Παρασκευή, Ιανουαρίου 3

Εφτά αιτίες που «τσακίζουν» την μνήμη

Εφτά αιτίες που «τσακίζουν» την μνήμη
Image by Susann Mielke from Pixabay Εφτά αιτίες που «τσακίζουν» την μνήμη
Η ποιότητα της μνήμης του καθενός από εμάς δεν εξαρτάται μόνο από το μορφωτικό μας επίπεδο και το περιβάλλον, στο οποίο ζούμε αλλά και από άλλους παράγοντες, που μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή μας (π.χ. από την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου). Ακόμη η γενετική προδιάθεση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Υπάρχουν, όμως, και άλλες αιτίες απώλειας της μνήμης.

Εμείς σας παρουσιάζουμε ποιες είναι αυτές, για να πάρετε τα μέτρα σας και να εξασφαλίσετε όχι μόνο γερή μνήμη αλλά και τις καλύτερες δυνατές πνευματικές επιδόσεις.

1) Αϋπνία

Υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ της αϋπνίας και των προβλημάτων μνήμης.
Ένας καλός νυχτερινός ύπνος είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία της μνήμης μας. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι απαιτούνται τουλάχιστον 6 ώρες ύπνου για να μην …μας απατά η μνήμη μας. Είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τις ανάγκες του οργανισμού μας για ξεκούραση και ύπνο.
Ο εγκέφαλος αυτοκαθαρίζεται κατά την διάρκεια του ύπνου 
Αν προσφέρετε στον εαυτό σας τις απαραίτητες ώρες ύπνου, όχι μόνο θα βελτιώσετε τη μνήμη σας, αλλά θα μπορείτε και να αντιμετωπίσετε καλύτερα το καθημερινό στρες. Μία καλή συνήθεια είναι, όποτε μπορείτε να παίρνετε έναν υπνάκο, στη διάρκεια της ημέρας. Η μεσημεριανή σιέστα θα σας βοηθήσει να φρεσκάρετε τη μνήμη σας και να τονώσετε τον οργανισμό σας.
Ύπνος: Λειτουργεί ως φάρμακο για ψυχή και σώμα 

2) Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη «αδυνατίζει» τη μνήμη.
Αποτελεί πλέον μια πολύ συνηθισμένη ασθένεια, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Υπάρχουν πολλοί λόγοι, που μπορεί να προκαλέσουν την κατάθλιψη. Πολύ σοβαρά γεγονότα που τραυματίζουν την ανθρώπινη ψυχή, όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, συνοδεύονται συνήθως από κατάθλιψη και οδηγούν σε προβλήματα μνήμης.
Το άγχος κυριολεκτικά συρρικνώνει τον εγκέφαλο 
Είναι σημαντικό σε περιπτώσεις κατάθλιψης, οι ασθενείς να αναζητούν συμβουλές και βοήθεια από γιατρό. Η σωστή θεραπεία της κατάθλιψης επιτρέπει την πλήρη αποκατάσταση της μνήμης.
Η χημεία του εγκεφάλου κατά την κατάθλιψη 

3) Θυρεοειδής

Οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα επηρεάζουν έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων, και έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη μνήμη.
Η έγκαιρη διάγνωση των διαταραχών του θυρεοειδούς, που μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι ικανή να προλάβει τα χειρότερα όσον αφορά τη μνήμη και την ικανότητα συγκέντρωσης.
14 Σημάδια-Καμπανάκια Δυσλειτουργίας του Θυρεοειδούς και Αντιμετώπιση 

4) Διαβήτης

Ο διαβήτης έχει πάρει διαστάσεις παγκόσμιας μάστιγας. Πολλοί ασθενείς δεν ακολουθούν τη σωστή θεραπεία. Οι βλάβες στο αγγειακό σύστημα ενός διαβητικού, που δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την ασθένεια, συμβάλλουν στην απώλεια μνήμης.
Οι τροφές που… ξανανιώνουν τα αιμοφόρα αγγεία 
Ο έλεγχος και η σωστή αντιμετώπιση του διαβήτη βελτιώνουν τη μνήμη. Εκτός από το διαβήτη όμως, και άλλες χρόνιες παθήσεις του ήπατος, των πνευμόνων και των νεφρών επηρεάζουν αρνητικά τη μνήμη. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία θωρακίζουν τη μνήμη και τις λειτουργίες του εγκεφάλου.
Μειώστε Ριζικά τον Κίνδυνο Ανάπτυξης Διαβήτη Τύπου 2 

5) Αλκοόλ και φάρμακα

Ο αλκοολισμός και ορισμένα φάρμακα, μπορεί να προκαλέσουν απώλεια μνήμης ή ακόμη και εκφυλισμό των πνευματικών ικανοτήτων. Οι αλκοολικοί αρχικά αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη βραχυπρόθεσμη μνήμη. Σταδιακά η κατάσταση επιδεινώνεται και προκύπτουν προβλήματα στην μακροπρόθεσμη μνήμη.
Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (1 έως 2 ποτά για τους άνδρες και 1 ποτό για τις γυναίκες την ημέρα), δεν είναι επιβλαβής για τον εγκέφαλο, σε αντίθεση με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, που είναι τοξική για τον εγκέφαλο και τη μνήμη.
Το αλκοόλ προκαλεί βλάβες που παραμένουν ΜΌΝΙΜΑ στον εγκέφαλο 
Συγκεκριμένα φάρμακα επίσης είναι ικανά να προκαλέσουν βλάβη του εγκεφάλου και να μειώσουν τις πνευματικές επιδόσεις.

6) Έλλειψη βιταμίνης Β12

Η έλλειψη ορισμένων βιταμινών μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μνήμης. Η βιταμίνη Β12 είναι αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου. Μια ισορροπημένη διατροφή παρέχει στον οργανισμό τις απαραίτητες βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά που χρειάζεται.
Η βιταμίνη Β12 περιέχεται στα ψάρια, τα αυγά, το κρέας, τα πουλερικά, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Εντάξτε, λοιπόν, στο καθημερινό σας διαιτολόγιο, τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β12, αν θέλετε να έχετε γερή μνήμη και πνευματική διαύγεια.
Βιταμίνη Β12: Οφέλη, Πηγές, Επιπτώσεις της έλλειψής της 

7) Έλλειψη Ωμέγα 3 Λιπαρών οξέων

Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα έχουν σημαντικές δράσεις στην εγκέφαλο. Επηρεάζουν θετικά την ψυχική διάθεση, ενισχύουν τη μνήμη και έχουν γενικά προστατευτικές δράσεις σε διάφορες πολύ σημαντικές κατηγορίες νευρικών κυττάρων και εγκεφαλικών δομών.
Ερευνητικά στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερο δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) κατά τη διάρκεια της ζωής τους έχουν καλύτερη πνευματική λειτουργία και ισχυρότερη μνήμη σε προχωρημένη ηλικία. Επίσης η χαμηλή διατροφική πρόσληψη του οξέος αυτού συσχετίσθηκε με ψηλότερο κίνδυνο προσβολής από νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας.
Επίσης τα επίπεδα DHA μειώνονται με την ηλικία και η μείωση αυτή σχετίζεται με διαταραχές της μνήμης που σε προχωρημένο στάδιο εκδηλώνονται σαν ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ.
Σύμφωνα με έρευνες στον τομέα υπάρχει ένας πιθανός μηχανισμός πρόσληψης DHA από τον εγκέφαλο, ο οποίος περιορίζει τον εκφυλισμό των κυττάρων και καθυστερεί την εξέλιξη των συμπτωμάτων απώλειας μνήμης, ενώ βοηθά και στην ενίσχυση άλλων νοητικών λειτουργιών.
Τα οφέλη αυτά των ωμέγα 3 λιπαρών οφείλονται στην αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση τους και στην προστασία τους κατά του κυτταρικού θανάτου που βοηθά στην διατήρηση των νευρώνων.
Δυστυχώς τα ωμέγα 3, είναι ο μεγάλος απών, από τις διατροφικές συνήθειες των τελευταίων δεκαετιών: Ω 3 λιπαρά οξέα: O χαμένος διατροφικός κρίκος
Εφτά αιτίες που «τσακίζουν» την μνήμη

«Τροφή-Φάρμακο»: ΜΠΟΡΕΊΤΕ να θρέψετε τον εγκέφαλό σας, να σταματήστε τον εκφυλισμό του και να βελτιώσετε αισθητά την καλή κυκλοφορία του αίματός σας με
1. τα ΥΠΕΡ-πολύτιμα για το νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα οποία, εκτός των άλλων, Απομακρύνουν τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών νόσων του εγκεφάλου αλλά αντιμετωπίζουν ΚΑΙ την κατάθλιψη, όπως ΚΑΙ τον διαβήτη: Τα ωμέγα 3 ρυθμίζουν το ζάχαρο του αίματος ενώ, τέλος, φροντίζουν για την καλή υγιεία των αγγείων μας!

2. την φόρμουλα που περιέχει ΚΑΙ τζίνγκο μπιλόμπα: 

τζίνγκο μπιλόμπα (κυκλοφορικό, μέχρι και τριχοειδή αγγεία του εγκεφάλου ΚΑΙ αναπνευστικό)
Πυκνογενόλη: (καθαρίζει με απόλυτη ασφάλεια τις αρτηρίες σας προφυλάσσοντας έτσι εγκέφαλο και καρδιά),
εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού
σούπερ αντιοξειδωτικό και ωφέλιμο για την καρδιά)

σε συνδυασμό και τα 3 σε μία κάψουλα, ώστε να εξασφαλίσετε την υγιεία των αγγείων, της καρδιάς, του εγκεφάλου, του αναπνευστικού και πολλών ακόμη ζωτικών οργάνων.
Για περισσότερα και παραγγελία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com
https://www.proionta-tis-fisis.com