Τρίτη, Ιανουαρίου 28

Σεισμός-τέρας 7,7 Ρίχτερ στην Καραϊβική

Σεισμός-τέρας 7,7 Ρίχτερ στην Καραϊβική
Σεισμική δόνηση μεγέθους 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε 117 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της παραθαλάσσιας πόλης Λούσεα στην Τζαμάικα, περίπου στις 21:10 το βράδυ της Τρίτης (ώρα Ελλάδος), έγινε γνωστό από το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS).
H αρχική εκτίμηση του USGS ήταν 7,3 βαθμοί.

Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 10 χλμ ενώ το επίκεντρο στα 261 χλμ βορειοδυτικά της πρωτεύουσας της Τζαμάικα, Κίνγκστον.
Δεν υπάρχουν για την ώρα αναφορές για τραυματισμούς ή νεκρούς, ούτε για σοβαρές ζημιές.
Εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι στην Τζαμάικα, την Κούβα, και τα Νησιά Κέιμαν που βρίσκονται κοντά στο σημείο όπου σημειώθηκε η δόνηση.
Στις 10:40 μμ περίπου (ώρα Ελλάδος) σημειώθηκε μία δόνηση μεγέθους 4,9 Ρίχτερ στα Νησιά Κέιμαν, στα 136 χλμ βορειοδυτικά της Λούσεα.

Η προειδοποίηση για τσουνάμι κάνει λόγο για κύματα ενός μέτρου και αφορά τις ακτές του Μεξικού, του Μπελίζ, της Κούβας, της Ονδούρας, της Τζαμάικας και των νήσων Κέιμαν, σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Προειδοποίησης για τσουνάμι.

«Επικίνδυνα κύματα τσουνάμι προβλέπονται για ορισμένες ακτές», λένε οι ειδικοί
«Κύματα τσουνάμι ύψους 0,3-1 μέτρο είναι πιθανά για τις ακτές του Μπελίζ… της Κούβας… της Ονδούρας… του Μεξικού… των Νησιών Κέιμαν… και της Τζαμάικας».
Στις νήσους Κέιμαν, η υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών συνέστησε στους πολίτες στις παράκτιες και χαμηλού υψόμετρου περιοχές να τις εκκενώσουν προληπτικά.
Σύμφωνα με μαρτυρίες από τη Τζαμάικα, που επικαλείται το EMSC, ο σεισμός ήταν δυνατός και είχε διάρκεια 30 έως 40 δευτερολέπτων.
Βίντεο μετά τη στιγμή της δόνησης στη νήσο Γκραντ Κέιμαν

Εργαζόμενοι εκκένωσαν κτήριο στην Αβάνα
Εργαζόμενοι εκκένωσαν κτήριο στην Αβάνα
Φωτογραφίες από τα νησιά Κέιμαν





Βίντεο από τη στιγμή του σεισμού στην πρωτεύουσα της Τζαμάικα, το Κίνγκστον

Ένας χρήστης του twitter στο Μαϊάμι των ΗΠΑ αναφέρει πως ένιωσε τη δόνηση και ανάρτησε βίντεο που δείχνει τα φωτιστικά στο σπίτι του να κουνιούνται, ενώ υπάρχουν αναφορές για εκκενώσεις ψηλών κτηρίων στην πόλη.




zougla.gr