Παρασκευή, Ιανουαρίου 31

Μετατρέποντας σε κέρδος το ηθικό των υπαλλήλων

Μετατρέποντας σε κέρδος το ηθικό των υπαλλήλων
Του Richard Branson 
Ερ.: Μετά από μια δεκαετία στρατιωτικής θητείας, γνωρίζω τη σημασία των άυλων στοιχείων όπως το ηθικό και η προσωπική ανάπτυξη. Στην πραγματικότητα, έχω ξεκινήσει μια συμβουλευτική εταιρεία που θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη αυτών των άυλων στοιχείων, αξιοποιώντας παράλληλα την ολοένα και αυξανόμενη τάση για εταιρική ευημερία.
Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζω είναι η αποτελεσματική προσπάθεια μετατροπής του άυλου σε απτό, προκειμένου να δημιουργήσω μια βάση πελατών. Πώς υπολογίζετε τα άυλα στοιχεία στις επιχειρήσεις σας; Πώς μπορώ να βοηθήσω άλλες εταιρείες να δουν ότι η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό τους θα προσφέρει ώθηση στη κερδοφορία τους;

— Remy LeGuin
Απ.: Η επιτυχία στο επιχειρείν απαιτεί την κατανόηση όλων των ειδών άυλων στοιχείων, ιδιαίτερα των πιο ευχάριστων στοιχείων της εργασίας, όπως η ομαδική συνεργασία και η διατήρηση υψηλού ηθικού. Ο στόχος σας, το να κάνεις τις επιχειρήσεις πιο κερδοφόρες βοηθώντας τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους, είναι σπουδαίος και θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά προσοδοφόρος. Για τα επόμενα βήματά σας, πρέπει να κάνετε λίγη έρευνα και να πάρετε κάποιες αποφάσεις.
Ακολουθούν μερικά δεδομένα που ίσως φανούν χρήσιμα: Μια μελέτη της Gallup το 2017 διαπίστωσε ότι, διεθνώς, μόνο το 15% των εργαζομένων αισθάνονται αφοσιωμένοι στη δουλειά τους. Άλλη έρευνα της Gallup διαπίστωσε ότι οι εταιρείες στο ανώτερο 25% με τους πιο αφοσιωμένους εργαζομένους, στη σύγκριση με το χαμηλότερο 25%, είχαν 22% υψηλότερη κερδοφορία, 10% υψηλότερες αξιολογήσεις πελατών και 48% λιγότερα περιστατικά που είχαν να κάνουν με την ασφάλεια.
Πώς μπορούν οι επιχειρήσεις να αυξήσουν την αφοσίωση; Ένα εύστοχο άρθρο των "New York Times" περιλάμβανε μια έρευνα που έγινε σε περισσότερους από 12.000 εργαζόμενους, η οποία ανέδειξε τέσσερις καταλύτες: Τον φυσικό (να υπάρχει η δυνατότητα ξεκούρασης), τον συναισθηματικό (να νιώθει ο εργαζόμενος ότι τον εκτιμούν), τον νοητικό (να υπάρχει η δυνατότητα αυτόνομης εργασίας) και τον πνευματικό (να νιώθει ο υπάλληλος ότι υπηρετεί έναν υψηλότερο σκοπό).
Στη Virgin, προσεγγίζουμε όλους αυτούς τους τομείς. Παρέχουμε στους ανθρώπους μας πραγματική αυτονομία και γιορτάζουμε τα επιτεύγματά τους με την αναγνώριση εκείνων που προσφέρουν περισσότερο, την ανάδειξη των πρεσβευτών του brand στα εσωτερικά ενημερωτικά μας δελτία και με την οργάνωση πάρτι προς τιμήν μεμονωμένων υπαλλήλων. Τα ενημερωτικά δελτία και τα πάρτι παρέχουν επίσης πληροφορίες σχετικά με το γιατί κάνουμε ό,τι κάνουμε και τι έχουμε πετύχει. Ενθαρρύνουμε τους εργαζόμενους να επωφελούνται από τις ευέλικτες ώρες εργασίας: Έχουν το ελεύθερο να επιλέγουν εναλλακτικά ωράρια, να εργάζονται από το σπίτι ή να εργάζονται σε κάποιο άλλο από τα γραφεία μας. Επίσης, ενθαρρύνουμε τη σωματική άσκηση μέσω εκπτώσεων στα γυμναστήρια και, στη Βρετανία, με την παροχή φορολογικών κινήτρων για να να έρχονται περισσότεροι εργαζόμενοι με ποδήλατο στη δουλειά.
Για να μάθουμε αν αυτό που κάνουμε είναι αποτελεσματικό, λαμβάνουμε υπόψη τα σχόλια των υπαλλήλων μας, τα οποία συγκεντρώνουμε μέσω απλών συνομιλιών και μέσω ερευνών ικανοποίησης. Υπολογίζουμε επίσης την επιτυχία μέσω των αναφορών, καθώς δεν υπάρχει καλύτερη διαφήμιση από έναν υπάλληλο που αναφέρει σε έναν φίλο ή έναν συγγενή ότι μια εταιρεία αποτελεί εξαιρετικό μέρος για να εργαστεί κανείς.
Πώς μπορείτε να βοηθήσετε άλλες εταιρείες να δουν ότι η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο θα επηρεάσει θετικά την κερδοφορία τους; Πρώτον, ας αναγνωρίσουμε ότι μπορεί να είναι δύσκολο να πειστούν οι άνθρωποι για την επίδραση των άυλων στοιχείων. Μελετήστε τι κάνουν οι άλλες επιχειρήσεις στον τομέα που σας ενδιαφέρει (η Virgin Pulse είναι μια εταιρεία με παρόμοιο τρόπο σκέψης). Τι λύσεις προσφέρουν;
Μόλις έχετε σχηματίσει την πρότασή σας, θα πρέπει να εστιάσετε στον καλύτερο δυνατό τρόπο που μπορείτε να την επικοινωνήσετε. Μια λύση είναι να το κάνετε προσωπικό: Όταν προωθείτε την ιδέα σας σε πιθανούς πελάτες, προσφερθείτε να τους δώσετε μια έρευνα ικανοποίησης των εργαζομένων - ο πελάτης συνήθως εκπλήσσεται από τα αποτελέσματα.
Μην τους μιλήσετε, όμως, για αριθμούς: Μια συναισθηματικά φορτισμένη παρουσίαση είναι πάντα πιο αποτελεσματική από μια λεπτομερή παρουσίαση PowerPoint. Εάν έχετε ιστορίες να μοιραστείτε για το πώς η δουλειά σας έχει οδηγήσει σε μεγάλη ανταπόκριση των εργαζομένων και αναφορές, αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μετατρέψετε τα άυλα στοιχεία σε ξεκάθαρα αποδεικτικά στοιχεία. Στόχος σας πρέπει να είναι να καταπιαστείτε με ό,τι πραγματικά ενδιαφέρει τους ακροατές σας, και όχι μόνο με την κερδοφορία, και στη συνέχεια να υποστηρίξετε αυτό το πάθος με μερικούς ξεκάθαρους και προσεκτικά επιλεγμένους αριθμούς.
Πάνω από όλα, πρέπει να πιστέψετε στην υπηρεσία σας και τη δυνατότητά της να βοηθήσει τις εταιρείες τις οποίες προσεγγίζετε. Μην έχετε στόχο απλώς να επωφεληθείτε από τις όποιες δημοφιλείς λέξεις σχετίζονται με το μάνατζμεντ εκείνη τη περίοδο: Οι δυνητικοί πελάτες σας θα αισθανθούν πόσο επιφανειακή είναι η ανησυχία σας για το θέμα. Αντιθέτως, επικεντρωθείτε σε τομείς που πιστεύετε, όπως η βελτίωση ηθικού και η επίτευξη προσωπικής ανάπτυξης, επειδή αυτό θα σας βοηθήσει να μιλήσετε μέσα από την καρδιά σας και να κερδίσετε τους πελάτες σας.
Η επιτυχία στο επιχειρείν έχει να κάνει με ανθρώπους, ανθρώπους, ανθρώπους. Σε όποιο κλάδο και αν βρίσκεται μια εταιρεία, οι εργαζόμενοί της αποτελούν το μεγαλύτερο ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα. Όπως δήλωσε ο ιδρυτής και κάποτε διευθύνων σύμβουλος της Virgin Pulse, Chris Boyce: "Είναι εκείνοι που δημιουργούν τη μαγεία – αρκεί να ικανοποιούνται οι ανάγκες τους".
Remy, εδώ έρχεστε εσείς: Για να βοηθήσετε να υπάρξει η μαγεία. Ελπίζω να καταφέρεις να βγάλεις έναν άσο από το μανίκι. Καλή τύχη!
* O Richard Branson είναι ο ιδρυτής της Virgin Group και εταιρειών όπως οι Virgin Atlantic, Virgin America, Virgin Mobile και Virgin Active. Διατηρεί blog στη διεύθυνση www.virgin.com/richard-branson/blog. Ακολουθήστε τον στο Twitter στο twitter.com/richardbranson
© 2020 Richard Branson. Διατίθεται από το "The New York Times Licensing Group"
 https://www.capital.gr/o-richard-branson