Πέμπτη, Ιανουαρίου 30

Ζ.Κωνσταντοπούλου: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε τον Αλεξάντερ Βίνικ ως δωράκι στον Ε.Μακρόν»

Η συνήγορος υπεράσπισης του Αλεξάντερ Βίνικ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, καταδίκασε την έκδοση του «Mr Bitcoin» στη Γαλλία, ενώ έκανε λόγο για «δωράκι του κ. Μητσοτάκη στον Μακρόν».

Στην καταγγελία ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έδωσε τον Αλεξάντερ Βίνικ ως δωράκι στον Εμανουέλ Μακρόν» προχώρησε η συνήγορος υπεράσπισης του «Mr Bitcoin», Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Τον εξαφάνισαν στην κυριολεξία και τον μετέφεραν στη Γαλλία. Το μόνο αμάρτημά του είναι η τεχνογνωσία που έχει για τα κρυπτονομίσματα» δήλωσε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».

Επανέλαβε δε, ότι πρόκειται για μία «σπάνια τεχνογνωσία». «Είναι όπλο η γνώση του, είναι πολύ χρήσιμος».

Και συμπλήρωσε: «Αν ήμουν κυβέρνηση, θα τον στρατολογούσα. Η γνώση του θα μπορούσε να απελευθερώσει τους ανθρώπους από τη μέγγενη των τραπεζών».

Δεν παρέλειψε μάλιστα, να καταγγείλει ότι «το γεγονός ότι ο Βίνικ είναι Ρώσος τον καθιστά στόχο για τις ΗΠΑ».  Άλλωστε, όπως πρόσθεσε, ο ίδιος Εισαγγελέας που διώκει τον Βίνικ, είναι και αυτός που διώκει τον Τζούλιαν Ασάνζ».

Και επανέλαβε: «Τον απήγαγαν , με τεράστια ευθύνη της κυβέρνησης και της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, η οποία ανταμείφθηκε γι’ αυτό».

Υπενθυμίζεται ότι η κα Σακελλαροπούλου μέχρι πρότινος βρισκόταν στην ηγεσία του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο είχε αναλάβει την υπόθεσης του «Mr Bitcoin».

Το χρονικό της υπόθεσης «Mr Bitcoin»

Ο Αλεξάντερ Βίνικ συνελήφθη το καλοκαίρι του 2017, μετά από αίτημα των ΗΠΑ, κατηγορούμενος για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» μέσω του ψηφιακού νομίσματος Bitcoin.

Παρέμεινε στην Ελλάδα υπό κράτηση για τουλάχιστον 30 μήνες - χωρίς δίκη ή καταδίκη, κάτι το οποίο αντιβαίνει στο Σύνταγμα (ως ανώτατο όριο κράτησης ορίζονται οι 18 μήνες).

Τον Νοέμβριο του 2018, διαμαρτυρόμενος για την κράτησή του, ξεκίνησε απεργία πείνας, η οποία διήρκεσε 88 ημέρες, επιβαρύνοντας σημαντικά την υγεία του.

Μετά την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, για την έκδοσή του στη Γαλλία και μετέπειτα στις ΗΠΑ, ο Αλεξάντερ Βίνικ ανακοίνωσε την εκ νέου έναρξη της απεργίας πείνας.

Αυτή τη στιγμή, ο «Mr Bitcoin» βρίσκεται υπό κράτηση στο Παρίσι, έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα των γαλλικών εισαγγελικών αρχών.