Τετάρτη, Ιανουαρίου 8

Αυτοάνοσα νοσήματα: Πως σχετίζονται με την εντερική χλωρίδα

Αυτοάνοσα νοσήματα: Πως σχετίζονται με την εντερική χλωρίδα
φ
Οι ερευνητές συνεχώς διερευνούν την συσχέτιση της εντερικής χλωρίδας με παθολογικές καταστάσεις.
Φαίνεται πραγματικά είμαστε ό, τι τρώμε.
Σε ένα πρόσφατο άρθρο “Emerging Concepts on the Gut Microbiome and Multiple Sclerosis,” οι συγγραφείς Justin Glenn και Ellen Mowry, από το Johns Hopkins University School of Medicine, κάνουν μια ανασκόπηση σε ότι αφορά τη συσχέτιση μεταξύ βακτηρίων εντέρου και αυτοάνοσων νοσημάτων
.
Ως μέρος του πεπτικού συστήματος η εντερική χλωρίδα του ανθρώπου περιέχει περισσότερα βακτήρια από οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος. Η χλωρίδα του εντέρου (εντερική μικροχλωρίδα, ή γαστρεντερική μικροχλωρίδα) είναι μια σύνθετη κοινότητα μικροοργανισμών που ζουν στο πεπτικό σύστημα του ανθρώπου, είτε σε άλλα ζώα, ή ακόμη και σε έντομα.

Σε αυτή τη χλωρίδα συνυπάρχουν “καλά” και “κακά” βακτήρια.

Παρότι η εντερική χλωρίδα αναπτύσσεται στα δυο πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου, η σύνθεση μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου και έτσι δημιουργείται μια ανισορροπία στα βακτήρια.
Τα εντερικά βακτήρια μπορεί αλλάξουν πληθυσμό και να αλλάξει η ισορροπία του πληθυσμού τους. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ορισμένους παράγοντες, όπως το χρόνιο στρες, η υπερκατανάλωση αλκοολούχων ποτών, οι περιβαλλοντικοί ρύποι, φτωχές διατροφικές επιλογές, μεγάλος πληθυσμός candida, ή μαγιά, και η χρήση ορισμένων φαρμάκων, σύμφωνα με την Liz Lipski Ph.D., ΚΝΣ, CHN, συγγραφέας του βιβλίου «Digestive Wellness».

Ανεξέλεγκτη χρήση αντιβίωσης και επιπτώσεις στο Μικροβίωμα 

Όταν τα βακτήρια διαταράσσονται τότε είναι πιθανό να οδηγηθούμε σε μια κατάσταση που ονομάζεται Διαρρέον Εντερικό Σύνδρομο. Το σύνδρομο αυτό είναι η καταστροφή της ακεραιότητας του εντερικού τοιχώματος.
Στο σημείο που καταστρέφεται το εντερικό τοίχωμα δίνεται η δυνατότητα να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος τοξίνες και άπεπτα σωματίδια. Το σύνδρομο αυτό συνδέεται με πολλές χρόνιες ασθένειες όπως, όπως ο διαβήτης, ο λύκος, και ΣΠ.
Τα συμπτώματα είναι ευρέως διαδεδομένα και περιλαμβάνουν φούσκωμα, αέρια, κράμπες, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD), καθώς και κούραση, ευαισθησίες τροφίμων, πόνος στις αρθρώσεις, κατήφεια, ευερεθιστότητα, αϋπνία, και προβλήματα του δέρματος, όπως το έκζεμα και η ψωρίαση.

Διαρρέον έντερο: Σημάδια που υποδεικνύουν ότι πάσχετε και Αντιμετώπιση 

Παρά το γεγονός ότι η ερευνητική κοινότητα ασχολείται με το Διαρρέον Εντερικό Σύνδρομο εξακολουθεί να αποτελεί ιατρικό μυστήριο. Αν παρουσιάζεται τα συμπτώματα απευθυνθείτε στο γιατρό ή το διαιτολόγο σας για την αντιμετώπιση τους καθώς και για τη ρύθμιση της εντερικής χλωρίδας.
Προσθέστε προβιοτικά και πρεβιοτικά στη διατροφή, κάντε αλλαγές στον τρόπο ζωής για να μειώσει στο στρες και την πίεση. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να κάνουν σημαντικές βελτιώσεις στην εντερική χλωρίδα. Καλό είναι να αποφεύγουμε λιπαρά και υδατάνθρακες, καθώς φαίνεται ότι ο δυτικός τρόπος ζωής (καθιστική ζωή, διατροφή υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά και απλούς υδατάνθρακες).

Ο δυτικός τρόπος ζωής ΣΚΟΤΏΝΕΙ 

“Τροφή-Φάρμακο”: Μία διευκρίνιση. Το πρόβλημα ΔΕΝ είναι τα κορεσμένα λιπαρά (εκτός εάν υπερκαταναλώνονται): Αθώα τα παραδοσιακά ζωικά λίπη. Οι «οδηγίες» ήταν λάθος 
Τα κορεσμένα ήταν ανέκαθεν στις διατροφικές μας επιλογές και συνήθειες και δεν είναι ίδιον την δυτικής διατροφής, όπως τα καταστρεπτικά τρανς λιπαρά, τα οποία πράγματι δημιουργούν προβλήματα στην υγιεία: Τρανς λιπαρά-Μαργαρίνες-Υδρογωνομένα φυτικά έλαια: Παρεμποδίζουν βιοχημικές αντιδράσεις ζωτικής σημασίας στο σώμα 
Η σύνδεση μεταξύ εντερικής χλωρίδας και αυτοάνοσων νοσημάτων είναι δεδομένη, μένουν όμως πολλά να διευκρινιστούν ακόμη για αυτά τα νοσήματα.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να φροντίζουμε τη διατροφή μας καταναλώνοντας λαχανικά και φρούτα πλούσια σε φυτικές ίνες και να διαχειριζόμαστε το άγχος με σωματική δραστηριότητα. Η χρήση συμπληρωμάτων προβιοτικών και πρεβιοτικών είναι ωφέλιμη αλλά πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του θεραπευτή μας.
Άσκηση & διατροφή το «δίπολο» του ευ ζην 
«Φάρμακο» η μεσογειακή διατροφή, αλλά του 1960 που ελάχιστοι Έλληνες πλέον ακολουθούν 
Πηγή: metavolomiki.gr
https://www.proionta-tis-fisis.com/aftoanosa-