Πέμπτη, Ιανουαρίου 2

Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος απάντησαν στον Ερντογάν

Φωτορεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης
Νέα εποχή στην ενεργειακή θέση της χώρας και την ασφάλεια στη Μεσόγειο και την Ευρώπη σηματοδοτεί η υπογραφή της Διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, με τη στήριξη της Ιταλίας που θα ακολουθήσει, για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed  στο Ζάππειο


Παρακολουθήστε live την υπογραφή της συμφωνίας:

Η υπογραφή της Συμφωνίας εντείνει τις αντιδράσεις του  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που βλέπει την Τουρκία να μένει εκτός ενεργειακού νυμφώνος, την ώρα που οι αραβικές χώρες ζητούν να σταματήσει η παρέμβαση της Άγκυρας στη Λιβύη.

Σε έκτακτη συνεδρίαση στο Κάιρο, ο Αραβικός σύνδεσμος ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να εμποδίσει την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, μιλώντας ακόμη και για κίνδυνο άφιξης τρομοκρατών στην Τρίπολη.

Σήμερα η τουρκική βουλή ενέκρινε την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, ενώ ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επέμεινε ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει "τους Λίβυους αδελφούς της Τουρκίας".
Αξιοσημείωτα είναι και τα λεγόμενα του Τούρκου υπουργού ότι "η Τουρκία θέλει δίκαιο διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου της Κύπρου".
Αναδεικνύοντας τη σημασία του αγωγού ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι πρόκειται για ένα σχέδιο ειρήνης και συνεργασίας στη ΝΑ Μεσόγειο, σε μια περιοχή δυστυχώς διαχρονικά γνωστή για μια σειρά εντάσεων και συγκρούσεων. Είναι ένα σχέδιο που φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ, ένα σχέδιο που στηρίζεται από την ΕΕ και συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης.
Σύμφωνα με το Υπουργείο, ο αγωγός EastMed παρουσιάζει ιδιαίτερο γεωπολιτικό ενδιαφέρον και πλεονεκτήματα για τη χώρα μας σε σχέση με τις εναλλακτικές λύσεις για τη διοχέτευση του αερίου της ΝΑ Μεσογείου καθώς επιμερίζει τις πηγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, καθιστά την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και ματαιώνει στην πράξη τα Τουρκο-λιβυκά μνημόνια.
Το χρονικό της υπογραφής της Συμφωνίας
Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας πραγματοποιείται η συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, του προέδρου της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη και του πρωθυπουργού του Ισραήλ Β.Νετανιάχου που θα υπογράψουν την διακρατική συμφωνία για την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού EastMed.
Ήδη στο Ζάππειο Μέγαρο έχει καταφθάσει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ κ. Νετανιάχου και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.
 



Στο Ζάππειο Μέγαρο βρίσκονται από νωρίς ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και οι ομόλογοί του από το Ισραήλ και την Κύπρο.

Εκπρόσωποι του Τύπου βρίσκονται ήδη συγκεντρωμένοι στο σημείο που θα γίνει αρχικά η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου



Το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον ισραηλινό ομόλογό του, ενώ νωρίτερα είχε κατ ιδίαν συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη.