Παρασκευή, Ιανουαρίου 24

Οι πολιτικοί αρχηγοί, τα βουνά και η έλλειψη εθνικής συνεννόησης


Γράφει ο Βαγγέλης Σαρακινός

Σε δύο πράγματα συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί, στο πλαίσιο της ενημέρωσης που κάνει από το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος  Μητσοτακης για το ταξίδι του στις ΗΠΑ, την συνάντηση με τον Τραμπ και την πορεία των εθνικών θεμάτων.
Και αυτά δεν είναι άλλα από το ότι διαφωνούν και ότι οι χειμερινές διακοπές στα βουνά κάνουν καλό στην υγεία, τουλάχιστον των πρωθυπουργών.

Μπροστά στις κάμερες το κλίμα ήταν καλό από όλες τις πλευρές, καθώς διαφάνηκε καλή διάθεση, παρά τις διαφωνίες, στις διαδοχικές συναντήσεις του Μητσοτάκη με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ. Ακολούθησαν οι συναντήσεις με τους Κυριάκο Βελόπουλο και Γιάνη Βαρουφάκη, όπου το κλίμα ήταν ανάλογο.
Πρώτον ενημέρωσε ο πρωθυπουργός τον Αλέξη Τσίπρα και στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, πέρα από τις ευχές για το νέο έτος, συζήτησαν για το “τζετ-λανγκ” από το ταξίδι επιστροφής του κ. Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε τον πρωθυπουργό αν πρόλαβε να ξεκουραστεί. Ο Μητσοτάκης απάντησε «συνηθισμένο το βουνό» και ο Τσίπρας του υπέδειξε φιλικά: «Να πίνεις πολύ νερό και να κάνεις γυμναστική».
Πίσω από τις κλειστές πόρτες, η συνάντηση των δύο ανδρών κράτησε περίπου μία ώρα και δεν έγιναν δηλώσεις αμέσως μετά τη λήξη της. Χαριτολογώντας πάντως σε σχόλια δημοσιογράφων ο Τσίπρας έδωσε το στίγμα αυτών που θα ακολουθούσαν, λέγοντας ότι ο προβληματισμός του δεν έγκειται στο κλίμα της συνάντησης, αλλά στις εξελίξεις.

Δεδομένοι και προβληματισμένοι 

Αυτός ο προβληματισμός έγινε σαφέστερος, λίγη ώρα αργότερα, στις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Αλεξης Τσίπρας είπε ότι εξέφρασε στον πρωθυπουργό την ανησυχία του για την ένταση στην περιοχή, καθώς και για τον «κίνδυνο μιας νέας εθνικής περιπέτειας». Εστίασε, ωστόσο, στην συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ, για την οποία είπε ότι υπογράμμισε στον πρωθυπουργό «την εκκωφαντική σιωπή» όχι μόνο του Αμερικανού προέδρου, αλλά ολόκληρης της αμερικανικής ηγεσίας, «απέναντι στην πιο σοβαρή κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας των τελευταίων 20 ετών».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε επίσης ότι ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη την αναστολή της ψήφισης του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, «μέχρις ότου εξασφαλισθεί η έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα». Ο Τσίπρας δεν εξήγησε, ωστόσο, γιατί ο ίδιος ως πρωθυπουργός δεν εξασφάλισε αυτήν την «έμπρακτη στήριξη» των ΗΠΑ και πέρα από το «3+1» για την συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, που όντως προχώρησε επί των ημερών του.
Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα όσα είχε πει κατά την συζήτηση επί του προϋπολογισμού, όταν, όπως υπενθύμισε, είχε τονίσει ότι «κανείς δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους». Κατηγόρησε μάλιστα τον Μητσοτάκη ότι, ενώ τότε είχε «προσυπογράψει» αυτή τη φράση, στην πράξη έκανε ακριβώς το αντίθετο, υποστηρίζοντας ότι στην συνάντηση με τον Τραμπ ο πρωθυπουργός «έδωσε όσα είχε να δώσει -και με το παραπάνω- πριν καν ζητήσει όσα δικαιούται να πάρει». Ανέφερε τέλος ότι περιμένει «μία σοβαρή τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα της αγοράς των F-35 σε σχέση με το κόστος». Μια αγορά που ο Μητσοτάκης δήλωσε από τις ΗΠΑ ότι θα συζητηθεί, ως ενδεχόμενο, μόλις το επιτρέψει η οικονομική κατάσταση της χώρας.

Άλλα λόγια ...

Τα υπόλοιπα τα ανέλαβαν οι “κύκλοι”. Η κυβέρνηση σχολίασε ότι ο Τσίπρας «δεν ξέρει τι σημαίνει να είσαι σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος» την ώρα που υπάρχουν προκλήσεις. Οι ίδιοι κύκλοι κατηγόρησαν τον πρώην πρωθυπουργό ότι «αντιπολιτεύεται ακόμη και τον εαυτό του», καθώς, σωστά θυμήθηκαν ότι ο Τσίπρας είχε προχωρήσει στη διαπραγμάτευση αυτής της αμυντικής συνεργασίας.
Αυτό που δεν θυμήθηκαν οι κυβερνητικοί κύκλοι είναι ότι είχαν βγει στα κάγκελα τότε για την αμυντική συμφωνία και την αναβάθμιση των F-16, αναγκάζοντας τον Καμμένο να πει στον Μητσοτάκη να πάει στο ΝΑΤΟ και τους Αμερικάνους να εκφράσει τις αντιρρήσεις του. Ο Μητσοτάκης πήγε στο ΝΑΤΟ, πήγε και στην Αμερική, όμως, όπως καταγγέλουν ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν εξέφρασε αντιρρήσεις, αλλά γύρισε με διευρυμμένη την αμυντική συμφωνία και επισπεύδει την ψήφισή της.
Αυτήν την έλλειψη συνεννόησης έθιξε η Φώφη Γεννηματά, από την συνάντηση της οποίας με τον πρωθυπουργό δεν έλειψαν οι αναφορές στα "βουνά". Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την βρήκε ανανεωμένη, σε σχέση με την προηγούμενη συνάντησή τους, και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ του απάντησε «από τα βουνά, στα βαθιά», κανοντάς τον να παραδεχθεί ότι ήταν αναζωογονητική η σύντομη απόδρασή του για σκι.
Η Φώφη Γεννηματά επέμεινε στην πρότασή της για σύγκληση Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, την οποία υπενθύμισε στον πρωθυπουργό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αρκεί η ενημέρωση. Μετά την συνάντηση, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είπε ότι «είναι ώρα να συνεννοηθούμε» και ότι αυτό το μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας πρέπει να περάσει σε όλους τους Έλληνες. Τόνισε μάλιστα και η ίδια ότι «δεν μπορεί να μας έχουν δεδομένους».
Μιλώντας σε συνεργάτες της, ανέφερε επίσης ότι στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό ξεκαθαρίστηκε και συμφωνήθηκε πως αν χρειαστεί να γίνει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αυτή θα αφορά μόνο το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Έγινε επίσης γνωστό ότι  συζητήθηκε και η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων, με την Φώφη Γεννηματά να δηλώνει ανοικτή στη διαπραγμάτευση για προμήθεια των F-35, αλλά αντίθετη σε ένα ράλι εξοπλισμών.

Εκλογή προέδρου και εκλογικός νόμος 

Το ταξίδι στις ΗΠΑ και οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα κυριάρχησαν στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, όπου όμως, συζητήθηκαν και άλλα ζητήματα όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Για το πρώτο, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του «στην επιστροφή ενός συστήματος ανισοτιμίας ψήφου».
Σε ότι αφορά το δεύτερο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον πρωθυπουργό «να σταματήσει τα καλλιστεία επιλογής Προέδρου της Δημοκρατίας», να επισπεύσει την ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου και αμέσως μετά να γίνει σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών «για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής».
Την πρόταση Μητσοτάκη για τον εκλογικό νόμο απέρριψε και η Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας ότι το ΚΙΝΑΛ δεν ψηφίζει το μπόνους των 50 εδρών. Για το θέμα της εκλογής Προέδρου, η ίδια είπε ότι δεν έγινε καμία συζήτηση και επανέλαβε ότι το κόμμα της δεν μπαίνει στην ονοματολογία και επιμένει για υποψήφιο από την κεντροαριστερά.
Να δούμε το πρόσωπο και θα τοποθετηθούμε μετά είπε, από την πλευρά του, μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Βελόπουλος. Ο ίδιος χαρακτήρισε «υποκριτική» τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για την αμυντική συμφωνία, ενώ για τον εκλογικό νόμο είπε ότι πρώτα θα τον μελετήσει και μετά θα εκφράσει άποψη. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε και τον Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας θα ενημερωθεί στις 11 το πρωί της Δευτέρας.
από slpress
 http://teleytaiaexodos.blogspot.com