Τρίτη, Ιανουαρίου 28

Οι Έλληνες γερακάρηδες που διατηρούν την προστατευόμενη από την UNESCO πανάρχαιη τέχνη της Ιερακοτροφίας

Οι Έλληνες γερακάρηδες που διατηρούν την προστατευόμενη από την UNESCO πανάρχαιη τέχνη της Ιερακοτροφίας
Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Εικονολήπτης: Νίκος Χριστοφάκης
Η πανάρχαιη τέχνη της ιερακοτροφίας αναβιώνει στο Βοτανικό Πάρκο Χαϊδαρίου! Πρόκειται για την σπάνια, όσο και εντυπωσιακή, καλλιέργεια της σχέσης μεταξύ του ανθρώπου και άγριων πτηνών, που ασκούνταν και ασκείται αδιάλειπτα εδώ και τουλάχιστον 4.000 χρόνια στη χώρα μας, ενώ από το 2010 αυτή η τέχνη αναγνωρίζεται και προστατεύεται από την UNESCO ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά.

Οι λεγόμενοι και «γερακάρηδες», μέλη του Ελληνικού Συλλόγου Ιερακοτροφίας, οι άνθρωποι δηλαδή που με πολλή υπομονή αλλά και αγάπη για είδη όπως αετοί, γεράκια, κουκουβάγιες κ.α. ανέπτυξαν αυτόν τον ιδιότυπο δεσμό μαζί τους, συγκεντρώνονται τακτικά στο γνωστό πάρκο του Χαϊδαρίου προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις, να παρέχουν ενημερώσεις και εκπαιδεύσεις στα νέα μέλη του συλλόγου, αλλά και εάν οι συνθήκες το επιτρέπουν, να αφήσουν τα πτηνά τους να πετάξουν...
Δείτε εδώ τη συνέντευξη αλλά και τις επιδείξεις που γίνονται κάθε Κυριακή στο πάρκο από τον πρόεδρο του Ελληνικού Συλλόγου Ιερακοτροφίας Σταύρο Αθανασίου.
Ο φακός του zougla.gr βρέθηκε την Κυριακή 19 Ιανουαρίου στο πάρκο, όπου λάμβανε χώρα εκδήλωση του συλλόγου. Ο πρόεδρός του Σταύρος Αθανασίου μας εξήγησε τις βασικές αρχές της ιερακοτροφίας και της ιερακοθηρίας - καθώς τα άγρια πτηνά αξιοποιούνται και για κυνηγετικούς σκοπούς, ενώ αναφέρθηκε και στο νέο νομοθετικό πλαίσιο που επίκειται για το ζήτημα.

Ο ίδιος μάλιστα είναι γνωστός για τη χρήση των γερακιών του για την προστασία από κακόβουλα... drones, ενώ σε συνεργασία με δασαρχεία αλλά και περιβαλλοντικές οργανώσεις, συμμετέχει σε προγράμματα διαχείρισης πληθυσμού της άγριας πανίδας, όπως στο όρος Αιγάλεω.

Αλήθεια, πώς οι γερακάρηδες καταφέρνουν να ελέγχουν τα πουλιά στον... αέρα; Λίγοι μπορούν να αντιληφθούν αυτόν τον δεσμό…
Δείτε το βίντεο με τη συνέντευξη του Σταύρου Αθανασίου αλλά και τα άγρια είδη που συγκεντρώθηκαν στο πάρκο της δυτικής Αττικής!


Στον φακό του zougla.gr μίλησε και η πρόεδρος της «ΑΝΙΜΑ - Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής» Μαρία Γανωτή. «Με τον σύλλογο ιερακοτροφίας έχουμε πολλά κοινά σημεία, ενώ υπάρχουν βεβαίως και κάποια που δεν είναι και τόσο κοινά. Σε πολλές περιπτώσεις όμως συνεργαζόμαστε με στόχο την προστασία της άγριας πανίδας», αναφέρει, ενώ υπογραμμίζει και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τα πτηνά της χώρας μας, λόγω της ανάπτυξης...

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις της Μαρίας Γανωτή:





Τέλος, στην εκδήλωση συναντήσαμε και τον εν αποστρατεία Ταξίαρχο και ιπτάμενο της Πολεμικής Αεροπορίας, Δημήτρη Αντωνίου, με το γεράκι του. Ήταν αυτός ο οποίος εισήγαγε το μέτρο της χρήσης άγριων πτηνών στα στρατιωτικά αεροδρόμια, το οποίο διατηρείται σε κάποια μέχρι και σήμερα, ώστε να διώχνουν τα πουλιά και να μην δημιουργούνται κίνδυνοι για τα αεροσκάφη.
Δείτε τις δηλώσεις του αλλά και πώς περιγράφει αυτό το πάθος του ο Δημήτρης Αντωνίου στο zougla.gr: