Τετάρτη, Ιανουαρίου 22

Θάνος Τζήμερος>Ήμουν κι εγώ εκεί--Από πού κι ως πού είναι ακροδεξιός αυτός που λέει όχι στην εισβολή; Ήμουν λοιπόν κι εγώ εκεί, μαζί με πολλά μέλη της Δημιουργίας.

Διότι η αντιμετώπιση της εισβολής δεν είναι θέμα αισθητικής. Είναι θέμα εθνικής επιβίωσης
Τον είχα κόψει τον σύντροφο καμεραμανατζή. Έζεχνε συριζίλα από μακριά.
Όταν με ανακάλυψε και με πλησίασε για να απαθανατίσει την παρουσία μου στη συγκέντρωση του Συντάγματος τού έκανα αυτόν τον μορφασμό σαν να ήξερα το κείμενο που θα συνόδευε τη φωτογραφία.

Από πού κι ως πού είναι ακροδεξιός αυτός που λέει όχι στην εισβολή; Ήμουν λοιπόν κι εγώ εκεί, μαζί με πολλά μέλη της Δημιουργίας. Γιατί πήγαμε;
Για να πούμε ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ. Θα έπρεπε εκεί να βρίσκονται ΟΛΟΙ οι Έλληνες, εκτός ίσως από όσους κερδίζουν χρήματα και ψήφους από την εισβολή.
Μας εξέφρασε η αισθητική της συγκέντρωσης; Όχι. Μας εξέφρασαν οι ομιλίες (ενός δημοτικού συμβούλου της Θράκης, μιας δικηγόρου κι ενός καθηγητή του Δημοκρίτειου); Όχι, διότι δεν περιορίστηκαν στο θέμα της συγκέντρωσης.
Προσπάθησαν, μια και βρήκαν ευκαιρία, να πουν λίγο απ’ όλα. Μας εξέφρασε το ότι η συγκέντρωση διέκοψε την κυκλοφορία στη Φιλελλήνων;
Όχι, διότι θα μπορούσε να γίνει επί της πλατείας Συντάγματος. Εκτός αν είχε έρθει όλη η Ελλάδα και δεν χώραγε.
Αλλά δεν ήρθε. Ηταν παραδίπλα στις ψησταριές και τις καφετέριες. Ναι, αλλά οι πολιτικοποιημένοι, αυτοί που κάνουν κατά χιλιάδες like σε κείμενα κατά της εισβολής; Ούτε αυτοί ήρθαν.



Φαντάζομαι γιατί. Για να μην είναι μαζί με ανθρώπους που δεν ταιριάζουν τα χνώτα τους. Υπήρχαν αρκετοί τέτοιοι στο Σύνταγμα.
Και γραφικοί και ψεκασμένοι και Ελληναράδες και κάτι καλόπαιδα που έδειραν τον δημοσιογράφο. Υπήρχαν όμως και πολλοί άλλοι. Σοβαροί, αξιοπρεπείς πολίτες που ήρθαν στο πρώτο (!) συλλαλητήριο με θέμα αποκλειστικά την εισβολή, που διοργανώθηκε στη χώρα, μετά από 5 τουλάχιστον χρόνια αθρόων καθημερινών “αφίξεων”.
Θα μπορούσε να έχει διοργανωθεί πολύ νωρίτερα.
Να το έχει διοργανώσει ένας “σοβαρός” φορέας.
Ένα think tank, ένα πανεπιστήμιο, ένα ίδρυμα ή ένα κοινοβουλευτικό κόμμα. Αυτά όμως σφυρίζουν αδιάφορα ή χειροκροτούν την πολυπολιτισμικότητα που επελαύνει. Κι έτσι το διοργάνωσε “επιτροπή πολιτών”, η οποία το διευκρίνισε: δεν θα μιλήσει κανένας πολιτικός, διότι δεν θέλουμε να καπελωθεί η εκδήλωση από κόμματα.
Αυτή η δέσμευση – που τηρήθηκε – ήταν για μας αρκετή για να είμαστε εκεί. Διότι η αντιμετώπιση της εισβολής δεν είναι θέμα αισθητικής.
Είναι θέμα εθνικής επιβίωσης.
Θάνος Τζήμερος



ΗΜΟΥΝ ΚΙ ΕΓΩ ΕΚΕΙ
Τον είχα κόψει τον σύντροφο καμεραμανατζή. Έζεχνε συριζίλα από μακριά. Όταν με ανακάλυψε και με πλησίασε για να απαθανατίσει την παρουσία μου στη συγκέντρωση του Συντάγματος τού έκανα αυτόν τον μορφασμό σαν να ήξερα το κείμενο που θα συνόδευε τη φωτογραφία. Από πού κι ως πού είναι ακροδεξιός αυτός που λέει όχι στην εισβολή; Ήμουν λοιπόν κι εγώ εκεί, μαζί με πολλά μέλη της Δημιουργίας. Γιατί πήγαμε; Για να πούμε ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ. Θα έπρεπε εκεί να βρίσκονται ΟΛΟΙ οι Έλληνες, εκτός ίσως από όσους κερδίζουν χρήματα και ψήφους από την εισβολή.
Μας εξέφρασε η αισθητική της συγκέντρωσης; Όχι. Μας εξέφρασαν οι ομιλίες (ενός δημοτικού συμβούλου της Θράκης, μιας δικηγόρου κι ενός καθηγητή του Δημοκρίτειου); Όχι, διότι δεν περιορίστηκαν στο θέμα της συγκέντρωσης. Προσπάθησαν, μια και βρήκαν ευκαιρία, να πουν λίγο απ' όλα. Μας εξέφρασε το ότι η συγκέντρωση διέκοψε την κυκλοφορία στη Φιλελλήνων; Όχι, διότι θα μπορούσε να γίνει επί της πλατείας Συντάγματος. Εκτός αν είχε έρθει όλη η Ελλάδα και δεν χώραγε.
Αλλά δεν ήρθε. Ηταν παραδίπλα στις ψησταριές και τις καφετέριες. Ναι, αλλά οι πολιτικοποιημένοι, αυτοί που κάνουν κατά χιλιάδες like σε κείμενα κατά της εισβολής; Ούτε αυτοί ήρθαν. Φαντάζομαι γιατί. Για να μην είναι μαζί με ανθρώπους που δεν ταιριάζουν τα χνώτα τους. Υπήρχαν αρκετοί τέτοιοι στο Σύνταγμα. Και γραφικοί και ψεκασμένοι και Ελληναράδες και κάτι καλόπαιδα που έδειραν τον δημοσιογράφο. Υπήρχαν όμως και πολλοί άλλοι. Σοβαροί, αξιοπρεπείς πολίτες που ήρθαν στο πρώτο (!) συλλαλητήριο με θέμα αποκλειστικά την εισβολή, που διοργανώθηκε στη χώρα, μετά από 5 τουλάχιστον χρόνια αθρόων καθημερινών "αφίξεων". Θα μπορούσε να έχει διοργανωθεί πολύ νωρίτερα. Να το έχει διοργανώσει ένας "σοβαρός" φορέας. Ένα think tank, ένα πανεπιστήμιο, ένα ίδρυμα ή ένα κοινοβουλευτικό κόμμα. Αυτά όμως σφυρίζουν αδιάφορα ή χειροκροτούν την πολυπολιτισμικότητα που επελαύνει. Κι έτσι το διοργάνωσε "επιτροπή πολιτών", η οποία το διευκρίνισε: δεν θα μιλήσει κανένας πολιτικός, διότι δεν θέλουμε να καπελωθεί η εκδήλωση από κόμματα.
Αυτή η δέσμευση - που τηρήθηκε - ήταν για μας αρκετή για να είμαστε εκεί. Διότι η αντιμετώπιση της εισβολής δεν είναι θέμα αισθητικής. Είναι θέμα εθνικής επιβίωσης.
Θάνος Τζήμεροςhttps://kourdistoportocali.com/news-desk/thanos-tzimeros-gt-imoyn-ki-ego-ekei/