Τρίτη, Ιανουαρίου 28

Χωρισμός>H Σκηνή του Εγκλήματος

Mε αφορμη τον Μπραντ και την Τζενιφερ
Mόνο ο θάνατος του συντρόφου σου προκαλεί μεγαλύτερο άγχος από τον χωρισμό

Ο χωρισμός με κάποιον μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι σαν να τρως γροθιά στο στομάχι για εβδομάδες, χωρίς σταματημό.
Και δεν είναι μόνο ο εξουθενωτικός σωματικός και συναισθηματικός πόνος – ο χωρισμός σου κάνει άνω-κάτω την καθημερινότητα. Σου καταστρέφει όλα τα μελλοντικά σχέδια, τον κοινωνικό σου κύκλο, το σπίτι που πλέον δεν μπορείς να πληρώνεις μόνος σου και την πεποίθησή σου
ότι ο κόσμος είναι κατά βάση ένα δίκαιο και σωστό μέρος. Σύμφωνα με την κλίμακα των στρες των ψυχιάτρων Thomas Holmes και Richard Rahe, μόνο ο θάνατος του συντρόφου σου προκαλεί μεγαλύτερο άγχος από τον χωρισμό.
Παρά τον πόνο, πολλοί από εμάς έχουμε περισσότερους χωρισμούς στο βιογραφικό μας μέχρι τα τριάντα, από όσους βίωσαν οι παππούδες μας σε όλη τους τη ζωή. Αυτό είναι καλό, όμως, σωστά; Έχουμε την ευκαιρία να βρούμε τον ιδανικό σύντροφο, ενώ τα ζευγάρια των παλαιότερων γενιών μπορεί να έμεναν μαζί μόνο και μόνο επειδή τους το υπαγόρευε η κοινωνία.
Η γερμανίδα ψυχίατρος Adelheid Kastner δεν συμφωνεί. Τον περασμένο μήνα, η 54χρονη διευθύντρια της ψυχιατρικής κλινικής του πανεπιστημίου Kelper στο Linz εξέδωσε το βιβλίο της Τatort Trennung, το οποίο μεταφράζεται ως «Χωρισμός: η Σκηνή του Εγκλήματος». Στο βιβλίο της, εξετάζει περιπτώσεις στις οποίες ο χωρισμός έκανε τεράστια ζημιά ή και κατέστρεψε ακόμη τις ζωές ανθρώπων και ισχυρίζεται ότι αυτοί οι χωρισμοί θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

Adelheid Kastner
VICE: Με τον τίτλο του βιβλίου σας, ουσιαστικά υποστηρίζετε ότι ο χωρισμός είναι μια εγκληματική πράξη;

Adelheid Kastner: Οι χωρισμοί μπορούν να ασκήσουν τεράστια πίεση στους ανθρώπους. Μπορούμε να υποφέρουμε βαθιά από αυτούς. Αν κοιτάξεις την πορεία των ανθρώπων μετά από έναν χωρισμό σε βάθος χρόνου, είναι ξεκάθαρο ότι οι άνθρωποι δεν γίνονται απαραίτητα περισσότερο ευτυχισμένοι στην επόμενη σχέση τους. Οι ιστοσελίδες γνωριμιών δείχνουν ότι μπορείς να αλλάζεις συντρόφους σαν να αλλάζεις λάστιχο αυτοκινήτου και πολύς κόσμος υποθέτει ότι ο επόμενος σύντροφος θα καλυτερέψει τη ζωή του. Είναι πολύ πιθανό όμως, να μην βρεις κάποιον που να μπορέσει να το κάνει.
Ακόμη και αν χωρίσεις στα είκοσι ή στα τριάντα;

Φυσικά οι πιθανότητες να γνωρίσεις κάποιον με τον οποίο θα λειτουργήσει μια σχέση είναι πολύ περισσότερες σε εκείνες τις ηλικίες. Όμως ακόμη και γύρω στα 35, οι περισσότεροι άνθρωποι που κατανοούν τι απαιτείται για να κρατήσει μία σχέση δεν είναι πια διαθέσιμοι.
Μου φαίνεται φριχτή ιδέα το να ήμουν ακόμη με το αγόρι που είχα στα 16, για να είμαι ειλικρινής. Τα μόνα που έψαχνα τότε στους εν δυνάμει συντρόφους μου ήταν να έχουν ωραίο μαλλί, να ξέρουν να παίζουν κιθάρα και να στρίβουν καλούς μπάφους. Δεν είναι αλήθεια ότι αρχίζεις να καταλαβαίνεις τι είναι σημαντικό για εσένα σε μία σχέση μετά από μερικούς χωρισμούς και αρχίζοντας να μαθαίνεις καλύτερα τον εαυτό σου;

Πιστεύω ότι γνωρίζεις τι εκτιμάς σε μια σχέση λίγο μετά τα 20. Πώς νιώθεις για την απιστία; Τι οικογένεια θέλεις; Οι περιστάσεις μπορεί να αλλάξουν, όμως οι απόψεις σου σε αυτά τα θέματα σπανίως αλλάζουν δραματικά. Και μην ξεχνάς ότι για να μπορέσεις να έχεις μια πετυχημένη σχέση, πρέπει να προσαρμόζεσαι. Ο σύντροφός σου δεν θα παραμείνει το ίδιο πρόσωπο για τα επόμενα δέκα με είκοσι χρόνια. Μια σταθερή σχέση βασίζεται κυρίως στο κατά πόσο έχετε τις ίδιες αξίες και στο αν είστε διατεθειμένοι να δουλέψετε πάνω στη σχέση όταν εμφανίζονται επιπλοκές. Δεν έχει τόσο να κάνει με το να βρεις το τέλειο πρόσωπο με το οποίο ταιριάζετε απόλυτα, όπως το κλειδί στην κλειδαριά.
Δεν υπάρχουν όμως καταστάσεις που είναι καλύτερα να χωρίζεις;

Φυσικά και υπάρχουν, αν κάποιος σε μία σχέση δεν σέβεται και δεν αποδέχεται τον άλλο, αν εξευτελίζει τον σύντροφό του ή δεν τον παίρνει στα σοβαρά. Το κίνητρο πίσω από έναν χωρισμό δεν θα έπρεπε να είναι η πεποίθηση ότι μπορείς να βρεις κάποιον καλύτερο. Θα έπρεπε να είναι ότι αισθάνεσαι πιο χαρούμενος μόνος, παρά με τον άλλο. Αν αλλάζεις συντρόφους κάθε λίγα χρόνια, θα είναι δύσκολο να νιώσεις σαν στο σπίτι σου με κάποιον άλλον.
Ουσιαστικά λέτε ότι παρατάμε τις σχέσεις μας πολύ γρήγορα.
Στις μέρες μας, πολλοί άνθρωποι το βρίσκουν πιο εύκολο να χωρίσουν από τον σύντροφό τους από ό,τι να αποχωριστούν τα ρομαντικά τους ιδανικά και τις φαντασιώσεις σου. Πολλές φορές δεν είναι ότι ένα αγόρι ή μια κοπέλα δεν ταιριάζει με κάποιον άλλο, απλώς οι προσδοκίες τους από τη σχέση είναι λανθασμένες.
Ο παππούς και η γιαγιά μου ήταν μαζί για περισσότερο από 40 χρόνια, μέχρι που πέθανε ο παππούς μου. Όταν τη ρώτησα για τη σχέση τους, εκείνη μου είπε: «Το μυστικό για μια μακροχρόνια σχέση είναι να μην χωρίσεις». Εκείνη την εποχή όμως, δεν ήταν μόνο η αγάπη που κρατούσε τους γάμους, αλλά και οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.

Σίγουρα, όμως δεν ήταν μόνο αυτές. Νομίζω ότι υπήρχε μεγαλύτερη έμφαση στο να βρίσκεται ο ένας στο πλευρό του άλλου και να φροντίζει ο ένας τον άλλο. Σήμερα είναι πιο εύκολο να αντικαταστήσεις κάτι από το να το φτιάξεις – το smartphone σου, το laptop, το πλυντήριο, το αγόρι σου. Η συμβουλή μου είναι: μην ξεκινάς μία σχέση επειδή θέλεις να βιώσεις κάτι διαφορετικό συναισθηματικά. Και χώρισε με όσους λιγότερους ανθρώπους μπορείς.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο VICE GERMANY
Kείμενο>Wlada Kolosowa
Στις 22 Νοεμβρίου του 2001, ο Μπραντ Πιτ «αποκάλυψε» ότι μισούσε την Τζένιφερ Άνιστον.
Οι δηλώσεις του ηθοποιού ήταν ιδιαίτερα σοκαριστικές καθώς είχαν περάσει μόλις τέσσερις μήνες από τον γάμο τους.
Η Τζένιφερ Άνιστον και ο Μπραντ Πιτ παντρεύτηκαν στις 29 Ιουλίου του 2000, προκαλώντας παροξυσμό στους εκατομμύρια θαυμαστές τους.
Είχαν γνωριστεί το 1998 σε ένα τυφλό ραντεβού που οργάνωσαν οι ατζέντηδές τους.
Έγιναν το «χρυσό ζευγάρι» του Χόλιγουντ, οι δυο πιο γοητευτικές προσωπικότητες της σόου μπιζ. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, ο γάμος της «Ελληνίδας» Άνιστον αντιμετωπίστηκε με πατριωτική περηφάνια.

Η Τζένιφερ πρωταγωνιστούσε στην δημοφιλή τηλεοπτική σειρά «Τα Φιλαράκια» και ήταν από τα πιο αγαπητά πρόσωπα της τηλεόρασης.
Ο γάμος της με τον «πιο σέξυ άντρα του κόσμου» πολλαπλασίασε τη διασημότητα και των δύο. Στις 22 Νοεμβρίου του 2001, οι κειμενογράφοι της σειράς εκμεταλλεύτηκαν τη λατρεία του κοινού για το ζευγάρι, προτείνοντας στον Μπραντ Πιτ να κάνει μία guest star εμφάνιση στο σήριαλ. Υποδύθηκε τον Γουίλ Κόλμπερτ, έναν παλιό συμμαθητή της Ρέιτσελ Γκριν, που έτρεφε ανεξέλεγκτο μίσος για αυτή.
Είχε μάλιστα ιδρύσει το γκρουπ «Μισώ τη Ρέιτσελ Γκριν», μοναδικά μέλη του οποίου ήταν ο ίδιος και ο κολλητός του φίλος, Ρος Γκέλερ, άλλος ένας απ’ τους βασικούς χαρακτήρες της σειράς. Το κοινό ενθουσιάστηκε, βλέποντας τον Μπραντ Πιτ να προσποιείται ότι μισεί την συζυγό του. Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, η ζωή του «Μπραντ και της Τζένιφερ» φάνταζε παραμυθένια.

Μέχρι που εμφανίστηκαν σύννεφα στον ορίζοντα, τα οποία άκουγαν στο όνομα «Αντζελίνα Τζολί».
Η «αντροχωρίστρα» Τζολί Τζένιφερ Άνιστον και Μπραντ Πιτ Τζένιφερ Άνιστον και Μπραντ Πιτ Αν η Τζένιφερ Άνιστον ήταν το κορίτσι της διπλανής πόρτας, η Αντζελίνα Τζολί ήταν η ιδανική femme fatale. Είχε σχέσεις με άντρες και γυναίκες, είχε φιλήσει τον αδερφό της στα Όσκαρ και αντάλλαζε φιαλίδια με το αίμα της, με τον πρώην σύζυγό της, Μπίλι Μπομπ Θόρντον. Το 2004, συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον Μπραντ Πιτ, στην ταινία «Mr and Mrs Smith». Η χημεία τους ήταν εκρηκτική, στην ταινία αλλά και στην πραγματικότητα.
Ήδη πριν ολοκληρωθούν τα γυρίσματα, είχαν κυκλοφορήσει φήμες ότι ο Πιτ απατούσε την Άνιστον με την Τζολί. Τον Ιανουάριο του 2005 το αγαπημένο ζευγάρι του Χόλυγουντ ανακοίνωσε ότι χωρίζουν. Οι παπαράτσι εντόπισαν τον Πιτ με την Τζολί και τον υιοθετημένο γιο της, Μάντοξ, σε μια παραλία. Αν και η Τζολί δήλωσε ότι η σχέση τους ξεκίνησε μετά τον χωρισμό του Πιτ από την Άνιστον, τα tabloid και ο κόσμος στράφηκαν εναντίον της.
Οι πιο φανατικοί θαυμαστές του ζεύγους διάβαζαν τα κουτσομπολίστικα έντυπα, που αποκαλούσαν την Τζολί «αντροχωρίστρα» και την κατηγορούσαν για τη διάλυση του γάμου. Στην Άνιστον έδωσαν τον ρόλο της «καημένης, απατημένης συζύγου», ενώ ο Πιτ ήταν ο «ανόητος άντρας» που παρασύρθηκε από τα κάλλη της εξωτικής Τζολί. Ίσως τίποτα από αυτά δεν ήταν αλήθεια, αλλά τα δήθεν καλλιτεχνικά έντυπα κατασπάραξαν την προσωπική ζωή και των τριών.
Αφού εξασθένησε το πρώτο σοκ, ο κόσμος, που συνέχιζε να παρακολουθεί με αμείωτο ενδιαφέρον τις «συνταρακτικές» εξελίξεις, χωρίστηκε σε δύο στρατόπεδα. Πλέον η Τζολί δεν ήταν η αντροχωρίστρα, αλλά το «κακό κορίτσι» που αποφάσισε να σοβαρευτεί στο πλευρό του μεγαλύτερου γόη του Χόλυγουντ.
Κατηγορούσαν την Άνιστον, ότι έφταιγε η ίδια για τον χωρισμό, επειδή δεν ήθελε να αποκτήσει παιδιά. Όσο περνούσαν τα χρόνια, η Τζολί και ο Πιτ κέρδισαν την αποδοχή του κόσμου. Απέκτησαν μέχρι και παρατσούκλι, το «Μπραντζελίνα». Πλέον δεν είναι γνωστοί για τα σκάνδαλα και την έξαλλη ζωή, αλλά τις φιλανθρωπίες και την πολυμελή οικογένειά τους. Πολλοί τους αποκαλούν «βασιλιά και βασίλισσα» του Χόλιγουντ και ο χαρακτηρισμός, αν και χιουμοριστικός, δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα.
«Αβύθιστη» αποκάλεσε την Τζένιφερ Άνιστον το περιοδικό Vanity Fair. Μετά το διαζύγιο, ενώ ο Πιτ και η Τζολί ζούσαν τον έρωτά τους, η Άνιστον έμεινε μόνη της.
Τα media την παρουσίαζαν ως τη δυστυχισμένη πρώην σύζυγο, που είχε χάσει τον μοναδικό έρωτα της ζωής της, μια εντύπωση που ενισχύθηκε με διάφορες βραχύβιες σχέσεις. Μία δεκαετία αργότερα, η εικόνα της «γεροντοκόρης» έχει αρχίσει να εξασθενεί. Η Άνιστον δηλώνει βαθιά ερωτευμένη με τον αρραβωνιαστικό της, τον ηθοποιό Τζάστιν Θερού.
Βέβαια δεν λείπουν οι συγκρίσεις με τον ανθόσπαρτο βίο των Τζολί-Πιτ ούτε τα κακεντρεχή σχόλια, τα οποία δεν θα σταματήσουν σύντομα, καθώς αρκεί μια αναφορά στο «ερωτικό τρίγωνο» για να πουλήσουν χιλιάδες φύλλα.
Η Τζένιφερ Άνιστον έχει αναφερθεί στο διαζύγιό της σε συνεντεύξεις, λέγοντας πως ήταν μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδος του βίου της, καθώς εκατομμύρια άγνωστοι σχολίαζαν κάθε λεπτομέρεια της προσωπικής της ζωής….

Δεκαπέντε χρόνια μετά το διαζύγιό τους, o Mπραντ και η Τζένιφερ απέδειξαν ότι η σχέση τους είναι καλύτερη από ποτέ.
Οι δυο τους αγκαλιάστηκαν θερμά, ενώ το καρέ με τον Μπραντ Πιτ να κρατάει απαλά το χέρι της Τζένιφερ Άνιστον έχει ήδη γίνει meme!
Ποιος έβγαλε το φόρεμα της Άνιστον;
Η φρενίτιδα των fans δεν σταμάτησε εκεί, όμως: μία ανάρτηση της 50χρονης Άνιστον έχει πυροδοτήσει νέα σενάρια.
Η ηθοποιός αναδείχτηκε σε φαινόμενο του Instagram το 2019, αφού μπορεί να άργησε να ανοίξει τον λογαριασμό της, αλλά κατάφερε να συγκεντρώσει εκατομμύρια followers σε λίγα 24άωρα.
Όλες οι αναρτήσεις της γίνονται αμέσως viral και συζητιούνται από τους πάντες.
Εξαίρεση δεν θα μπορούσαν να αποτελούν 2 φωτογραφίες που ανέβασε η Τζένιφερ για να γιορτάσει τη βράβευσή της στα SAG Awards.
Στην πρώτη φωτογραφία, η Ανιστον είναι χαμογελαστή και δείχνει πώς κατάφερε να φθάσει ατσαλάκωτη στα βραβεία: ξαπλωμένη στο αυτοκίνητο, έτσι ώστε να μην κάνει το φόρεμα ζάρες.



Στην άλλη φωτογραφία, το άσπρο σατέν φόρεμα της είναι στο πάτωμα και τα πέδιλα της είναι παρατημένα δίπλα σε μία μπανιέρα μετά τα βραβεία SAG.
Η φωτογραφία είχε την λεζάντα: «Χωρίς ζάρες … πιο δύσκολο από ό, τι φαίνεται! Κάπου ανάμεσα στις δύο αυτές φωτογραφίες, οι συνάδελφοί μου μου έδωσαν ένα δώρο που θα αγαπώ και μια νύχτα που δεν θα ξεχάσω ποτέ . Σας ευχαριστώ @sagawards, @ theemorningshow, και το απίστευτο cast μας. Ας επιστρέψουμε στη δουλειά!»

Φυσικά, η δεύτερη φωτογραφία άναψε φωτιές και οργίασε τη φαντασία του κοινού της.
Η φράση «μια νύχτα που δεν θα ξεχάσω ποτέ», πιθανότατα αναφερόταν στο βραβείο που κέρδισε στα SAG, αλλά όσοι θέλουν να ξανασμίξει με τον Μπράντ Πίτ το ερμήνευσαν διαφορετικά.
Τα σχόλια κάτω από τη φωτογραφία πολλά:
«Ελπίζω ο Μπραντ να έβγαλε αυτό το φόρεμα»…Αλλος σχολίασε «Που είναι ο Μπραντ;», ενώ κάποιος άλλος ρώτησε αν «ο Μπραντ έβγαλε τη φωτογραφία;». Ενας άλλος διερωτήθηκε:
“Είναι αυτό το μπάνιο του Μπραντ Πιτ;».