Πέμπτη, Ιανουαρίου 2

Στη μαγική βίλα του Άγγελου Σικελιανού

Ταξίδι στο χρόνο, ρομαντισμός αλλά απόλυτη ηρεμία σε ένα resort δίπλα στο κύμα

Σε απόσταση 100 περίπου χιλιομέτρων από το κέντρο της Αθήνας, το Ξυλόκαστρο ήταν μία από τις πολύ δημοφιλείς λουτροπόλεις των αρχών του 20ού αιώνα, την οποία μάλιστα αποκαλούσαν «Ανθούπολη» εξαιτίας της πανέμορφης χλωρίδας του.
Η σχετικά μικρή απόσταση από την Αττική, οι εύκολα προσβάσιμες παραλίες αλλά και το απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο, αποτελούμενο κυρίως από ένα τεράστιο πευκοδάσος, ανέδειξαν το Ξυλόκαστρο αγαπημένο τόπο διακοπών για Βασιλείς, Πρωθυπουργούς, καλλιτέχνες αλλά και για πολλές ξένες διπλωματικές αποστολές. Μάλιστα, η μεγάλη ανάπτυξη…
. Η σχετικά μικρή απόσταση από την Αττική, οι εύκολα προσβάσιμες παραλίες αλλά και το απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο, αποτελούμενο κυρίως από ένα τεράστιο πευκοδάσος, ανέδειξαν το Ξυλόκαστρο αγαπημένο τόπο διακοπών για Βασιλείς, Πρωθυπουργούς, καλλιτέχνες αλλά και για πολλές ξένες διπλωματικές αποστολές. Μάλιστα, η μεγάλη ανάπτυξη της πόλης ξεκίνησε από το 1915 και μετά, με τον τουρισμό να την οδηγεί στα ύψη, σε σχέση βέβαια με άλλες λουτροπόλεις της Ελλάδας.

Εκείνη ήταν η εποχή που ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ποιητές, ο Λευκαδίτης Άγγελος Σικελιανός, σε ηλικία 32 ετών, ξεκινά να σχεδιάζει το 1912 και να ολοκληρώνει μέχρι το 1916 μία πανέμορφη εξοχική κατοικία στο Ξυλόκαστρο, σε οικόπεδο που είχε αγοράσει το 1908 η Εύα Πάλμερ, η πρώτη σύζυγος του και φιλοξενούν εκεί σημαντικές προσωπικότητες της εποχής, όπως ο Κωστής Παλαμάς, ο Κώστας Καρυωτάκης και ο Νίκος Καζαντζάκης. Τα αρχιτεκτονικά της σχέδια συνδύαζαν τρεις τάσεις: την αρχαιοελληνική με τους κίονες στην πρόσοψη, τη βυζαντινή τεχνοτροπία στους κανόνες της οποίας υπακούουν τα παράθυρα και την ενετική που συναντάμε στα μπαλκόνια. Υπάρχει ισόγειο, υπόγειο και πρώτος όροφος και είναι συνολικής έκτασης 450 τετραγωνικών μέτρων με μεγάλες βεράντες.

Κατά την περίοδο της διαμονής του στη Συκιά, ο Άγγελος Σικελιανός περνούσε πολλές ώρες στη βεράντα του ορόφου όπου βρισκόταν το δωμάτιο και το γραφείο του. Μάλιστα, στη βεράντα υπάρχουν πολλές εσοχές – αγαπημένα του σημεία καθώς καθόταν κι έγραφε τα ποιήματα του. Επιπλέον, τον ευχαριστούσε να περνάει κάποιες ώρες της ημέρας του στο παγκάκι που βρίσκεται μέχρι και σήμερα κάτω από ένα μεγάλο πεύκο.
Η αρχή του τέλους για την βίλα της Συκιάς ήταν το 1930, όταν, λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε το ζευγάρι, το οίκημα βγήκε σε πλειστηριασμό και πέρασε στην ιδιοκτησία του Μαντζούφα, καθηγητή της Οικονομικής Σχολής Αθηνών και τον γαμπρό του Ιωάννη Μεταξά. Η μονοκατοικία μετατράπηκε κατά τη διάρκεια της Κατοχής σε αρχηγείο των Ιταλών και των Γερμανών, ενώ ο εμφύλιος το βρήκε στα χέρια των ανταρτών. Λίγα χρόνια αργότερα, το οίκημα πέρασε στα χέρια των Σπύρου και Χαράλαμπου Τυπάλδου, οι οποίοι το ενέταξαν στην επιχείρηση με τις τουριστικές εγκαταστάσεις που είχαν ιδρύσει στην περιοχή του Ξυλόκαστρου.

Με επίκεντρο τη βίλα του Σικελιανού και το πευκοδάσος του Ξυλοκάστρου, τον Πευκιά, ο Έλληνας εφοπλιστής δημιούργησε την πρώτη οργανωμένη τουριστική επιχείρηση στην Ελλάδα και σε συνδυασμό με την ομώνυμη ακτοπλοϊκή εταιρεία, πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας.
Αρχικά, η επιχείρηση κατασκεύασε ξύλινα μπάνγκαλοους 20-25 τ.μ., όπου σε συνδυασμό με τις ακτοπλοϊκές μεταφορές της οικογένειας αποτέλεσε μία εξαιρετική επένδυση. Αργότερα, δημιουργήθηκε ξενοδοχείο θερινών διακοπών που λειτούργησε μέχρι το 2008, ενώ από το 1989 ακόμα η βίλα χαρακτηρίστηκε ς σημαντικό μνημείο της νεότερης πολιτιστικής κληρονομίας της χώρας και από τότε προστατεύεται από τη σχετική νομοθεσία.

Σήμερα η επιβλητική οικία του Σικελιανού βρίσκεται μέσα στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Sikyon Coast Hotel & Resort του Λεωνίδα Τυπάλδου, εγγονού του ιδρυτή. Οι δύο κεντρικοί χώροι είναι ανοιχτοί για τους επισκέπτες, οι οποίοι μπορούν να περάσουν μερικές ώρες διαβάζοντας βιβλία του ποιητή ή βλέποντας ταινίες, ενώ στα άμεσα σχέδια των ιδιοκτητών είναι να γίνει επισκέψιμος ο όροφος που ζούσε ο σημαντικός ποιητής. Το σπίτι του Άγγελου Σικελιανού είναι ανοιχτό για το κοινό, χωρίς να πληρώνει κάποιο αντίτιμο, καθώς η οικογένεια Τυπάλδου επιθυμεί να δώσει την ευκαιρία σε κάθε επισκέπτη να δει και να αφουγκραστεί από κοντά το μέρος όπου γράφτηκε ένα σπουδαίο κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού.

To Sikyon Coast Hotel & Resort διαθέτει 41 δωμάτια με θέα στον κήπο, στο δάσος ή στη θάλασσα. Όλες οι ευρύχωρες μονάδες είναι όμορφα σχεδιασμένες και προσφέρουν πολύ μεγάλα μπάνια με στεγνωτήρα μαλλιών. Οι βασικές παροχές των δωματίων περιλαμβάνουν τηλεόραση LCD, king size κρεβάτι και δωρεάν internet υψηλής ταχύτητας. Επιπλέον, εκτός από την τεράστια πισίνα και το Physis Spa & Health Center, διαθέτει δύο εστιατόρια, το Palmer’s και το Angelo, το τελευταίο στην ίδια καταπράσινη αυλή που περπάτησε χρόνια πριν ο Άγγελος Σικελιανός και οι σπουδαίοι φίλοι του.




















[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ INSTABOOK.GR]