Δευτέρα, Ιανουαρίου 6

Η κακοκαιρία σαρώνει την Ελλάδα

Ο Ηφαιστίωνας, με δυνατούς ανέμους, ραγδαίες βροχές και σφοδρές χιονοπτώσεις, σαρώνει την Ελλάδα από άκρη σε άκρη. Έκλεισε δρόμους, «χτύπησε» σε αεροδρόμια και λιμάνια, προκάλεσε διακοπή ρεύματος σε πολλές περιοχές και έβαλε σε κίνδυνο κάποιους τολμηρούς οι οποίοι αψήφισαν
τις προειδοποιήσεις για τον σφοδρό χιονιά, όπως η περίπτωση του κωπηλάτη στην Αρτέμιδα, που έθεσε σε συναγερμό το λιμενικό, αλλά ευτυχώς, εντοπίστηκε σώος μετά από λίγη ώρα.
Φορτηγό πλοίο με 22 άτομα πλήρωμα έμεινε ακυβέρνητο και υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, λόγω απώλειας του πηδαλίου στη θαλάσσια περιοχή βορειανατολικά του ακρωτήριου Μαλέα. Αεροπλάνα αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στα αεροδρόμια εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, ενώ περιοχές της Αττικής, (Παλλήνη, Πεντέλη, Ασπρόπυργος), χωριά της Θήβας, και τα νησιά Άνδρος και Τήνος, έμειναν χωρίς ρεύμα, με τον ΔΕΔΔΗΕ να δίνει μάχη για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.
Τελικά, οι βλάβες στα νησιά αποκαταστάθηκαν όπως ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ, λίγο μετά τις 4.00 το απόγευμα.

Πολλά χωριά επίσης του δήμου Κύμης Αλιβερίου και σε ένα μεγάλο τμήμα της έδρας του δήμου, το Αλιβέρι, είχαν διακοπή ρεύματος στις 9,30 περίπου το πρωί. Εκεί, πλέον η βλάβη έχει αποκατασταθεί.
Το χιόνι μπλόκαρε τους δρόμους σε Υμηττό και Πεντέλη
Στο μεταξύ, λόγω της χιονόπτωσης, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων, σύμφωνα με την αστυνομία, στην περιοχή Καλοπούλα του Υμηττού, ενώ το ίδιο συνέβη νωρίτερα και στην περιφερειακή οδό Πεντέλης - Νέας Μάκρης, από το ύψος του Αγίου Πέτρου έως το Στρατιωτικό Νοσοκομείο Πεντέλης 414 και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
Παράλληλα, σύμφωνα με την αστυνομία, μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Κατσιμιδίου προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία (από το ύψος του εστιατορίου "Θέα), καθώς και από το 5ο χλμ της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών - Θήβας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάνδρα και από το 27ο χλμ της ίδιας οδού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην περιοχή Κάζα.
Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών - Πως θα επιστρέψουν οι εκδρομείς
Στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την κακοκαιρία, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των φορτηγών οχημάτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου μόνο για το τμήμα της εθνικής οδού από Λάρισα έως Αθήνα και για τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Παράλληλα, λόγω της επιστροφής των εκδρομέων, σήμερα, Δευτέρα και αύριο, Τρίτη, από 15:00 έως 21:00, ισχύει για τα προαναφερόμενα φορτηγά, μόνο για το ρεύμα εισόδου, η εξής απαγόρευση:
Στον αυτοκινητόδρομο Α8 (Αθήνα - Πάτρα), στο ρεύμα προς Αθήνα, από τα Διόδια Ρίου (Χ.Θ. 199+660) μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας (Χ.Θ. 26+500).
Στον αυτοκινητόδρομο Α1 (Αθήνα - Θεσσαλονίκη Εύζωνοι), στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον κόμβο Λεπτοκαρυάς (Χ.Θ. 410+359) μέχρι τα διόδια Μακρυχωρίου (Χ.Θ. 374+291), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας (Χ.Θ. 242+479) μέχρι τον κόμβο Ροδίτσας (Λαμία) (Χ.Θ. 212+625) και από τη διασταύρωση του Μπράλου (Χ.Θ. 203+065) μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) (Χ.Θ. 27+960)
Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών - Θεσσαλονίκης από το 34ο χιλιόμετρο μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης.
Στον αυτοκινητόδρομο Α11 (Σχηματάρι - Χαλκίδα), στο ρεύμα προς Σχηματάρι, από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (Χ.Θ. 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τον αυτοκινητόδρομο Α1 (Χ.Θ. 65+820).
Στην Εθνική Οδό Καβάλας - Θεσσαλονίκης από τη διασταύρωση Λέων Αμφίπολης (Χ.Θ. 97+550) μέχρι το 11ο χλμ. (Χ.Θ.11+340) αυτής.
Στον αυτοκινητόδρομο Α5 (Ιόνια Οδός), στο ρεύμα προς Αντίρριο, από το τέλος της Ιόνιας Οδού (Χ.Θ. 200+991) έως τη γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» (Χ.Θ. 0+000).
Στον αυτοκινητόδρομο Α7 (Κεντρικής Πελοποννήσου), στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον Ισόπεδο Κυκλικό Κόμβο Σπάρτης (Χ.Θ. 240+800) (Περιμετρική Καλαμάτας) έως τον Α/Κ Κορίνθου (Χ.Θ. 85+300).
Στον Αυτοκινητόδρομο Α71 (Λεύκτρο - Σπάρτη), στο ρεύμα προς Λεύκτρο, από Α/Κ Σπάρτης (Χ.Θ. 45+000) έως τον Α/Κ Λεύκτρου (0+000).
O Ηφαιστίωνας «χτύπησε» τις πτήσεις και ακτοπλοϊκά δρομολόγια
Αεροπλάνο που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Ηράκλειο υποχρεώθηκε να επιστρέψει στα Σπάτα λόγω καιρικών συνθηκών. Ενώ, συναγερμός σήμανε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» όταν ο πιλότος αεροπλάνου σε πτήση από Θεσσαλονίκη για Χίο ζήτησε εκτάκτως άδεια για προσγείωση. Η άδεια του εδόθη και όλα κύλησαν ομαλά.

Στο μεταξύ, πλοίο των Μινωικών γραμμών που αναχώρησε το βράδυ της Κυριακής από το λιμάνι του Ηρακλείου έφτασε στον Πειραιά δύο ώρες νωρίτερα για να «προλάβει» την κακοκαιρία.
Οι επιβάτες αποβιβάστηκαν στο Λιμάνι του Πειραιά στις 4 το πρωί της Δευτέρας.
Δυτική Μακεδονία: Άνοιξε η Εγνατία οδός για την κυκλοφορία των φορτηγών
Με νεότερη ανακοίνωση της η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας γνωστοποιεί την άρση της προσωρινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνων και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας, στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στις Περιφερειακές Ενότητες, Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης, Φλώρινας που είχε επιβληθεί εξαιτίας της κακοκαιρίας από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου .
Σε ότι αφορά την κίνηση των οχημάτων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Περιφέρειας η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ελαστικών χιονιού ή αντιολισθητικών αλυσίδων.
Η κυκλοφορία των οχημάτων στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού (Α-27) Νίκης-Φλώρινας, καθώς και σε όλο το Εθνικό και υπόλοιπο Επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.
Αποκαθίσταται η κυκλοφορία στα Καλάβρυτα και στο ορεινό δίκτυο της Αχαΐας - Προβλήματα σε Αιτωλοακαρνανία Αρκαδία και Κορινθία

Σε εξέλιξη βρισκόταν από τις 6.00 το πρωί μεγάλη επιχείρηση των εκχιονιστικών μηχανημάτων στην Αχαΐα, για τον αποχιονισμό του ορεινού οδικού δικτύου των Καλαβρύτων και της Αιγιαλείας και την ταυτόχρονη αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Γυφτάκης, έχει ήδη αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων στο δρόμο Πούντας - Καλαβρύτων, καθώς και στους δρόμους Πατρών - Καλαβρύτων, μέσω Χαλανδρίτσας και Καλαβρύτων - Κλειτορίας, μέσω Λουσών.
Παράλληλα, όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Νίκος Γυφτάκης, είναι σε εξέλιξη ο αποχιονισμός των επαρχιακών οδών Καλαβρύτων - Αιγίου, μέσω Φτέρης, Ακράτας - Ζαρούχλας και το τμήμα της εθνικής οδού Πατρών - Τρίπολης στην περιοχή της δημοτικής ενότητας Αροανίας, στα Καλάβρυτα.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της Πολιτικής Προστασίας, εκτιμάται ότι είναι θέμα χρόνου η αποκατάσταση της κυκλοφορίας στους προαναφερθέντες δρόμους.
Στο μεταξύ, στην Αιτωλοακαρνανία, βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση για τον αποχιονισμό τμημάτων του οδικού δικτύου της ορεινής Ναυπακτίας, ενώ μόνο με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων γίνεται η κίνηση των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Καλλιθέας - Προυσού από το 12ο έως το 18ο χιλιόμετρο.