Τετάρτη, Ιανουαρίου 8

Πώς μπορούν να προετοιμαστούν οι πολίτες για έναν πόλεμο ή μια κρίση



Το φυλλάδιο που θα μοιραστεί σε 4,7 εκατ. σπίτια και θα δίνει χρήσιμες συμβουλές


Μπορεί να θυμίζει σενάριο μετά-αποκαλυπτικής ταινίας, αλλά οι παγκόσμιες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες οδήγησαν την κυβέρνηση της Σουηδίας να μοιράσει ένα φυλλάδιο σε 4,7 εκατ. σπίτια, το οποίο θα προετοιμάζει και θα ενημερώνει για μία κατάσταση πολέμου ή κρίσης.


Όπως μεταδίδει το BBC, η κυβέρνηση της χώρας λαμβάνει σοβαρά υπόψη της αυτές τις συνθήκες, τυπώνοντας ξανά και μοιράζοντας τον ανανεωμένο οδηγό επιβίωσης σε περίπτωση φυσικής καταστροφή ή πολέμου με τίτλο «Αν έρθει η κρίση ή ο πόλεμος».



Το 20 σελίδων φυλλάδιο, θα είναι μεταφρασμένο σε 13 γλώσσες και θα μοιραστεί σε εκατομμύρια πολίτες σε όλη τη χώρα από τις 28 Μαΐου έως και τις 3 Ιουνίου, προκειμένου να είναι προετοιμασμένοι και να ξέρουν τα βασικά σχετικά με το πώς θα βρουν καταφύγιο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ποια φαγητά πρέπει να αποθηκεύουν και ποιες πληροφορίες θα πρέπει να εμπιστεύονται.


«Ακόμα και αν η Σουηδία είναι μία από τις ασφαλέστερες χώρες, οι απειλές υπάρχουν», είπε ο Νταν Ελίασον, ο οποίος είναι επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικών Επιπτώσεων που ανέλαβε τη συγγραφή του: «Είναι σημαντικό να έχουν όλοι τις γνώσεις για το τι μπορεί να μας απειλήσει, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση που κάτι περίεργο γίνει». Οι συμβουλές αφορούν την περίπτωση της τρομοκρατίας ή κυβερνοεπιθέσεων, φυσικές καταστροφές, σοβαρά ατυχήματα και πολεμικές συγκρούσεις.




Στο κεφάλαιο υπό τον τίτλο «συμβουλές προετοιμασίας σπιτιού» αναγράφονται μερικά από τα προτεινόμενα τρόφιμα και αντικείμενα που πρέπει να υπάρχουν στο σπίτι και θα βοηθήσουν τους κατοίκους να επιβιώσουν: Υγρά μαντηλάκια, ζυμαρικά, κονσέρβες, μπάρες δημητριακών, υπνόσακοι, μάλλινα ρούχα, ραδιόφωνο καθώς και φορτιστής κινητού που λειτουργεί σε αυτοκίνητο.


Το φυλλάδιο προειδοποιεί ακόμη πως, σε περίπτωση μεγάλης κρίσης, θα υπάρχει πρόβλημα με τον ηλεκτρισμό και το σπίτι θα κρυώσει γρήγορα. «Συγκεντρωθείτε σε ένα δωμάτιο, κρεμάστε κουβέρτες στα παράθυρα, καλύψτε το πάτωμα με χαλιά και φτιάξτε μια φωλιά κάτω από ένα τραπέζι για να είστε ζεστά», συμβουλεύει.

Αν δεν υπάρχει ρεύμα, οι άνθρωποι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μην κρυώσουν και να παραμένουν ενημερωμένοι όταν τα συστήματα ενημέρωσης δεν λειτουργούν πλέον.

Παρόμοιες οδηγίες είχαν μοιραστεί κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά η εκτύπωσή τους σταμάτησε τη δεκαετία του 1980, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης που επικαλείται το BBC.













newsbeast.gr

https://katohika.gr/diethni/pos-mporoun-na-proetoimastoun-oi-polites-gia-enan-polemo-i-mia-krisi/?fbclid=IwAR2raCVSKaM34K1mFnHfdRx6LGHnFYIDFaFA_iUq_3tYWipm98d9C1v1Mys

https://kyklwpas.blogspot.com/2020/01/blog