Τετάρτη, Ιανουαρίου 29

Μπάχαλο στην κυβέρνηση με Σαμαρά: Δεν έδωσα και δεν δίνω εξηγήσεις σε κανέναν

photo: Eurokinissi

photo: Eurokinissi
Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού ρίχνυν λάδι στη φωτιά κι ενώ το θέμα είχε «κλείσει» μέσω διαρροών κύκλων της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ: Διαψεύδουν πως ο πρώην πρωθυπουργός έδωσε εξηγήσεις για την απουσία του από τη Βουλή.
Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν απών κατά την ψηφοφορία για την τροπολογία που έσωσε ΠΑΟΚ και Ξάνθη από τον υποβιβασμό και η απουσία του συζητήθηκε. Αρικώς πληροφορίες ήθελαν
να έχει προηγηθεί επικοινωνία με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρο Καλαφάτη.
Ωστόσο, συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά ανέφεραν στο ΑΠΕ τότι «ο κ. Αντώνης Σαμαράς ούτε έδωσε εξηγήσεις, ούτε του ζητήθηκαν, ούτε θα μπορούσαν να του έχουν ζητηθεί».
Είχε προηγηθεί νωρίτερα η διαρροή κυβερνητικών κύκλων από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ σύμφωνα με την οποία «ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε με τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ κ. Σταύρο Καλαφάτη και τον ενημέρωσε για τους λόγους της απουσίας του από τη σημερινή ονομαστική ψηφοφορία της τροπολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στη Βουλή. Οι λόγοι της απουσίας του ήταν προσωπικοί».

Η ψηφοφορία για ΠΑΟΚ - Ξάνθη στη Βουλή

Στην τροπολογία για την τροπολογία μετείχαν 246 βουλευτές, οι 156 υπέρ και οι 90 κατά. Η ψηφοφορία, η οποία έγινε ηλεκτρονικά. Η κυβέρνηση είχε θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές της, ενώ ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση απείχαν.
Από τους 158 βουλευτές της ΝΔ απουσίαζαν δύο. Ο Γιώργος Βαγιωνάς ο οποίος, έστειλε επιστολή - που δεν προσμετράται - με την οποία δήλωνε ότι θα υπερψήφιζε αν ήταν στη Βουλή και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να αναλάβει έκτακτη νομοθετική πρωτοβουλία και να ακυρώσει την ποινή υποβιβασμού εμπλεκομένων σε υπόθεση πολυϊδιοκτησίας, όπως αυτή του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης.
Η σχετική τροπολογία, η οποία έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου του 2019, προβλέπει αφαίρεση 5 έως 10 βαθμών στις εμπλεκόμενες καταδικασθείσες ομάδες.
Την τροπολογία παρουσίασε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, που τη χαρακτήρισε «εύλογο εξορθολογισμό των κυρώσεων» για την πολυϊδιοκτησία στο ποδόσφαιρο.
Η Λίνα Μενδώνη ανέφερε: «Με την τροπολογία επιχειρείται στην ουσία ένας εύλογος εξορθολογισμός των κυρώσεων σε περιπτώσεις παράβασης των διατάξεων περί πολυϊδιοκτησίας.
Η ρύθμιση σέβεται την αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο των οργάνων που θα εφαρμόσουν τη ρύθμιση. Αυτό που αλλάζει είναι ο βαθμός επιμέτρησης της ποινής. Οταν απειλείται με διχασμό η κοινωνία που είναι τραυματισμένη από το πρόσφατο παρελθόν και προσπαθεί να ανακάμψει, η ανάληψη πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση είναι αναγκαία.
Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή και να μην επιτρέψει το διχασμό για ένα ποδοσφαιρικό θέμα. Αυτό είναι πρώτιστο μέλημά μας. Στην παρούσα φάση η χώρα έχει να αντιμετωπίσει κρίσιμα θέματα, που δεν μας αφήνουν περιθώρια για νέο διχασμό μεταξύ των πολιτών».
    dikaiologitika.gr