπάρχει κάποια νεότερη ενημέρωση για το συμβάν. Παράλληλα προσπάθησε να επικοινωνήσει και με τη διαχειρίστρια εταιρεία, κάτι το οποίο δεν κατέστη εφικτό. Επίσης δεν κατέστη εφικτή και η επικοινωνία με τη βουλευτή της ΝΔ, Γεωργία Μαρτίνου, κόρη του εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου.
Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχει καμία εξέλιξη - κίνηση από την πλευρά των πειρατών. Σύμφωνα με ειδικούς από των χώρο της ναυτιλίας, σε ανάλογες περιπτώσεις χρειάζεται αρκετός χρόνος για την πρώτη επαφή με τους ενόπλους.
Οι ίδιοι επεσήμαναν στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα πως η μεγάλη αναμονή μέχρι την πρώτη επικοινωνία είναι μια συνήθης τακτική των πειρατών. Κι αυτό διότι όπως τονίζουν, οι ένοπλες αυτές ομάδες ποντάρουν στην αγωνία από την πλευρά της εταιρείας αλλά και στην πίεση των συγγενών των απαχθέντων. Με αυτόν τον τρόπο, ελπίζουν πως μπορούν να πετύχουν περισσότερα.
Αγωνία των οικογενειών για τους δικούς τους ανθρώπους 
Οι οικογένειες των Ελλήνων ναυτικών ζουν το δικό τους δράμα γιορτινές ημέρες και περιμένουν ένα καλό νέο για τους δικούς τους ανθρώπους. Ο πατέρας του 26χρονου ανθυποπλοίαρχου μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό open και ανέφερε πως είχε επικοινωνία με τον γιο του λίγο πριν το ρεσάλτο. «Ο γιος μου θα επέστρεφε στην Ελλάδα στα τέλη Μαρτίου. Ταξίδευε από τον Σεπτέμβρη του 2019. Η εταιρεία είναι πολύ καλή, της έχουμε εμπιστοσύνη και ελπίζω πως όλα θα πάνε καλά. Το πλοίο δεν είχε ένοπλους φρουρούς», πρόσθεσε.
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας έχει ως εξής:
«Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, το υπό Ελληνική σημαία Δ/Ξ πλοίο »HAPPY LADY» Ν.Π. 12183, το οποίο βρίσκονταν αγκυροβολημένο 2 ν.μ από το λιμάνι »LIMBOH» στο Καμερούν, δέχθηκε ένοπλη επίθεση με συνέπεια την απαγωγή οκτώ (08), εκ των είκοσι οκτώ (28) μελών του πληρώματος του.
Εξ αυτών οι πέντε (05) είναι Έλληνες υπήκοοι, οι δύο (02) υπήκοοι Φιλιππίνων και ένας υπήκοος Ουκρανίας, ενώ από το περιστατικό σημειώθηκε τραυματισμός ενός Έλληνα υπηκόου. Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών.
Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος και έδωσε εντολή στις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΝΑΝΠ να παρακολουθούν στενά το θέμα σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και την διαχειρίστρια εταιρία».