Σάββατο, Ιανουαρίου 25

Οι τροφές που απειλούν την καρδιά μας

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία νέας έρευνας για το υπέρ-επεξεργασμένο φαγητό, το οποίο καταλαμβάνει πολύ μεγάλο μέρος στην καθημερινή διατροφή του Έλληνα…
Συγκεκριμένα, ερευνητές του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης των Λοιμώξεων (CDC) διαπίστωσαν ότι για κάθε αύξηση της τάξεως του 5% των προσλαμβανόμενων θερμίδων από υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα στη διατροφή ενός ατόμου, υπάρχει μια αντίστοιχη
μείωση στη συνολική καρδιαγγειακή του υγεία. Σύμφωνα, με τα στοιχεία, οι ενήλικες που κατανάλωναν σχεδόν το 70% των θερμίδων τους από υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είχαν κατά 50% λιγότερες πιθανότητες να έχουν «ιδανική» καρδιαγγειακή υγεία (όπως ορίζεται από τον κανόνα των επτά σημείων Life’s Simple 7® της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας). Από την άλλη, όσοι προσλάμβαναν το 40% ή λιγότερο των ημερήσιων θερμίδων τους από υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα ήταν σε καλύτερη κατάσταση καρδιαγγειακής υγείας.
Να σημειώσουμε εδώ, πως τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι εκείνα, τα οποία είναι φτιαγμένα κατά το μεγαλύτερο μέρος ή ολοκληρωτικά από ουσίες που εξάγονται από τα τρόφιμα όπως για παράδειγμα λίπη, πρόσθετα σάκχαρα και που περιέχουν πρόσθετα όπως τεχνητά αρώματα, γεύσεις και γαλακτωματοποιητές.
Ως τέτοια παραδείγματα τροφών μπορούμε να πούμε, ότι είναι τα αναψυκτικά, τα συσκευασμένα αλμυρά σνακ, τα μπισκότα, τα κέικ, τα επεξεργασμένα κρέατα, κοτομπουκιές, στιγμιαίες σούπες σε σκόνη ή συσκευασμένες και πολλά τρόφιμα που ανήκουν στην κατηγορία του έτοιμου ή συσκευασμένου φαγητού (convenience foods). «Τα υπερ- επεξεργασμένα τρόφιμα είναι πηγή αλατιού, πρόσθετων σακχάρων, κορεσμένου λίπους και άλλων συστατικών που συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου» σχολιάζει ο Δρ. Zefeng Zhang επιδημιολόγος του CDC, «ενώ η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων συχνά υποκαθιστά υγιεινά και θρετικά τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και άπαχη πρωτεΐνη που σχετίζονται με την καλή καρδιαγγειακή υγεία».
 olivemagazine.gr