Δευτέρα, Δεκεμβρίου 23

Yποτονική η χριστουγεννιάτικη αγορά--«Φτώχεια, μιζέρια, κακομοιριά. Δεν έχει αλλάξει τίποτε στην αγορά.

Διαπίστωση των εμπόρων: Δυστυχώς παρόλο που ο καταναλωτής δεν έχει πάρει φράγκο, ούτε ο συνταξιούχος, ούτε ο μισθωτός, όλα τα είδη που πουλάμε σε κρέατα έχουν πάρει αύξηση
Yποτονική η χριστουγεννιάτικη αγορά
Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης
Βίντεο - φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης
Μοντάζ: Αποστόλης Μαρούσης 

Με γνώμονα τη χαμηλή τιμή θα στρώσει φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι ο μέσος καταναλωτής, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του zougla.gr στην κεντρική αγορά των Αθηνών. Όσον αφορά στο κρέας, σύμφωνα με τους εργαζόμενους στη Βαρβάκειο, μεγαλύτερη ζήτηση αυτές τις ημέρες
έχει το χοιρινό, το οποίο ξεκινάει από τα 4 ευρώ το κιλό αλλά μπορεί να βρεθεί και φθηνότερα. Από την άλλη πλευρά όμως, όπως κατέγραψε ο φακός της ηλεκτρονική μας εφημερίδας, πρώτη επιλογή των καταναλωτών είναι το αρνί, έπειτα το χοιρινό,  και στη συνέχεια το κοτόπουλο, το μοσχάρι και η παραδοσιακή γαλοπούλα.
Σύμφωνα  πάντως με το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, κατά 127,7% ακριβότερα μπορεί να στοιχίσουν τα ίδια ακριβώς προϊόντα και στις ίδιες ποσότητες για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, καθώς η κατώτερη και ανώτερη τιμή των ίδιων ειδών διαφέρουν πολύ ανά σημείο πώλησης.

Επίσης σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, οι τιμές  φέτος για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ είναι μειωμένες κατά 1% σε σχέση με το 2018, ενώ βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με το 2014.

Το zougla.gr, επισκέφθηκε το κέντρο της Αθήνας προκειμένου να καταγράψει από κοντά τις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών αυτές τις ημέρες αλλά και τη διαπίστωση των εμπόρων.

«Φτώχεια, μιζέρια, κακομοιριά. Δεν έχει αλλάξει τίποτε στην αγορά. Ακόμα δεν έχει έρθει τίποτα στον λαό. Για να πάρει μισό αρνάκι κάνει τέσσερις βόλτες σε όλες τις στοές για να δει που είναι πιο φθηνό. Δυστυχώς παρόλο που ο καταναλωτής δεν έχει πάρει φράγκο, ούτε ο συνταξιούχος, ούτε ο μισθωτός, όλα τα είδη που πουλάμε σε κρέατα έχουν πάρει αύξηση. Το χοιρινό από 1 έως 2,5 ευρώ το κιλό ( σσ. έχουν πάρει αύξηση) , το αρνί και το κατσίκι τα ίδια. Το μόνο που έχει μείνει χαμηλά είναι το μοσχάρι. Πάντως υπάρχουν πολλές επιλογές για όποιον επιλέξει τη Βαρβάκειο Αγορά. Ας μην πάρει τώρα το ακριβό. Ας περιμένει λίγο για να πέσουν οι τιμές», αναφέρει στο zougla.gr, o πρόεδρος της Ένωσης Κρεοπωλών της Βαρβακείου Αγοράς, Κλεάνθης Τσιρώνης.

«Τα αρνιά συνήθως ξεκινάνε από 8 ευρώ το κιλό και φτάνουν μέχρι 9 και 10. Η γαλοπούλα είναι στα 8 ευρώ , το χοιρινό είναι στα 8. Έχει επίσης το κοτόπουλο το οποίο παραμένει σταθερά στα 2,20 , επίσης και το κοκοράκι στα 8 ευρώ.Ο μέσος καταναλωτής  πάντως στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα βάλει το πιο φθηνό. Αναγκάζεται να πάρει πρόβατο και γίδα, με 3 ευρώ το κιλό. Υπάρχει πρόβλημα. Η μεσαία τάξη υποφέρει», προσθέτει.

Σημειώνεται πως οι τιμές που κατέγραψε το zougla.gr σε διάφορα είδη διαφέρουν σημαντικά από κατάστημα σε κατάστημα εντός της Βαρβακείου.
Η επιλογή του ψαριού
Υπάρχουν όμως και κάποιοι οι οποίοι αποφεύγουν το κρέας κι εδώ και χρόνια προτιμούν το ψάρι για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Αυτοί οι καταναλωτές, σύμφωνα με τους ανθρώπους της Κεντρικής Ιχθυαγοράς Αθηνών, προτιμούν το λαυράκι τη σφυρίδα και τον μπακαλιάρο.

«Κάθε χρόνο έχουμε κι εμείς την κίνησή μας, γύρω από το λαυράκι και τη σφυρίδα. Ένα ψάρι 2-2,5 κιλά τους κάνει ένα τραπέζι πάρα πολύ καλό και υγιεινό. Οι τιμές οι δικές μας είναι σταθερές, δεν μπορούμε όμως να συγκρίνουμε με το κρέας. Πάντως δεν ανεβαίνουν λόγω εορτών» τονίζει στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα ο  Σπύρος Κοράκης, πρόεδρος της Κεντρικής Ιχθυαγοράς Αθηνών.

«Το λαυράκι το πελαγίσιο κοστίζει 22 ευρώ το κιλό. Υπάρχει όμως και το λαυράκι του ιχθυοτροφείου που κοστίζει 6 ευρώ το κιλό και είναι πάρα πολύ καλό. Επίσης ξεκινάμε από τα φθηνότερα που είναι ο γαύρος, η γόπα, η σαρδέλα. Αυτά κυμαίνονται όλα γύρω στα 2 ευρώ το κιλό μέση τιμή. Επίσης η μαρίδα. Μετά ανεβαίνουμε στο μπαρμπούνι, στο λυθρίνι, στην κουτσομούρα με μέση τιμή 8-10 ευρώ, και μετά πάμε στη γλώσσα, και στο φαγκρί που η τιμή ανεβαίνει στα 30 ευρώ το κιλό μέση τιμή», προσθέτει.

Μελομακάρονα, κουραμπιέδες και ξηροί καρποί 
Παράλληλα η ηλεκτρονική μας εφημερίδα επισκεφθήκε και τα καταστήματα τα οποία βρίσκονται πέριξ της Βαρβακείου, προκειμένου να ενημερωθεί για τις τιμές και σε άλλα είδη που προτιμούν οι καταναλωτές κατά τη διάρκεια των εορτών, όπως οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα και οι ξηροί καρποί.

Οι ιδιοκτήτες αυτών των καταστημάτων ανέφεραν πως η κίνηση φέτος είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι . Τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες τους βρήκαμε από 5,70 το κιλό μέχρι και  7,80.

Όσον αφορά στους ξηρούς καρπούς, τις ημέρες αυτές οι καταναλωτές αγοράζουν περισσότερο καρύδια και αμύγδαλα. Τιμές από 11,80 το κιλό μέχρι και 12,80.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την Κεντρική Αγορά των Αθηνών όπου φαίνονται και οι τιμές σε διάφορα είδη:































zougla.gr