Ρύζι και αρσενικό. Αναθεωρείται η επιλογή ρυζάλευρου ως πρώτη τροφή

 ryzi-kai-arseniko-anatheoreitai-i-epilogi-ryzalevrou-os-proti-trofi
από ·

Αναθεωρείται η επιλογή του ρυζάλευρου ως πρώτη τροφή…
Όταν έρθει η ώρα για τα μωρά να εισαχθούν στις στερεές τροφές, πολλοί γονείς επιλέγουν για το μωρό δημητριακά και ιδιαίτερα εκείνα που έχουν βάση το ρύζι. Εδώ και χρόνια, οι παιδίατροι συστήνουν η πρώτη τροφή των βρεφών να είναι ενισχυμένη με σίδηρο και προτείνουν το ρυζάλευρο, το οποίο ενέχει χαμηλό κίνδυνο για αλλεργική αντίδραση.
Ας ευχηθούμε να μην έχει ανάλογη… ενίσχυση σιδήρου: Σχολικό Πείραμα ΣΟΚ αποκαλύπτει με τι… εμπλουτίζουν τα δημητριακά

Πρόσφατα, έχουν διατυπωθεί ανησυχίες σχετικά με τα επίπεδα του αρσενικού στο ρύζι, καθώς και άλλα προϊόντα με βάση το ρύζι.

Νέα έρευνα από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) είχε ως αποτέλεσμα η Υπηρεσία καθώς και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP), να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στο θέμα των δημητριακών ρυζιού και των παραγώγων του, προσφέροντας περισσότερες προτάσεις σχετικά με την εισαγωγή των στερεών τροφών στο μωρό.

Τι είναι το αρσενικό;

Το αρσενικό είναι ένα χημικό στοιχείο του φλοιού της γης, παρόν στο κάθε τι γύρω μας, τόσο σε οργανική όσο και ανόργανη μορφή. Και οι δύο μορφές μπορεί να βρίσκονται στο νερό, τον αέρα, το έδαφος και τα τρόφιμα.
Το ανόργανο αρσενικό, η πιο τοξική μορφή του, απελευθερώνεται στο περιβάλλον από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η καύση του άνθρακα, του πετρελαίου, της βενζίνης, και το ξύλο, τα ορυχεία και η χρήση των ενώσεων του αρσενικού που περιέχουν σε φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα και τα συντηρητικά ξύλου.


Η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) περιγράφει το ανόργανο αρσενικό ως καρκινογόνο παράγοντα. Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει το ανόργανο αρσενικό με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, καθώς και καρκίνο του προστάτη, του ήπατος, της ουροδόχου κύστης, των νεφρών, των ρινικών διόδων, και τους πνεύμονες.
Για τα παιδιά, η μακροχρόνια έκθεση μπορεί να προκαλέσει χαμηλότερα επίπεδα στον δείκτη νοημοσύνης (ΙQ). Επίσης, η έκθεσή τους σε αυτό κατά την ενδομήτρια ζωή και την πρώιμη παιδική ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θνησιμότητας σε νέους ενήλικες.
Μια χαμηλού επιπέδου έκθεση μπορεί να προκαλέσει ναυτία, εμετό, πόνο στο στομάχι, κυκλοφορικά προβλήματα, βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία, ερυθρότητα και οίδημα του δέρματος.

Άλλα προβλήματα: 

Κόπωση, πονοκέφαλοι. δερματίτιδα, υπερβολική έκκριση σιέλου, μυϊκή αδυναμία, απώλεια τριχών και νυχιών, αποχρωματισμός του δέρματος, αναιμία, εξανθήματα

Έρευνα

Η FDA έχει παρακολουθήσει τα επίπεδα του αρσενικού στα τρόφιμα για σχεδόν δύο δεκαετίες. Η έκθεση παρέχει στοιχεία για 1.300 δείγματα προϊόντων ρυζιού, 200 εκ των οποίων αναφέρθηκαν για πρώτη φορά το 2012 και ένα επιπλέον δείγμα 1.100 προϊόντων μελετήθηκαν το 2013. Τα προϊόντα που περιλαμβάνονταν στην ανάλυση ήταν μπισκότα και σνακ ρυζιού, φόρμουλα για βρέφη και δημητριακά έτοιμα προς βρώση, γάλατα ρυζιού και πολλά άλλα.

Η FDA μέτρησε τα επίπεδα ανόργανου αρσενικού και του συνολικού αρσενικού για κάθε τύπο προϊόντος. Η FDA επικεντρώθηκε σε προϊόντα ρυζιού επειδή, σε αντίθεση με άλλες καλλιέργειες, το ρύζι απορροφά εύκολα αρσενικό από το περιβάλλον.

Νέα Δεδομένα στην Εισαγωγή Στερεών Τροφών στη Βρεφική Ηλικία

Αποτελέσματα
Οι ερευνητές της FDA διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα αρσενικού ποίκιλλαν από το ένα δείγμα στο άλλο μέσα σε ίδιες κατηγορίες προϊόντων. Τα επίπεδα κυμάνθηκαν από 0,1 έως 7,2 μικρογραμμάρια ανόργανου αρσενικού ανά μερίδα.

Εισηγήσεις

Με βάση τα «ανησυχητικά» τα αποτελέσματα, η τοπική Ένωση Καταναλωτών και η Υπουργός Δικαιοσύνης του Illinois, Lisa Madigan, ζήτησαν από την FDA να θέσει ανώτατα επιτρεπτά επίπεδα για το αρσενικό στα τρόφιμα, κυρίως στις παιδικές τροφές και να προειδοποιήσει το κοινό για την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ρυζιού και την σίτιση μικρών παιδιών με αυτό.
Οι γονείς μπορούν να λάβουν τα ακόλουθα μέτρα για τον εαυτό τους και τα παιδιά τους, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος έκθεσης στο αρσενικό:

• Επιλέξτε μια διαφορετική πρώτη τροφή για τα μωρά.

Ο πρώην πρόεδρος της επιτροπής για την διατροφή της ΑΑΡ, Δρ. Frank Greer, σημειώνει ότι ο Οργανισμός προσπαθεί να απομακρύνει τους καταναλωτές από τη χρήση των παραγώγων ρυζιού κατά την εισαγωγή στις στερεές τροφές γιατί δεν έχει ιδιαίτερη διατροφική αξία.
Μερικοί εμπειρογνώμονες προτείνουν την έναρξη στερεών τροφών με βάση το κρέας, τα πουλερικά, ή τοφού, τα οποία είναι πλούσια σε σίδηρο. Άλλες καλές επιλογές περιλαμβάνουν γλυκοπατάτες, κολοκύθες, καρότα, αβοκάντο, μήλα, αχλάδια, μπανάνες και ροδάκινα.

• Για τα μωρά με φαινόμενα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ), συμβουλευτείτε έναν παιδίατρο.

Ενώ τα δημητριακά ρυζιού μέχρι τώρα συνιστούνταν ως μια πηκτική ουσία που βοηθούσε αυτά τα βρέφη, η FDA σημειώνει ότι «το σιτάρι, το κριθάρι και άλλα δημητριακά με βάση τους τα σιτηρά, επίσης, απορροφούν εύκολα τα υγρά και είναι εξίσου αποτελεσματικά για βρέφη με συμπτώματα ΓΟΠ.» Οι γονείς πρέπει να μιλήσουν με τους γιατρό του παιδιού τους.
Δείτε Κριθάρι (Hoerdeum vulgare) – Ιδιότητες. 
και Δημητριακά ολικής άλεσης: Προασπίζουν την υγιεία μας

• Αποφύγετε το γάλα ρυζιού σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών. Μερικά από τα υψηλότερα επίπεδα του αρσενικού βρέθηκαν σε τέτοιου είδους προϊόντα.
• Να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή, βάσει ποικιλίας δημητριακών.

• Μειώστε την κατανάλωση ρυζιού.

“Τροφή”: Καλά μας τα λένε, και άιντε να του δώσουμε ένα άλλο δημητριακό, αλλά που να βρούμε γνήσιο και μη βεβαρυμένο με άλλες ουσίες; Η κοιλίτσα του σιταριού και η δραματική τροποποίηση μιας υγιεινής τροφής
Και πότε θα βγει η επόμενη έρευνα που θα κατηγορεί τα δημητριακά για διάφορα και θα τα κρίνει ακατάλληλα, έστω, για παιδική βρώση; Τι κατάσταση είναι αυτή να μας τα προτείνουν πρώτα για μερικές δεκαετίες και μετά να κάνουν τις έρευνες; Τι είδους πειραματόζωα είμαστε πια και τι είδους επιστήμονες είναι αυτοί που δρουν έτσι; 

Και άιντε να το “καταπιούμε” όταν πρόκειται για έναν ενήλικα, που στο κάτω κάτω μπορεί να κάνει την έρευνα του και να καταλήξει σε όσο γίνεται κάτι ασφαλές, τι γίνεται όμως όταν παίζουν με τις ζωές και την υγιεία των παιδιών μας;
Αυτό είναι κάτι που με εξαγριώνει κυριολεκτικά. Για πόσο ακόμη θα ανεχόμαστε αυτόν τον εμπαιγμό με την υγιεία μας; Έλεος πια!! Μην τους αφήνετε να κάνουν ότι θέλουν, θωρακιστείτε με γνώσεις και αναλάβετε την ευθύνη των παιδιών σας, όσο μπορείτε περισσότερο, γιατί κανείς δεν θα το κάνει καλλίτερα και σωστότερα από εσάς!
Και μην ξεχνάτε, δεν είναι αυτοί που τα φτιάχνουν μόνο το πρόβλημα, αλλά αυτοί που τα καταναλώνουν. Αυτό είναι το “μυστικό”, διότι αν τους μένανε στο ράφι, θα βλέπαμε αν θα τα ξανά έφτιαχναν και αν θα πρόσεχαν την επόμενη φορά την ποιότητά τους: Βρεφική Πούδρα Ταλκ: Οι κρυφοί κίνδυνοι για μωρά και ενήλικες 
Προϊόντα περιποίησης ακόμη και για μωρά με καρκινογόνα παράγωγα πετρελαίου
Δείτε και Πως να μεγαλώσεις υγιεινά ένα παιδί, σε έναν ανθυγιεινό κόσμο.

Δείτε ακόμη: Βαρέα Μέταλλα – Τοξικότητα και οι Διαταραχές Υγείας που Προκαλούν 
Αποτοξίνωση από βαρέα μέταλλα, τοξίνες και chemtrails
Πηγή: mommydotcom.gr

proionta-tis-fisis.com