Κυριακή, Ιανουαρίου 12

Απρόσμενη βόμβα Τραμπ-Πομπέο κατά Μητσοτάκη. Λόγω Ελληνικού και 5G;--Εξελιξη-σοκ

Tο Στέιτ Ντιπάρτμεντ σπεύδει να διαψεύσει τα περί διαμεσολαβητικής προσπάθειας των ΗΠΑ για τις ελληνοτουρκικές διαφορές

Επίθεση Τραμπ κατά του Ελληνα πρωθυπουργού λίγα 24ωρα μετά τη συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο! Αφορμή στάθηκαν δημοσίευματα ελληνικών ΜΜΕ που έκαναν λόγο για υποτιθέμενη διαμεσολαβητική προσπάθεια των ΗΠΑ για τις ελληνοτουρκικές διαφορές.
Aπό τον Ian Ford
Πιο συγκεκριμένα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα μερίδας ελληνικών ΜΜΕ περί διαμεσολαβητικής προσπάθειας των ΗΠΑ, για τις ελληνοτουρκικές διαφορές, το προσεχές διάστημα με πρωταγωνιστή τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας,
Μάικ Πομπέο, όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο ανταποκριτής του σταθμού στις Ηνωμένες Πολιτείες και αναμεταδίδει ο ιστότοπος ant1news.gr.
Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα απογοητευτική μια και εμφανίζεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να διαψεύδει δημοσιεύματα εφημερίδων (τα οποία βέβαια εκπορεύονταν από το Μαξίμου) αλλά ακόμη και τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ ενόχλησαν τον Τραμπ ο οποίος σε καμμία περίπτωση-όπως φαίνεται-δεν θέλει να ρισκάρει τη σχέση του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν.
Η συγκεκριμένη διάψευση εμφανίζει ανακόλουθο ακόμη και τον πολυπράγμωνα πρέσβη Πάιατ ο οποίος δήλωσε «30 χρόνια διπλωμάτης δεν έχω ξαναδεί τόσο ζεστή και ενθουσιώδη υποδοχή σε ξένο ηγέτη»
Τι συνέβη όμως και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εμφανίζεται τόσο επιθετικό απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση σε μια συγκυρία που ο Ερντογάν πέτυχε μία ακόμη νίκη μια και ο Λίβυος πολέμαρχος Χαλίφα Χαφτάρ, διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) που πολιορκεί την Τρίπολη και προσπαθεί εδώ και εννέα μήνες να την καταλάβει, ανατρέποντας την Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης που εδρεύει εκεί, ανακοίνωσε ότι δέχεται την ρωσοτουρκικής έμπνευσης κατάπαυση του πυρός από τα μεσάνυκτα του Σαββάτου προς την Κυριακή.
Ποιος μπορεί να σταματήσει πλέον τον Ερντογάν μετά απ΄ όλο αυτό;
Γιατί όμως οι Τραμπ και Πομπέο εμφανίζονται τόσο επιθετικοί απέναντι στην Ελλάδα ενώ είναι τόσο νωπή η επίσκεψη του πρωθυπουργού;
Σύμφωνα με πληροφορίες του Κουρδιστού Πορτοκαλιού ο Λευκός Οίκος είναι ενοχλημένος τόσο για την εξέλιξη του διαγωνισμού για το Ελληνικό όσο και για το γεγονός ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν δεσμεύθηκε για την μη εμπλοκή της Κίνας στο “ελληνικό 5G” κάτι που επιθυμεί διακαώς ο Τραμπ.
Ετσι μόλις τρεις ημέρες μετά από την επίσκεψη του Κυριακού Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όχι μόνο δεν επιβεβαίωσε, αλλά κράτησε και αποστάσεις από τα σχετικά ελληνικά δημοσιεύματα, στα οποία αναφερόταν ότι ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην διάρκεια της δεξίωσης που παρέθεσαν Πενς και Πομπέο, προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη, την περασμένη Τετάρτη, ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να αναλάβουν σύντομα μία διπλωματική πρωτοβουλία για να συνδράμουν στην αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία.
Στην απάντηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τηρείται για ακόμα μια φορά η γραμμή της πάγιας αμερικανικής ουδετερότητας.
Πιο συγκεκριμένα, η απάντηση του εκπροσώπου αναφέρει “Γνωρίζουμε αυτά τα δημοσιεύματα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται συνεχώς, με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, για να ενθαρρύνουν την αποκλιμάκωση των εξελίξεων μέσω διπλωματικών οδών. Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύσουν τις διαφωνίες τους ειρηνικά, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και καλούν όλα τα μέρη να απέχουν από όλες τις ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο αύξησης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο”.
Μετά από την δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έγκυρη διπλωματική πηγή κληθείσα να σχολιάσει τις αναφορές, επιβεβαίωσε ότι ουδεμία συζήτηση έγινε για ανάμειξη και διαμεσολάβηση του Μάικ Πομπέο στα ελληνοτουρκικά ή ότι επίκειται αμερικανική διαμεσολαβητική πρωτοβουλία.
Η ίδια διπλωματική πηγή ξεκαθάρισε επίσης ότι το ταξίδι του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ στην Τουρκία, τον επόμενο μήνα, ήταν ήδη προγραμματισμένο και -αντίθετα από σχετικά δημοσιεύματα- δεν εντάσσεται σε πλαίσιο μεσολαβητικής πρωτοβουλίας. “Δεν έχει συμφωνηθεί διαμεσολάβηση των ΗΠΑ ούτε σε υψηλό ούτε σε χαμηλό επίπεδο”, ανέφερε στον ΑΝΤ1 η ίδια πηγή, για να συμπληρώσει με νόημα ότι “οι διαμεσολαβήσεις δεν βγαίνουν σε καλό…”.
Σε ποια δημοσιεύματα αναφέρεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ;
Διαβάζουμε στο protothema.gr:
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, με αποκλειστική δήλωση του στον ΣΚΑΪ και την ανταποκρίτρια του σταθμού στις ΗΠΑ, επιβεβαίωσε χθες το βράδυ – μετά την δεξίωση που παρέθεσε για τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ – τις πληροφορίες ότι επίκειται διπλωματική πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση Ελλάδας-Τουρκίας.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός, αυτή θα λάβει μία μορφή στην οποία προτίθεται και ο Μάικ Πομπέο να παρέμβει σε ανώτατο διπλωματικό επίπεδο εφόσον όλα πάνε καλά στις επαφές.
Ο μεσολαβητής των ΗΠΑ θα είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ, ο οποίος αναμένεται να μεταβεί στην Τουρκία τον επόμενο μήνα. Ο κ. Πάλμερ έχει ήδη προγραμματίσει ταξίδι στην Ελλάδα στις αρχές Μαρτίου.
Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ στο επίκεντρο της αμερικανικής προσπάθειας θα είναι τα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών και ιδιαίτερα το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, το οποίο ανησυχεί την Ουάσινγκτον για την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
kourdistoportocali.com/